COCKTAILS

Πάμε για γευστικές τρέλες στις Σεϋχέλλες

Νεαρόκοσμος, χαλαρή ατμόσφαιρα, πολυταξιδεμένος -σε κάθε γωνιά της Ελλάδας- κατάλογος, ανοιχτή κουζίνα/ open bar και οι τιμές σε επίπεδα που αντέχει η τσέπη μας. Αυτές είναι οι τίμιες Σεϋχέλλες.

Από τη Νίκη Ρωμανού

Η περιοχή του Μεταξουργείου ζει τη δική της άνοιξη. Στα κάθετα και οριζόντια στενά της Πειραιώς με τον ελάχιστο φωτισμό και τα μαγαζάκια των μεταναστών, μπαράκια, καφέ και εστιατόρια δηλώνουν ολοένα και περισσότερο το παρών. Η μεγαλύτερη μάζωξη της νεόκοπης πιάτσας ωστόσο γίνεται έως τώρα επί της Κεραμεικού, απέναντι από την πλατεία Αυδή, εκεί όπου σε μια γωνία της εδώ και μερικούς μήνες στην ξύλινη ταμπέλα αναγράφεται «Σεϋχέλλες» και ακριβώς από κάτω σε παρένθεση «πρώην Μπαχάμες». Η ομάδα που ανέλαβε τη λειτουργία του καινούριου μεζεδοπωλείου αποτίει με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στο ομώνυμο θρυλικό καφενείο του κυρ Γιάννη -με αδυναμία στον πατσά!- το οποίο εδώ και τρία χρόνια είχε κατεβάσει ρολά.

seixeles9.jpg

Ο χώρος, λοιπόν, άλλαξε χέρια διατηρώντας τόσο την εξωτική του εσάνς στο όνομα, όπως και την παραδοσιακή του αισθητική εντός. Ξύλινες καρέκλες με την τυπική ψάθα στη βάση, πανομοιότυπου στιλ και τα σκαμπό στο μπαρ το οποίο «αγκαλιάζει» περιμετρικά τον ανοιχτό χώρο της κουζίνας με τα ρετρό πλακάκια από την εποχή του κυρ-Γιάννη και παλ αποχρώσεις στους τοίχους. Μια τυπική ημέρα στις «Σεϋχέλλες» ξεκινάει με άπλετο φως που μπαίνει από τα τζάμια-πόρτες περιμετρικά του κτιρίου και τους καφέδες, τη σπιτική λεμονάδα και το τζιτζερόζουμο που ετοιμάζει η μπάρα στην οποία όσο η ώρα περνά σειρά παίρνουν τα δροσιστικά cocktails.

met2.jpg

Στην ανοιχτή κουζίνα, από την άλλη, η προεργασία δεν σταματά ποτέ, τόσο με τη συνεχή προμήθεια πρώτων υλών από κάθε μέρος της Ελλάδος όσο και για την απαιτητική προετοιμασία πιάτων από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Η αλήθεια είναι ότι ο χάρτινος κατάλογος σε «ψαρώνει» με την πρώτη μάτια: φλωμάρια από τη Λήμνο, μαστέλο από τη Χίο, λουκάνικο ξυδάτο από το Ηράκλειο, χλωρομανούρα από την Κίμωλο και άλλα πολλά καλούδια -κάποια από τα ποία μπορείς να μην έχεις ξανακούσει- από κάθε γωνιά της χώρας διαλέγονται με μεράκι αποδεικνύοντας την προσπάθεια της ομάδας των «Σεϋχελλών» για μια νόστιμη, αυθεντικά πολυσυλλεκτική, ελληνική κουζίνα.

met1.jpg

kentriki.jpg

Και αν στην όψη ο κατάλογος σε ιντριγκάρει, στην πράξη, όταν προσγειώνεται στο πιάτο σου, σε «απογειώνει». Κάθε πιάτο και μία kinder έκπληξη για τον ουρανίσκο. Χωρίς να υπάρχει μία γευστική πρόταση που να πέφτει κάτω από τη βάση, δεν μπορείς παρά να μην ξεχωρίσεις κάποια από τα πεντανόστιμα πιάτα που παίρνουν άριστα με τόνο. Η δική μας «dream team» του τραπεζιού αποτελείται από μανιτάρια πορτομπέλο σωτέ με απάκι και ξηρό ανθότυρο Χανίων, πολίτικη σαλάτα, παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά και γαλομυζήθρα, κόκορας κρασάτος με φλωμάρια Λήμνου και κεφαλοτύρι Κρήτης και κοτοτηγανιά με σαφράν και σελινόριζα.

met3.jpg

piato0.jpg

Τα εύσημα παίρνει και η ειδική κατηγορία τυριών- αλλαντικών με το σουτζούκι Μιράν και τη μανούρα Σίφνου, μεταξύ άλλων. Για να κατεβαίνουν κάτω οι νοστιμιές, το μενού συνοδεύεται από ελληνικές και ξένες ετικέτες μπίρας, ούζο, ρακί και τσίπουρο αλλά και ετικέτες αποκλειστικά από τους εγχώριους αμπελώνες. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσεις τη χαλαρή τζαζ που συνήθως ακούγεται όσο πρέπει από τα ηχεία ή τα κυριακάτικα ρεμπέτικα live αλλά και μάξιμουμ τα 15 ευρώ ανά άτομο στη «λυπητερή», δεν πιστεύεις ότι οι «Σεϋχέλλες» αξίζουν μια επίσκεψη;

 

Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ. 211 1834789