ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με νέα έρευνα η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από την προσωπικότητα παρά το IQ σου

Για πολλά χρόνια, δημοσίευονταν αναλύσεις και έρευνες σχετικές με την επιτυχία ενός ατόμου και όλες συνέτειναν στο IQ: ότι δηλαδή όσο ψηλότερο το IQ σου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να επιτύχεις σε αυτό που θες σε τούτο τον κόσμο.

Παρόλ΄αυτά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο δίκτυο Bloomberg, εκείνο που συνιστά την ειδοποιό διαφορά στο κυνήγι της επιτυχίας, περισσότερο και από το IQ, είναι η προσωπικότητα του ατόμου.

Μία πρώτης τάξεως ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου και του νομπελίστα James Heckman, μελέτησαν μια διεθνή βάση δεδομένων που σχετιζόταν με οικονομική επιτυχία και ακαδημαϊκή εξέλιξη και κατέληξαν ότι το IQ δεν ήταν ο πρωτεύων παράγοντας επίτευξης και στα δύο.

Αντίθετα, οι καλύτεροι συσχετισμοί ως προς το ζητούμενο της επιτυχίας επετεύχθησαν όταν έλαβαν υπόψη και διάφορα τεστ προσωπικότητας, στα οποία αναφέρονταν στοιχεία όπως η σωματική διάπλαση του ατόμου, η προσωπική θέση του καθενός για την ικανοποίησή του ως προς τη ζωή, το μηνιαίο εισόδημα, οι βλέψεις του για το μέλλον κλπ., όπως δείχνει το γράφημα παρακάτω.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα στα τεστ προσωπικότητας λένε πολλά, καθώς δεν αρκεί μόνο το IQ για να ανταπεξέλθει κάποιος με υψηλό ποσοστό, αλλά αλλά χρειάζεται και μια γενικότερη ικανότητα του ατόμου για να φτάσει εκεί.

Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν ότι αυτά τα ευρήματα είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα είδηση για δύο λόγους: α) οι δεξιότητες του ατόμου και η προσωπικότητά του στο σύνολό της είναι περισσότερο εύπλαστα και σε μεγαλύτερες ηλικίες από το IQ (που ή το έχεις ή απλώς όχι), β) όσον αφορά στους νεότερους, υπάρχουν projects και δράσεις που ενισχύουν την προσωπικότητα παρά το IQ, οπότε έχουν και οι νέοι με χαμηλότερο δείκτη ευφυίας την ευκαιρία στην επιτυχία.