ΕΡΕΥΝΑ

Πρέπει να αγοράσεις τώρα κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα

Όχι ότι θέλαμε κάποιον *έξτρα* λόγο να αγαπήσουμε το κόκκινο κρασί και την μαύρη σοκολάτα (οκ, ίσως για την μαύρη σοκολάτα να χρειαζόταν αυτός ο λόγος), αλλά πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια έρευνα που υποστηρίζει ότι αυτά τα δύο προϊόντα ενδέχεται να βοηθάνε στην αναζωογόνηση των κυττάρων.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Exeter και Brighton έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για την αντιγήρανση καθώς βρήκαν τρόπο να αναζωογονήσουν τα ανενεργά κύτταρα· να τα κάνουν δηλαδή να φαίνονται αλλά και να συμπεριφέρονται σαν να είναι νεότερα. Πώς το κατάφεραν αυτό; Πρόσθεσαν συγκεκριμένα χημικά που συναντώνται στο κόκκινο κρασί, την σοκολάτα, τα σταφύλια και τα βατόμουρα σε κύτταρα που βρίσκοταν σε καλλιέργεια και μετά από λίγες ώρες θεραπείας, παρατήρησαν ότι τα παλαιότερα κύτταρα είχαν ξεκινήσει να διαιρούνται και είχαν πιο μακριά τελομερή.

Ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων μας βρίσκεται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και ονομάζεται τελομερές από τις λέξεις ( τέλος-) και ( -μέρος). Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και πεθαίνει. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, το μήκος των τελομερών συνεχίζει να μειώνεται και όταν φτάσει στις 5.000 τότε πεθαίνουμε.

Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και αυτό γίνεται γιατί οι ιστοί μας αποτελούνται από γερασμένα κύτταρα, που είναι μεν ζωντανά, αλλά δεν μπορούν να παράξουν νέα ή να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό που ελπίζουν οι ερευνητές είναι ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες ώστε οι άνθρωποι να γερνάνε καλύτερα, χωρίς να αντιμετωπίζουν εκφυλιστικά προβλήματα υγείας όσο μεγαλώνουν.

”Αυτό είναι ένα μικρό βήμα στο να να κάνουμε τους ανθρώπους να είναι υγιείς σε όλη τους τη ζωή” δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Lorna Harries από το Πανεπιστήμιο Exeter.

Δεν είπαμε βέβαια να αρχίσεις τα κρασάκια και τις σοκολάτες, αλλά σίγουρα μπορείς να τα προσθέσεις σε ένα ισορροπημένο γεύμα και να εκμεταλλευτείς τα ευεργετικά συστατικά τους.