ΕΡΕΥΝΑ

Ο περίεργος λόγος που δεν χρειάζεται να φοράς σκουφάκι όταν έχει κρύο

Οι τελευταίες μέρες του 2016 μπορεί να μας έφεραν τα πρώτα χιόνια αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μας έφεραν ήταν τα σκουφάκια στα καθημερινά μας outfits. Tα αγαπημένα μας αφράτα, με φούντες/ ρίγες/ φιόγκους/ αυτάκια beanies είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ τη χειμερινή σεζόν καθώς μπορεί να μεταμορφώσει τελείως ένα look μας αλλά και να μας κρατήσει ζεστές- ή μήπως όχι;

Αν το σκεφτείς φοράμε σκουφάκι, γιατί απλά έτσι μας έμαθε η μαμά μας όταν μας έντυνε σαν κρεμμύδι και βγαίναμε έξω από το σπίτι κάτω από στρώματα πλεκτών για να μην κρυώσουμε. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το 70% της θερμότητας του σώματός μας βγαίνει από το κεφάλι μας αλλά ο Andrew Maynard, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan υποστηρίζει ότι αυτό είναι ένας αστικός μύθος.

Η ποσότητα της θερμοκρασίας που χάνεται είναι ανάλογη της έκτασης του δέρματος που είναι εκτεθειμένο στο κρύο και όχι του σημείου του σώματος. Το κεφάλι μας λοιπόν αποτελεί μόλις το 10% του σώματός μας άρα η απώλεια θερμοκρασίας από αυτό το σημείο είναι εξίσου 10%.

Οπότε τι γίνεται με τα σκουφάκια; Κάνουν δουλειά ή είναι μόνο για μόστρα; Αυτό εξαρτάται από τα υπόλοιπα ρούχα που φοράς- αν π.χ είσαι με καλοκαιρινά ρούχα και σκουφάκι προφανώς και θα κρυώνεις, γιατί είπαμε δεν ισχύει ο κανόνας του 70%. Αν όμως βγεις έξω καλά ντυμένη, με το παλτό, τα γάντια και το κασκόλ σου, δεν θα κρυώσεις- ίσως μόνο τα αυτιά σου, αλλά και για αυτό υπάρχει λύση και λέγεται γούνινα ‘αυτάκια’ (που δεν χαλάνε και τα μαλλιά σου!)