ΕΡΕΥΝΑ

Η συνήθεια που σε κάνει να αργείς πάντα στα ραντεβού σου δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι

Αν ανήκεις σ' εκείνη την όχι και τόσο συμπαθητική μερίδα κόσμου που χρησιμοποιεί το ακαδημαϊκό τέταρτο σαν άλλοθι για την αργοπορία της μέχρι τα -άντα και τα -ήντα, τότε ίσως αυτή η έρευνα σου ανοίξει τα μάτια και σε κάνει εντέλει καλύτερο ως άνθρωπο. Για σένα και για τους γύρω σου.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Washington University, “ακόμα κι όταν νομίζεις πως έχεις προβλέψει ακριβώς τη διάρκεια των γεγονότων, οι εξωτερικοί παράγοντες που δε συνδέονται με το συμβάν αυτό, μπορούν να σε κάνουν να εκτιμήσεις λανθασμένα τον χρόνο. Κάτι πολύ απλό όπως ο αριθμός των τραγουδιών που άκουσες όταν είχες πάει για τρέξιμο, μπορούν να επηρεάσουν αν υπερεκτιμάς ή υποτιμάς τη διάρκεια του τρεξίματος”.

Η έρευνα έδειξε ότι οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τους εξωτερικούς παράγοντες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του χρόνου τους. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι σχετικά νέος, κάτι όπως μια μουσική στο background μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι χρειάζεσαι λιγότερο ή περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσεις μια δραστηριότητα, απ’ ότι χρειάζεσαι κανονικά.

Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν πολύ πιο εύκολα να ασχοληθούν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking), απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Ο εγκέφαλός σου λοιπόν αποσπάται όταν προετοιμάζεσαι. Οπότε πρέπει να μειώσεις οτιδήποτε μπορεί να μπερδέψει το μυαλό σου και να έχεις μπροστά σου ένα αληθινό ρολόι – αντί για το ένστικτό σου – ώστε να σε βοηθήσει να ετοιμαστείς μέσα στον χρόνο που έχεις.