ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα για τον μισογυνισμό

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των προτύπων του μισογυνισμού και της κακής ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Indiana, συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 78 διαφορετικές, έρευνες που είχαν δημοσιευθεί και αφορούσαν στους άντρες, την ψυχική υγεία και τις αντιλήψεις της αρρενωπότητας. Με πληροφορίες από 19,453 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα έχοντας κατά νου 11 διαστάσεις του ανδρισμού:

την κυριαρχία, την υπεροχή, τον συναισθηματικό έλεγχο, την συμπεριφορά του καζανόβα, την υπεροχή στην εργασία, την αυτοδυναμία, την ομοφοβία, την εικόνα του εαυτού τους στους τρίτους, τη δύναμή τους πάνω στις γυναίκες, την τόλμη τους και τη βία.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν τα εξής: όσο περισσότερο συμφωνούσε/υιοθετούσε κανείς τις “αρρενωπές νόρμες”, τόσο πιο στενά συνδεδεμένος ήταν με αρνητική κοινωνική συμπεριφορά, παρά με ψυχολογικούς δείκτες αρνητικής, ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, οι άντρες που υιοθετούσαν περισσότερο τις νόρμες της αυτοδυναμίας, της εξουσίας πάνω στις γυναίκες και του playboy-καζανόβα, ήταν “δυσμενώς, σθεναρά και με συνέπεια συνδεδεμένοι με τα αποτελέσματα που σχετίζονταν με την ψυχική υγεία”.

Μια άλλη έρευνα από τον William Henry, στην οποία έλαβαν υπόψιν τις αντιλήψεις για τον ανδρισμό και την επιρροή τους στην ψυχική υγεία, βρήκε πως οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την αρρενωπότητα, όπως η αυτοδυναμία και η κυριαρχία, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός άντρα.