ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα: Οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζεις

Ελλάδα, η ομορφότερη χώρα του κόσμου λέει το τοπικιστικό κλισέ αλλά μπορεί και να μην είναι ακριβώς έτσι. Ωραία τα νησάκια, ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά η συνολική ποιότητα ζωής καλώς ή κακώς δεν μπορεί να αξιολογείται μόνο από αυτά.

Η ιστοσελίδα usnews.com σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton πραγματοποίησε μια μεγάλη δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 21.000 άτομα, μεταξύ των οποίων απλοί πολίτες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και καλά πληροφορημένα άτομα. Η έκθεση επέλεξε 80 χώρες και τα κριτήρια της επιλογής ήταν η ποιότητα ζωής, η επιρροή στο εξωτερικό, η ανοικτή οικονομία της χώρας και κάποιοι ακόμα παράγοντες που σχετίζονται με την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους.

Ως καλύτερη χώρα στον κόσμο με βάση τα παραπάνω κριτήρια αναδείχθηκε η Ελβετία, μια χώρα με πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας και σταθερή οικονομία. Τώρα αν οι κάτοικοι π.χ της Ζυρίχης περνούν καλύτερα από τους Αθηναίους, είναι πολύ σχετικό. Με βάση αντικειμενικά και ουσιαστικά δεδομένα, η Ελβετία υπερέχει ποιοτικά. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; στην 28η θέση της λίστας. Καθόλου κακό.

Αναλυτικότερα, η πρώτη δεκάδα:

1) Ελβετία

2) Καναδάς

3) Γερμανία

 4) Ηνωμένο Βασίλειο

5) Ιαπωνία

6) Σουηδία

7) Αυστραλία

8) ΗΠΑ

9) Γαλλία

10) Ολλανδία