ΔΙΑΚΟΠΕΣ

5 tips για να αποφύγεις τη μελαγχολία που σε πιάνει μετά τις διακοπές

Το να φεύγεις από το σπίτι σου και να πηγαίνεις διακοπές είναι αξία ανεκτίμητη. Το να γυρνάς πίσω στην καθημερινότητα, όχι και τόσο. Η μελαγχολία που σε πιάνει μετά τις διακοπές είναι υπαρκτό φαινόμενο και μάλιστα στην Αγγλία και την Αμερική έχει όνομα. Το "post vacation blues" είναι ακριβώς αυτός ο τύπος διάθεσης που σε πιάνει όταν επιστρέφεις μετά από ένα μακρύ ταξίδι στο σπίτι σου. Έρευνα της The Mirror μάλιστα είχε δείξει ότι αυτή η διάθεση επηρεάζει το 57% των ταξιδιωτών των διακοπών. Μην ανησυχείς, συνήθως περνά από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις τη μελαγχολία να σου αδειάσει τη γωνιά πιο γρήγορα και να μπορέσεις κι εσύ να αδειάσεις τη βαλίτσα σου χωρίς κανένα συναίσθημα ματαιότητας.

Διάβασε επίσης: 3 τεχνικές χαλάρωσης για να πεις αντίο στο άγχος

Προετοιμάσου για την επιστροφή

Είναι διαφορετικό να πρέπει να γυρίσεις σε ένα σπίτι όπου σε περιμένουν δεκάδες δουλειές να κάνεις και άλλο να γυρίσεις σε ένα σπίτι σε τάξη. Πριν φύγεις για οποιοδήποτε ταξίδι, λοιπόν, φρόντισε να έχεις καθαρίσει το σπίτι, να έχεις σιγυρίσει τα πάντα, να έχεις στρώσει τα κρεβάτια και να έχεις αδειάσει τα καλάθια με τα άπλυτα και τα σκουπίδια. Επιστρέφοντας σε ένα σπίτι που αποπνέει οργάνωση και καθαριότητα θα νιώσεις άμεσα ότι έχεις την ενέργεια να επιστρέψεις στην πραγματικότητα.

 

Πάρε από το ταξίδι σου ένα σουβενίρ για το γραφείο

Όπου κι αν βρίσκεσαι διάλεξε ένα όμορφο αντικείμενο για να το φέρεις μαζί σου στο γραφείο. Το αντικείμενο αυτό θα λειτουργεί ως υπενθύμιση της διασκέδασης των διακοπών και όποτε νιώθεις οτι δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς και πάλι στην καθημερινότητα μπορείς να το κοιτάζεις και να φαντάζεσαι την αγαπημένη σου παραλία στο νησί. Σύμφωνα με έρευνες νευροεπιστημόνων και μόνο να φανταστείς ένα μέρος που σε χαλαρώνει και στο οποίο είχες περάσει καλά, έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία σου.

 

Δώσε μια μέρα στον εαυτό σου να συνέλθει

Φρόντισε να μην γυρίσεις από τις διακοπές την τελευταία μέρα της άδειάς σου. Δώσε στον εαυτό σου μια μέρα να ξεκουραστεί, να αδειάσει αποσκευές, να βάλει πλυντήριο, να γεμίσει το ψυγείο. Παράλληλα βγάλε από τη μέση όλες τις άλλες εκκρεμότητες που τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτείς να διαχειριστεί επιστρέφοντας σε ρυθμούς καθημερινότητας. Όπως λέει και η κοινωνιολόγος Christine Carter, Ph.D., στο βιβλίο της “The Sweet Spot: How to Find Your Groove at Home and Work” στο οποίο προτείνει να πάρεις μία ημέρα μόνο για εσένα πριν επιστρέψεις στη ρουτίνα σου: «Θα μπορείς να τσεκάρεις τα email σου, χωρίς να νιώθεις την πίεση ότι πρέπει να απαντήσεις σε κάποιον». Και αυτό, φίλη μου, είναι πολυτέλεια.

 

Σχεδίασε τις επόμενες διακοπές σου

Δεν είναι κακό να κάνεις σχέδια έτσι δεν είναι; Ξεκίνα να ψάχνεις τον επόμενο προορισμό σου με το που θα επιστρέψεις από τις διακοπές και οργάνωσέ το μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ακόμα κι αν ο επόμενος προορισμός σου είναι ένα Σαββατοκύριακο στο χωριό δεν θα αισθάνεσαι άσχημα για το τέλος των τωρινών σου διακοπών, θα μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι έχεις ένα ακόμα ταξίδι που έρχεται σύντομα.

 

Οργάνωσε τις φωτογραφίες των διακοπών σου

Σαν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής ξεκίνα να βλέπεις μία μία τις φωτογραφίες που τράβηξες και να τις οργανώνεις σε άλμπουμ. «Το να έχεις μια οργανωμένη συλλογή όλων των στιγμών που πραγματικά θες να θυμάσαι από το ταξίδι σου, σου δίνει την ευκαιρία να τις ξαναβλέπεις κάθε φορά που χρειάζεσαι μια ώθηση και να νιώσεις τα θετικά συναισθήματα που ένιωθες όταν τις βίωνες», λέει στο ίδιο βιβλίο η Dr Carter και ποιες είμαστε εμείς να την αμφισβητήσουμε;

 

Καλή επάνοδο.