TRAVEL

Ταξίδι: Η λίστα με τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Βαρσοβία

Στη Βαρσοβία βρέθηκα τον Σεπτέμβριο ή μάλλον αρχές Οκτωβρίου, ήταν ο τελικός προορισμός πριν την επιστροφή στην Αθήνα μετά από ένα ταξίδι με τρένα – interrail- σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αν και Οκτώβριος, το κρύο είχε ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, ειδικά τα βράδια, οπότε τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, φαντάζομαι πως το κρύο θα είναι τσουχτερό, αλλά καθώς αρκετοί από εσάς με ρωτάτε για τη Βαρσοβία είπα να γράψω όλα όσα είδα και έκανα ώστε είτε ταξιδέψετε τώρα  (καλή τύχη) είτε την άνοιξη, να μπορείτε να ανατρέξετε εδώ και να πάρετε μερικές ιδέες για το ταξίδι.

Από τη Μαρία Κόφου

 

Έφτασα λοιπόν στην πρωτεύουσα της Πολωνίας- μαζί με τους 2 κολλητούς μου- με τρένο από την Κρακοβία, περίπου 3, 5 ώρες διαδρομή και θεωρώ πως αν έχεις μερικές ημέρες πέρα από ένα Σαββατοκύριακο στη διάθεσή σου, αξίζει να συνδυάσεις και τις 2 πόλεις σε ένα ταξίδι.

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση βγαίνοντας από τον σταθμό, ήταν οι τεράστιοι ουρανοξύστες γύρω από την περιοχή Srodmiescie, την περιοχή που ουσιαστικά λένε Νέα Πόλη και εκεί όπου είναι το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και η νυχτερινή της ζωής.  Φυσικά, την παράσταση την κλέβει με διαφορά το τεράστιο κτήριο που οι Πολωνοί το ονομάζουν παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών.

 

Η Νέα Πόλη

Χωρίς να γνωρίζουμε πολλά για την πόλη, επιλέξαμε να μείνουμε σε airbnb μόλις 5 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό των τρένων και ομολογώ πως αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή καθώς όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ βρίσκονται συγκεντρωμένα σε αυτό το κομμάτι της πόλης και όχι στην Παλιά Πόλη. Οπότε ναι, αν διαβάζεις αυτό το κείμενο και δεν έχει κλείσεις ακόμα διαμονή, τότε σου λέω σε σιγουριά πως πρέπει να ψάξεις για ξενοδοχείο, σε αυτή την πλευρά της πόλης.

Τεράστια εμπορικά κέντρα για όλα τα γούστα, super market σε κάθε γωνιά του δρόμου, άπειρες επιλογές για φαγητό, υπέροχα πάρκα για περπάτημα, μπαρ για ποτό αλλά και για χορό, όλα βρίσκονται στη νέα πόλη. Εμείς παρόλο που δεν είχαμε πολλές ημέρες στη διάθεσή μας, γυρίσαμε όσο περισσότερα μπορούσαμε, δοκιμάσαμε νέες γεύσεις, κάναμε τα ψώνια μας και ήπιαμε τους καφέδες μας κυρίως εδώ. Να κάποια από τα μέρη που πρέπει να σημειώσεις αν αποφασίσεις λοιπόν να μείνεις και εσύ εδώ γύρω:

Πρωινό στο Niezłe Ziółko

Η ημέρα πρέπει να ξεκινάει πάντα με ένα πολύ καλό πρωινό και έναν ζεστό καφέ. Αν δεν έχεις πρωινό λοιπόν στο ξενοδοχείο που θα μείνεις, τότε σου προτείνω την καφετέρια Niezle Ziolko, έχει μεγάλη ποικιλία γλυκών και αλμυρών νοστιμιών που αξίζει να δοκιμάσεις. Ακόμα όμως και να έχεις ήδη φάει πρωινό, πέρνα να πάρεις τον καφέ σου στο χέρι πριν ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις την πόλη. (ul. Krucza 17).

 

Άλλες επιλογές για καφέ στην περιοχή είναι και το TNV cafe (Διεύθυνση) αλλά φυσικά και η αλυσίδα green caffe nero που θα το βρεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Κάπου που δεν πρόλαβα να πάω αλλά μου το πρότειναν πολλά άτομα είναι το Manekin όπου λένε ότι έχει φοβερά pancakes και γενικότερα καλό brunch (διεύθυνση)

Πάρκο Ogrod Saski

Μιας που βρίσκεσαι σε αυτή την πλευρά της πόλης, αξίζει να περπατήσεις προς το σημείο του αγνώστου στρατιώτη και το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω του, το Ogrod Saski. (διεύθυνση) Μέσα στη βαβούρα της μεγάλης πόλης, το πάρκο αυτό είναι μια μικρή όαση για να ξεκουραστεί το μάτι αλλά και το μυαλό.

 

Παλάτι (ή κτίριο) Τεχνών και Επιστημών

Εντάξει, το Παλάτι Τεχνών και Επιστημών είναι τόσο εντυπωσιακό που δε γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο.  Χτίστηκε το 1955 σαν δώρο από τον Στάλιν προς τον πολωνικό λαό  και μέσα του φιλοξενεί 4 θέατρα, 7 ή 8 αίθουσες σινεμά, το Μουσείο της Εξέλιξης και της Τεχνολογίας, ένα πανεπιστήμιο, πολλά φεστιβάλ, information point (εδώ θα βγάλεις και τα εισιτήριά σου για το airport shuttle)  και το πιο ενδιαφέρον για τους τουρίστες… μία πλατφόρμα στον 30ο ορόφο για να θαυμάσεις από ψηλά την πόλη.

 

Για burger στο Miedzy Bulkami

Το ξέρω πως πάλι θα σου μιλήσω για φαγητό αλλά ειλικρινά, ξέρω πως τα μουσεία μπορείς να τα βρεις και μόνος σου, κάνοντας απλά μια google αναζήτηση. Εγώ θέλω να σου πω πού να φας και ίσως τι άλλο μπορείς να κάνεις πέρα από όλα αυτά που υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Παραμένοντας λοιπόν στη Νέα Πόλη, πρέπει να δοκιμάσεις το πιο νόστιμο burger της περιοχής και να το συνοδέψεις με μια κρύα ντόπια μπύρα. Δοκίμασε λοιπόν τα burger του Miedzy Bulkami και θα με θυμηθείς. ‘Εχε μόνο στο νου σου ότι μπορεί να περιμένεις περίπου 10 λεπτά για να βρεις τραπέζι αλλά σίγουρα αξίζει η αναμονή(διεύθυνση).

 

Δρόμοι Nowogrodzka, Krucza και Zurawia

Ναι, σε αυτούς τους δρόμους είναι μαζεμένη όλη η νυχτερινή ζωή της πόλης και μια βόλτα εκεί είναι απαραίτητη. Ξεκίνησε από το Piw Paw, το μπαρ που σερβίρει πάνω από 100 διαφορετικά είδη piwo, μπύρας δηλαδή ( Zurawia 32/34), ενώ αν θέλεις κάτι πιο χιπστερικό, κατευθύνσου προς το Weles Bar, speakeasy μαγαζί με φοβερά κοκτέιλ (διεύθυνση). Αν δεν έχεις φάει τίποτα πριν, καλύτερα να τσιμπήσεις, οι Πολωνοί μπορεί να πίνουν πολύ αλλά εσύ είσαι τουρίστας και δε θέλεις να χάσεις τον έλεγχο. Αν δεν είσαι του burger πήγαινε για πίτσα στο δικό μου αγαπημένο ιταλικό, La Tomatina (διεύθυνση).

Αν θέλεις να δεις πώς είναι η συγκεκριμένη περιοχή και την ημέρα, τότε κατευθύνσου λίγο πιο νότια των παραπάνω δρόμων, προς την κεντρική πλατεία pl. Zbawiciela με το χρωματιστό ουράνιο τόξο, “το κέντρο της γειτονιάς των χίπστερ”, όπως αποκαλούν την περιοχή οι ντόπιοι.

 

Η Παλιά Πόλη ή αλλιώς Stare Miasto

Ωραία η νέα πόλη αλλά όταν είσαι στη Βαρσοβία δε γίνεται να αγνοήσεις την παλιά πόλη. Και πώς να την αγνοήσεις άλλωστε με τόση ιστορία; Η πόλη που λες καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (χάθηκε κυριολεκτικά από το χάρτη) και ξαναφτιάχτηκε κυριολεκτικά από την αρχή από τους κατοίκους της ενώ ανακηρύχτηκε από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ξεκίνησε τη βόλτα σου περπτώντας τον “βασιλικό δρόμο” που οδηγεί στην πλατεία του κάστρου, εκεί όπου όντως βρίσκεται και το κάστρο, το πιο νορμάλ και χωρίς “φαμφάρες” κάστρο της Ευρώπης. Πίσω του ακριβώς θα δεις τον ποταμό Vistula να σου κλείνει από μακρυά το μάτι.

 

Πλατεία παλιάς αγοράς – stary rynek (old town market square)

Συνέχισε τη βόλτα σου στα στενάκια της παλιάς πόλης μέχρι να βρεθείς στην πλατεία της παλιάς αγοράς. Χάζεψε τα κτήρια γύρω σου, μοιάζουν πολύ παλιά και όμορφα ε; Μπορείς να πιστέψεις ότι έχουν μόλις 70 χρόνια ζωής; Περπάτησε την πλατεία, παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου, μύρισε τη μυρωδιά των γλυκών που έρχεται από τη γωνία στα αριστερά της πλατείας. Σε αυτή την πλατεία να είσαι σίγουρος πως θα ακούσεις πολλά ελληνικά γύρω σου.

 

Αναζήτηση αγαλμάτων

Μιας και είσαι εκεί, βρες το άγαλμα της γοργόνας στη μέση της πλατείας, είναι λέει ξαδέρφη της Γοργόνας της Κοπεγχάχης. Λες να ισχύει; Αν είσαι και εσύ λάτρης των ιστοριών και των αγαλμάτων συνέχισε την αναζήτηση των αγαλμάτων μέσα στην πόλη. Βρες το άγαλμα του μικρού αντάρτη, αφιερωμένο σε όλα τα παιδάκια που στρατολογήθηκαν στον πόλεμο και φυσικά ψάξε για το άγαλμα του Σοπέν στο Βασιλικό Πάρκο Λαζιένσκι (Lazienski) ή Πάρκο των “Λουτρών”. Περισσότερα αγάλματα γυναικών θα βρεις και στο πάρκο που σου ανέφερα στην αρχή, στο Ogrod Saski.

 

Το τείχος Barbican

Λίγο πιο πέρα, θα συναντήσεις το τείχος Barbican το οποίο ουσιαστικά ενώνει την Παλιά με τη Νέα Πόλη.  Χτίστηκε το 1548 από το Βενετό Giovanni Battista και το καλοκαιράκι γίνεται χώρος έκθεσης έργων ντόπιων καλλιτεχνών του δρόμου. Περπάτησε πάνω στα τείχη με έναν καφέ στο χέρι και απόλαυσε τη θέα.

 

Για σοκολάτα και cookies στο To lubie Cafe

Μια στάση εδώ… για ζεστή σοκολάτα είναι απαραίτητη! Το πιο γλυκούλι καφέ της περιοχής βρίσκεται μέσα σε έναν πύργο ρολογιού και δε γίνεται να μην πας μια βόλτα μέχρι εκεί. Είναι ελάχιστα μέτρα έξω από το τείχος Barbican- ουσιαστικά πλέον στη Νέα Πόλη. Ψάξτο είναι μια γλύκα!

 

Για μπύρα στο Same Krafty

Αν πάλι προτιμάς να κάνεις στάση για μια μπύρα, ελάχιστα μέτρα πριν βγει από τα τείχη θα βρεις το Same Krafty, δε θα το βρεις ανοιχτό από το πρωί αλλά αν έχει μεσημεριάσει μπορείς να κάτσεις και να διαλέξεις από μια μεγάλη ποικιλία τοπικών μπυρών.

 

Για περισσότερα ταξιδιάρικα ποστ μπες στο tstories.gr