TRAVEL

Τι να κάνεις 12 ώρες στο Παρίσι

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

της Ραφαηλίας (Ραφαέλας)-Μαρίνας Πλατανίτη

Ναι, το Παρίσι πέρασε άσχημες μέρες και τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν αφήσει το στίγμα τους στη ζωή των Παριζιάνων, αλλά αυτό δε θέλω να σε τρομάζει. Το Παρίσι ήταν, είναι και θα είναι, εξίσου μαγευτικό ό,τι κι αν συμβεί! Η ζωή κυλάει κανονικά και η μόνη διαφορά είναι κάποια επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας που συναντάς παντού, ιδίως σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, ακόμα και στους δρόμους. Αυτό όμως διόλου δε πρέπει να σε ανησυχεί αν σκεφτείς πως όλα αυτά μόνο αποτρεπτικά μπορούν να λειτουργήσουν για το οτιδήποτε άσχημο. Συνεπώς προσπέρασε το και τόλμησε να επισκεφτείς την πόλη του φωτός. Αν δεν μπορείς να μείνεις μέρες, να ξέρεις ότι ακόμα και 12 ώρες αρκούν για να κάνεις πολλά όμορφα πράγματα. Δες παρακάτω και κλείσε εισιτήρια.

Πρωινό στον Σηκουάνα                                                                                                 

 

Το ταξίδι σου μόλις ξεκίνησε! Ένα πρωινό στο Παρίσι μπορείς να το περάσεις με πολλούς τρόπους, οπότε μη χάνεις χρόνο και ξεκίνα τις βόλτες. Το περπάτημα  στις όχθες του Σηκουάνα δε θα σε απογοητεύσει. Άρχισε τη διαδρομή σου από την ξακουστή Παναγία των Παρισίων, αφού πρώτα την επισκεφτείς φυσικά! Να ξέρεις, μπροστά από την εκκλησία είναι το σημείο που μετριούνται όλες οι αποστάσεις στην πόλη, γνωστό και ως σημείο μηδέν. Συνέχισε να περπατάς ως τις αποβάθρες και την Pont Neuf, την παλιότερη γέφυρα του Παρισιού. Μην παραλείψεις να βάλεις και εσύ το λουκετάκι σου σε όποια από τις γέφυρες συναντήσεις, κλειδώνοντας την καρδιά σου με αυτήν του αγαπημένου σου (λένε πως λόγω υπερφόρτωσης πλέον δεν επιτρέπεται να τοποθετούν άλλα λουκέτα, βέβαια, οπότε μπορεί να μην τα καταφέρεις αλλά δεν πειράζει, η βόλτα αξίζει).

Αν πάλι σου αρέσουν τα μουσεία, μπορείς να επισκεφτείς τον Λούβρο (δε χρειάζεται να αναφέρω  τους λόγους για να το κάνεις αυτό, η νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται εκεί και όχι μόνο),το μουσείο Ορσέ (musee d’orsay) για  γλυπτική και ζωγραφική, το Πομπιντού (pompidou) για τις διάσημες εκθέσεις του ή αν θες να περάσει πιο ανάλαφρα η ώρα το μουσείο Γκρεβάν, με τα κέρινα ομοιώματα (μια παραλλαγή του μουσείου της Μαντάμ Τισώ αν μπορούμε να το πούμε έτσι).

Στην πόλη του Φωτός μπορείς ακόμα να βρεις το μουσείο του Νταλί, μουσείο διαφήμισης και γενικότερα εκθέσεις και χώρους για όλα τα γούστα,  φτάνει να έχεις κάνει μια μικρή έρευνα πιο πριν σχετικά με το τι σε ενδιαφέρει.

Μεσημεριανό με άρωμα κρουασάν

Μικρό διάλειμμα για φαγητό/γλυκό ή σνακ. Όποια επιλογή κι αν κάνεις ένα είναι σίγουρο: το γευστικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει! Είτε θέλεις απλά να τσιμπήσεις κάτι στα γρήγορα για να συνεχίσεις τον περίπατό σου, είτε να πάρεις ένα κανονικό μεσημεριανό οι επιλογές είναι αμέτρητες. Από κρέπες και βάφλες που σερβίρονται στο όρθιο ως την πιο γκουρμέ σπεσιαλιτέ που θα ικανοποιήσει και τις πιο απαιτητικές. Το καλό άλλωστε στο Παρίσι όπως και σχεδόν σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις, είναι πως μπορείς να βρεις όποια λογής κουζίνα τραβάει η όρεξή σου. Από κλασσική γαλλική κουζίνα μέχρι ιαπωνική, ανατολίτικη ή οποιαδήποτε άλλη και μάλιστα σε τιμές για όλα τα βαλάντια.

Μη διστάσεις αν το επιθυμείς, να περιπλανηθείς στις διάφορες γειτονιές και διαμερίσματα του Παρισιού (το μετρό να είναι καλά). Έχε στο νους σου πως το 6-7-8ο διαμέρισμα, φημίζονται για την φινέτσα τους και πως σε κάθε διαμέρισμα βρίσκονται και διαφορετικά εστιατόρια κάθε κουλτούρας. Και να μην ξεχάσεις ! Γαλλία είναι αυτή, αν κάτι αξίζει να δοκιμάσεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι τα γλυκά αλλά θα στα αφήσω για το βραδινό διάλειμμα.

Απόγευμα στη λεωφόρο των Ηλυσίων πεδίων

Οι βόλτες και οι περιπλανήσεις δε σταματάνε. Τα μέρη που πρέπει και μπορείς να δεις είναι πολλά γι’ αυτό βιάσου! Μπορείς να κατευθυνθείς προς την Μονμάρτη, ανηφορίζοντας προς τη Σακρέ Κερ – μια από τις γνωστότερες εκκλησίες στο Παρίσι μετά την Παναγιά των Παρισίων-  και να πιεις ένα ζεστό κρασί με κανέλα, χαζεύοντας τους πλανόδιους σκιτσογράφους.

 

Αν ο νους σου όμως είναι στα ψώνια, πάρε μερικές ιδέες για το που να πας. Όπως είπα και πριν επιλογές υπάρχουν για κάθε τσέπη! Μπορείς λοιπόν να κινηθείς στην ξακουστή λεωφόρο Σανζ Ελιζέ με τους επώνυμους οίκους, αλλά και πολλές γνωστές αλυσίδες λιανικής ή στην οδό Φομπούργκ  Σαντ-Ονορέ που φιλοξενεί τους πλέον διασημότερους οίκους υψηλής ραπτικής και  όχι μόνο. Αν θες κάτι πιο οικονομικό πήγαινε στην οδό Ριβολί, αλλά και σε οποιαδήποτε γειτονιά βρεις  κάτι που θα σου γεμίζει το μάτι! Η μέχρι τώρα εμπειρία μου  έχει δείξει  πως μπορείς να βρεις τα πιο απίθανα πράγματα στα πιο απίθανα μέρη, διαμαντάκια υπάρχουν παντού! Μιας και μιλάμε για ψώνια, μια βόλτα στην γνωστή Γκαλερί Λαφαγέτ δε θα μπορούσε να λείπει, όχι απαραίτητα γιατί να αγοράσεις κάτι, αλλά και μόνο η διακόσμηση του χώρου είναι ένας φόρος τιμής στη γαλλική φινέτσα.                    

Τελειώνοντας  τα ψώνια και μόλις έχει αρχίσει να βραδιάζει, πήγαινε και μια βόλτα στον Πύργο του Άιφελ. Ναι το ξέρω, το κράτησα για το τέλος αυτό, αλλά πίστεψέ με το βράδυ ο φωτισμένος Πύργος δείχνει πολύ πιο όμορφος από ότι το πρωί. Αν τώρα θες να ανέβεις και πάνω, σου εύχομαι καλή υπομονή, γιατί η ουρά συνήθως είναι μεγάλη. Εσύ αποφασίζεις!

Βράδυ με θέα τον φωτισμένο Πύργο

 

Έχοντας περάσει τη μέρα στο φουλ, βλέποντας όσα περισσότερα μπορούσες, ίσως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα. Οι επιλογές είναι και πάλι πολλές, είτε τρώγοντας κάποιο σνακ, είτε απλά να ηρεμήσεις  χαζεύοντας το Σηκουάνα σε κάποιο ήρεμο καφέ, τρώγοντας το γλυκό σου ή πίνοντας τη ζεστή σοκολάτα σου(για τα γλυκά δε θα αναφερθώ παραπάνω. Είναι πολλά και σίγουρα δε νομίζω πως χρειάζεσαι τη συμβουλή μου για να διαλέξεις).

Αν πάλι οι δυνάμεις σου δε σε έχουν εγκαταλείψει, μπορείς να απολαύσεις μια νυχτερινή βόλτα με τα γνωστά μπατώ μους (bateaux mouches) στο Σηκουάνα. Τέλος η νυχτερινή διασκέδαση σε προκαλεί να την ανακαλύψεις, δίνοντας σου την ευκαιρία να γευτείς ποιοτικά κοκτέιλ σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον λίγο πριν  φύγεις!

Αναχώρηση

Και έφτασε η ώρα της επιστροφής! Ε αφού έχεις προλάβει τόσα πολλά είναι δυνατόν να μην πέρασες καλά; Εγώ πάντως πέρασα καταπληκτικά και αν κρίνω και από τη μνήμη του κινητού μου, οι φωτογραφίες μου ήταν τόσες πολλές που θα έχω να θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμα. Γι’ αυτό λοιπόν μην κάθεσαι! Βουρ για την πρώτη πτήση προς Παρίσι. Άστα όλα πίσω σου  και βάλε μπρος για ένα μίνι ταξιδάκι που θα σε ανανεώσει και θα σε συναρπάσει, όπως συνάρπασε και εμένα.