TRAVEL

Σίφνος, Σέριφος, Σίκινος: Τρεις ομορφιές των Κυκλάδων

Είτε επιλέξεις την κοσμική Σίφνο, είτε την Σέριφο με την «άγρια» χάρη, είτε την μικροσκοπική Σίκινο, το σίγουρο είναι ότι και στα τρία νησιά αυτά θα περάσεις φανταστικά. Έχουμε επιχειρήματα.

Σίφνος, η ωραία

Κοσμική και κομψή αλλά απλή και παραδοσιακή συνάμα, η Σίφνος είναι γεμάτη αντιθέσεις. Φημισμένη για τη γαστρονομία της, την αρχιτεκτονική της, τις αμέτρητες εκκλησίες της, τα παραδοσιακά χωριά και φυσικά τις πεντακάθαρες παραλίες της.

Η Απολλωνία, η Χώρα της Σίφνου, απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους, στο κέντρο του νησιού. Τα σιφνέικα σοκάκια και τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Το βράδυ ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, σίγουρα θα περάσεις από το διάσημο Στενό της Απολλωνίας. Μπαράκια, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, εκκλησάκια, νησιώτικα σπίτια με αυλές σε περιμένουν για βόλτες με κυκλαδίτικο αέρα.

Λίγο έξω από τη Χώρα βρίσκεται το χωριό του Αρτεμώνα που είναι γνωστό για τα εκπληκτικά νεοκλασικά αρχοντικά του. Περιηγήσου στα μονοπάτια  και απόλαυσε την πανοραμική θέα του νησιού. Εδώ θα βρεις και κάποιες από τις διασημότερες ταβέρνες της Σίφνου αλλά και τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία, που σερβίρουν παραδοσιακές γλυκές αλχημείες.

Μια μοναδική θέα σε περιμένει να για να τη θαυμάσεις στο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Κάστρο και καταλήγει στο εκκλησάκι Εφταμάρτυρος. Περπάτησε μέσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και αφέσου στην απαράμιλλη γοητεία του Κάστρου με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα και τους αρχαίους κίονες. Στο βράχο θα συναντήσεις και το εκκλησάκι των Εφτά Μαρτύρων.

Έτοιμη για βουτιά;

Η Σίφνος έχει παραλίες για κάθε γούστο. Οργανωμένες και κοσμοπολίτικες, αλλά και απομονωμένες, όλες με κρυστάλλινα νερά! Κάνε τις βουτιές σου από τις βραχώδεις πλάκες της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Στις Καμάρες το λιμάνι του νησιού, τον Πλατύ Γιαλό τη πιο κοσμοπολίτικη παραλία και το Βαθύ θα βρεις beach bar και ταβερνάκια για πιο οργανωμένη χαλάρωση. Αν πάλι θέλεις να κάνεις και μια βόλτα στη φύση, η παραλία της Φυκιάδας σε περιμένει για βουτιές μετά από  την πεζοπορία που θα κάνεις για να φτάσεις εκεί.

Περί ορέξεως…

Στο νησί των γεύσεων πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσάλατα, μανούρα και για κυρίως πιάτο το πεντανόστιμο μαστέλο, αρνάκι μαγειρεμένο με μυρωδικά και κόκκινο κρασί. Για επιδόρπιο; Μελόπιτα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Στο ξημέρωμα είναι η θέα

Προτού φύγεις πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις ένα μαγικό θέαμα με τον ουρανό να βάφεται ροζ στο καμπαναριό της Χρυσοπηγής. Μια ανατολή στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής αρκεί για να κερδίσει για πάντα τη καρδιά σου.

Σέριφος, ατίθαση ομορφιά

Έχεις βαρεθεί τους κοσμοπολίτικους προορισμούς; Τα νησιά που δεν βρίσκεις διαμονή ακόμα και αν κλείσεις μήνες πριν; Τις παραλίες που στοιβάζεται ο ένας πάνω στον άλλον; Τότε καλωσόρισες στη Σέριφο. Το νησί που διατηρεί αναλλοίωτη την  άγρια ομορφιά του και χαρίζει χαλάρωση και ηρεμία σε όποιον την επιλέξει.

Στο νησί δεσπόζει η Xώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε βραχώδη λόφο, μια από τις πιο καλαίσθητες των Κυκλάδων. Αποτελείται από δύο γειτονιές, την Πάνω και την Κάτω Xώρα που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλιά. Στην κεντρική πλατεία, την Πάνω Πιάτσα, βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος και το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου. Κάθισε σε ένα από τα τραπεζάκια που γεμίζουν μεζέδες, ρακή, καφέδες και ποτά. Το πρωί, πριν ανέβει η θερμοκρασία, μη χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μια βόλτα στην Κάτω Χώρα, έναν κυκλαδίτικο λαβύρινθο με ασπρισμένα σοκάκια, σπίτια με αυλές και μπουκαμβίλιες. Ένα σκηνικό βγαλμένο από όνειρο. Μια «ανάσα» από τη Χώρα βρίσκεται και το Ενετικό Κάστρο με τα εκκλησάκια του και την απίστευτη θέα στο λιμάνι.

Αξίζει να επισκεφτείς και το πιο σημαντικό μοναστήρι του νησιού τη μονή Ταξιαρχών. Αφιερωμένη στους αρχαγγέλους του νησιού Γαβριήλ και Μιχαήλ, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγή.

Στην άλλη πλευρά θα βρεις άλλον έναν κρυμμένο θησαυρό. Ο θρόνος του Κύκλωπα ή αλλιώς Ψαρόπυργος. Αυτό το κατασκεύασμα μοιάζει πράγματι με γιγάντια πολυθρόνα και όσοι τον βλέπουν, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο άραγε ανέβηκαν εκεί οι 7 τεράστιοι πελεκημένοι ογκόλιθοι.

Beach Therapy

Οι παραλίες του νησιού είναι αμέτρητες και για όλα τα γούστα. Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λεπτά βότσαλα ή χρυσές αμμουδιές και βέβαια νερά πεντακάθαρα, βαθυγάλαζα. Πολλές από αυτές τις παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ για άλλες θα χρειαστείς σκάφος. Λιά, Κουταλάς, Βαγιά, Γάνεμα, Καλό Αμπέλι, Ψιλή Άμμος, Συκαμιά είναι ένα δείγμα μόνο από τις εξωτικές παραλίες που υπάρχουν στη Σέριφο.

Γαστρονομικές απολαύσεις

Εννοείται πως και η Σέριφος έχει να σου προσφέρει μια πεντανόστιμη κουζίνα. Φημίζεται για τις χοιρινές λούζες (παραδοσιακό παστό), τα λουκάνικα και σύγκλινα, καρυκευμένα με μυρωδάτα μπαχαρικά, τις μαραθόπιτες και μαραθοτηγανίτες, τη ρεβυθάδα με σταφίδες από τοπική ποικιλία και το λιαστό της χταποδάκι. Ακόμα δε χόρτασες; Φάε ένα σεριφιώτικο παστέλι για να γλυκαθείς!

Σίκινος, ένας μικρός παράδεισος

Η Σίκινος είναι «αγκαλιασμένη» από την Ίο και τη Φολέγανδρο στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων και αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον την επισκεφτεί. Ανέγγιχτη ακόμα από το μαζικό τουρισμό, η Σίκινος σε περιμένει να την εξερευνήσεις.

Το πλοίο θα σας αφήσει στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας με τα κάτασπρα σπιτάκια χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από την αμμουδερή ακρογιαλιά.

Η παραμυθένια Χώρα του νησιού αποτελείται από δύο οικισμούς, το παλαιότερο Κάστρο και το νεότερο Χωριό.Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό σε υποδέχονται κατάλευκα σπιτάκια, σοκάκια με άρωμα γιασεμί και αυλές ανθισμένες. Στην κορυφή του στέκονται τρεις ανεμόμυλοι αγέρωχοι απέναντι στο πέλαγος. Στη πλατεία θα αντικρίσεις και την εκκλησία της Παντάνασσας. Αξίζει όμως να ανέβεις μέχρι το ψηλότερο σημείο του Κάστρου όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και να απολαύσεις ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Το Χωριό στα νότια συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια ενώνει τα σπίτια με τα ανθισμένα παρτέρια, τα περάσματα και τις κρυφές γωνίες. Εδώ υπάρχει και το Λαογραφικό μουσείο του νησιού.

Κάτω από τη Ζωοδόχο Πηγή ή αλλιώς Χρυσοπηγή, κρύβεται και η Μαύρη Σπηλιά. Από τις ωραιότερες σπηλιές των Κυκλάδων προσεγγίζεται μόνο από τη θάλασσα και θα σε γοητεύσει.

Η φυσική ομορφιά έχει χρώμα μπλε

Οι παραλίες της Σικίνου είναι παρθένες με καταγάλανα και καθαρά νερά. Προσβάσιμες οδικώς είναι η αμμουδιά της Αλοπρόνοιας, ο Άγιος Γεώργιος με παχιά άμμο και βότσαλο και το Διαλισκάρι που έχει φυσική σκιά από τα αρμυρίκια. Αν πάλι θέλεις να έχεις περισσότερες επιλογές θα χρειαστεί να πάρεις καΐκι, καθώς μια σειρά από παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Σαντοριναίικα, ο Άγ. Ιωάννης, ο Καρράς και ο Μάλτας σε περιμένουν να τις εξερευνήσεις.

Είτε διαλέξεις ένα από τα τρία νησιά ή και τα τρία για τις επόμενες διακοπές σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιλογή σου θα σε ανταμείψει.. Σε τοπία σμιλεμένα από τα κύματα και τους ανέμους της θάλασσας με περίσσεια τέχνη, θα ζήσεις ονειρεμένες στιγμές. Τι περιμένεις λοιπόν; Κλείσε τώρα ένα οικονομικό πακέτο διακοπών που τα συνδυάζει όλα και άσε τη μαγεία να σε παρασύρει.