TRAVEL

Leasing για ιδιώτες και όσα πρέπει να ξέρω για το αυτοκίνητό μου

Δευτέρα πρωί, σηκώνομαι βιαστικά για να ετοιμαστώ (πάλι άργησα στο γραφείο) και σκέφτομαι ότι έχω να πάρω λεωφορείο, μετρό και πάλι λεωφορείο). Φτάνω στο γραφείο έξαλλη και πίνω τον πρώτο καφέ της ημέρας για να συνέλθω και να έρθω σε επαφή με τη ζεν πλευρά του εαυτού μου. Μπαίνω στο Internet για να δω τι «παίζει» με την αγορά ή την ενοικίαση αυτοκινήτων, καθ' ό,τι άσχετη (αν και κάτοχος διπλώματος οδήγησης) ώστε να δω τι με συμφέρει να κάνω.

Όση ώρα ψάχνω, έρχεται από πάνω μου η συνάδελφος Δέσποινα, βλέπει τι κοιτάζω και αποφασίζει να τεστάρουμε τις γνώσεις μας για την οδήγηση αλλά και για τους μύθους γύρω από το leasing αυτοκινήτου, οι οποίοι από ότι φαίνεται είναι πολλοί.

– Πες μου Κλέλια, ξέρεις τι είναι το leasing;

Εντάξει, αυτό είναι εύκολο. Νοικιάζω ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο που πληρώνω κάθε μήνα (σαν το ενοίκιο του σπιτιού) αλλά η ιδιοκτησία ανήκει στην εταιρία. Μετά από κάποιο προσυμφωνημένο διάστημα (2-5 έτη) μπορώ να επιστρέψω το αμάξι ή να το αγοράσω σε τιμή που έχω συμφωνήσει εξαρχής.

– Δεν μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο με leasing όταν είσαι ιδιώτης και γίνεται μόνο στην περίπτωση που το αμάξι σου είναι εταιρικό. Μύθος ή Αλήθεια;

Εντάξει, αυτό το ξέρω. Η απάντηση είναι μύθος και αυτή η παρεξήγηση έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό. Προφανώς και μπορείς να πάρεις leasing αυτοκίνητο ως ιδιώτης.

– Ωραία, ας βεβαιωθούμε ότι ξέρεις βασικά πράγματα για την οδήγηση. Ποια είναι τα όρια ταχύτητας στην πόλη;

Αυτό το ξέρω γιατί έκοψαν πρόστιμο σε μια φίλη μου πρόσφατα, κι από τότε το ‘χω μάθει σαν ποίημα, για να το λέω σε όσους ξέρω. Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι 130χλμ/ώρα, 110 χλμ στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, 50 χλμ μέσα στην πόλη και (bonus) 90 χλμ σε οδούς εκτός πόλεων.

Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο και δεν παίζει ρόλο αν είναι μονά ή ζυγά;

Κλέλια: Αυτό το ακούω πρώτη φορά. Δεν έχω ιδέα.

Δέσποινα: Τα ηλεκτρικά οχήματα και αυτά που ανήκουν στις κατηγορίες Euro 5 και 6, επειδή εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμ/χλμ. Επίσης, τα οχήματα που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και ανήκουν στην περιβαλλοντική κατηγορία Euro 4.

Κλέλια: Να και μία ολοκαίνουρια πληροφορία. Τώρα ρώτα με για ταξίδια. Τα ξέρω όλα.

– Ξέρεις τι πρέπει να ελέγχεις πριν από κάθε ταξίδι;

Κλέλια: Αν έχω πάρει τα ρούχα μου και αν έχω βάλει τη σωστή μουσική στο usb μου.

Δέσποινα: Καλά τα λες αλλά είναι κι άλλα. Λοιπόν, σημείωνε. Τα πιο βασικά που πρέπει να ελέγχεις πριν από κάθε ταξίδι είναι τα λάστιχα (αν έχουν η σωστή πίεση), τους υαλοκαθαριστήρες (αν έχουν χαλάσει), αν λειτουργούν κανονικά τα φώτα, τα λάδια και τα υγρά του αμαξιού. Εννοείται ότι φροντίζουμε να έχουμε καθαρούς καθρέπτες, κλιματισμό (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) και τσεκάρουμε αν λειτουργεί το εσωτερικό φως του αμαξιού, καθώς και τα παράθυρα.

– Άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνω πριν από κάθε ταξίδι!

– Θα ίσχυε αυτό που λες αν δεν υπήρχε το ιδιωτικό leasing από την Avis. Σου κάνει ετήσιο σέρβις και σου αλλάζει τα λάστιχα, κάθε 40.000 χλμ. Και όλα αυτά καλύπτονται από το συμβόλαιο που θα κάνεις.

Άρα για να καταλάβω. Με συμφέρει περισσότερο να αγοράσω ένα καινούριο αυτοκίνητο από το να κάνω leasing;

– Αυτό είναι σίγουρα μύθος. Ένα νέο αυτοκίνητο θα «φέρει» μαζί του έξοδα από την πρώτη μέρα, ενώ θα δυσκολευτείς να το πουλήσεις αργότερα, σε περίπτωση που θέλεις να πάρεις άλλο. Γενικά, συνυπολόγισε τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλιση, τις ζημιές και πολλά άλλα. Αντιθέτως, με το leasing έχεις τη δυνατότητα απόκτησης νέου αυτοκινήτου κάθε λίγα χρόνια, καταβάλλοντας απλά ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα.

Και τι είναι αυτό που καλύπτει ακριβώς το μηνιαίο μίσθωμα;

– Επί της ουσίας, τα πάντα. Το leasing για ιδιώτες, καλύπτει έξοδα συντήρησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση, αλλαγή ελαστικών, οδική βοήθεια, όχημα αντικατάστασης και πολλά άλλα. Το μόνο που θα χρειαστεί να αναλάβεις είναι τα καύσιμα.

Και κάπως έτσι, καταρρίψαμε τους μύθους για το leasing αυτοκινήτου. Κάν’το κι εσύ στο QUIZ της Avis και διεκδίκησε πλούσια καλοκαιρινά δώρα.