TRAVEL

Στη Σύμη για τις μαγευτικές της παραλίες και την υπέροχη αρχιτεκτονική της

123

Το ελληνικό νησί που έχω ερωτευτεί είναι η Σύμη.

Αυτό που με έχει κερδίσει σε αυτό είναι η απίστευτα ξεχωριστή ομορφιά του.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω το όνομά του είναι οι μαγευτικές παραλίες και η υπέροχη αρχιτεκτονική των αρχοντικών σπιτιών του.

Oι can’t miss παραλίες είναι όλες οι παραλίες που πηγαίνουμε με καραβάκι, όπως η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος και η Μαραθούντα.

Η παραλία που δεν ξέρει πολύς κόσμος και αξίζει μία επίσκεψη είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Δυσάλωνας, μία ατέλειωτη παραλία για λίγους, με έναν επιβλητικό βράχο να δεσπόζει επάνω.

Το καλύτερο μέρος για να μείνεις είναι ο Γιαλός που έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα (παραλίες και καραβάκια).

Το αγαπημένο μου σημείο στο νησί είναι η παραλιακή περαντζάδα στο Γιαλό.

Το πιο ιδιαίτερο μέρος στο νησί είναι η Καλή Στράτα, τα σκαλοπάτια που οδηγούν από το Γιαλό στο χωριό. Είναι λίγο κουραστική η ανάβαση αλλά αξίζει τον κόπο.

Το χωριό το οποίο δε βαριέμαι ποτέ να επισκέπτομαι είναι το Άνω Χωριό με το επιβλητικό κάστρο και την πανοραμική θέα.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο νησί είναι όλες οι ταβέρνες στο Γιαλό και στο Πέδι, όμως ξεχωρίζω τη ψαροταβέρνα του «Παντελή» για το καλό φαγητό και τις καλές τιμές, όπως και τον«Μερακλή»  για τα μαγειρευτά του. Και οι δύο βρίσκονται στο γιαλό.

Η τοπική σπεσιαλιτέ που είναι must είναι μα τι άλλο, το γαριδάκι συμιακό. Τρώγεται όλες τις ώρες και παντού, σαν chips.

Για γλυκό περνάω πάντα από τα ζαχαροπλαστεία στο Γιαλό και από το συνεταιρισμό για παραδοσιακά κουλουράκια και ντόπιο μέλι.

Για βραδινή έξοδο επιλέγω όλα τα παραθαλάσσια μαγαζιά στο Γιαλό, πάνω στο κύμα.

Απ’ τα πράγματα που σίγουρα αξίζει να δεις είναι το μοναδικό μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Αποτελεί το στολίδι του νησιού.

Θα το πρότεινα σε όσους θέλουν να δουν ένα διαφορετικό και πανέμορφο νησάκι και να ξεχάσουν τα πάντα.

Το καλύτερο spot για φωτογραφία είναι στο κάστρο στο Άνω Χωριό, με την πανοραμική θέα ή από τον Γιαλό όλο τον οικισμό από τη θάλασσα μέχρι πάνω ψηλά στο χωριό.