TRAVEL

Τα 20 πιο εντυπωσιακά μουσεία του κόσμου

Αρχιτεκτονήματα που κόβουν την ανάσα ανά τον κόσμο. Κτήρια πραγματικά έργα τέχνης που φιλοξενούν ιστορικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Κάποια έρχονται από το μέλλον και κάποια άλλα φέρουν τη νοσταλγία του παρελθόντος. Ορόσημα των πόλεων, διάσημα αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο δύσκολους.

Guggenheim, Μπιλμπάο, Ισπανία

 

Το μεταμοντέρνο οικοδόμημα του Φρανκ Γκέρι από τιτάνιο, έκανε την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα να μιλάει γι’ αυτό. Αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο θεωρούν το εν λόγω μουσείο το ”φαινόμενο Μπιλμπάο”.  Το 2010 το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ βρέθηκε πρώτο στη λίστα με τα σημαντικότερα έργα αρχιτεκτονικής από το 1980 ως σήμερα.

Louvre, Παρίσι, Γαλλία

 

Ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Το 8% των αποκτημάτων του υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές. Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά την Γαλλική επανάσταση. Μέχρι τότε ήταν ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας και πιο πριν απλώς φρούριο.

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

 

Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του. Το σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί εμπλέκει τρεις συλλήψεις: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό. Το κτήριο στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες θεμελιωμένους ανάμεσα στις αρχαιότητες για την καλύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Σε αρκετά σημεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου, τα δάπεδα είναι διαφανή, επιτρέποντας την θέαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων.

MAS Museum, Αντβέρπ, Βέλγιο

 

Το MAS δεν είναι ένα απλό μουσείο καθώς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία που θα επισκεφθεί κάποιος όταν βρεθεί στο Βέλγιο. Σχεδιασμένο από τους Neutelings και Riedijk το MAS είναι φτιαγμένο από κόκκινη πέτρα Ινδίας. Εκτός από τα εκθέματα διαθέτει και μία φοβερή θέα στην πόλη και το λιμάνι του Antwerp.

Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

 

Το Hermitage αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Iδρύθηκε ουσιαστικά από την Μεγάλη Αικατερίνη στα 1764, επί σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μοντ όταν απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής.

CaixaForum, Μαδρίτη

 

Μουσείο και πολιτιστικό κέντρο της Μαδρίτης, το CaixaForum σχεδιάστηκε από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Herzog και de Meuron. Χρειάστηκαν έξι χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2007 για να ολοκληρωθεί. Συνδύασαν έναν παλιό ηλεκτρικό σταθμό και έφτιαξαν σε αυτόν ορόφους. Το ”πράσινο” τείχος που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του είναι δημιουργία του Γάλλου βοτανολόγου Patrick Blanc.

Historical Museum, Μόσχα, Ρωσία

 

Κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου σχετίζονται με ευρήματα προϊστορικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, καθώς και ανεκτίμητα έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την μεγάλη βασιλική δυναστεία των Ρομανώφ. Το κτίριο έχει οικοδομηθεί σε μπαρόκ τεχνοτροπία. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κόκκινη Πλατεία και την Πλατεία Μανέζ. Ιδρύεται το 1872 όταν οι ευγενείς Ιβάν Ζεμπέλιν και Αλεξέι Ουβάροφ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο για την προώθηση της ρωσικής ιστορίας.

National Museum of Art, Ιαπωνία

 

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ιαπωνίας είναι επίσης γνωστό και με το ακρωνύμιο NMAO (National Museum of Art, Osaka). Το εντυπωσιακό κτήριο σχεδιάστηκε από τον Arata Isozaki. Βρίσκεται στην περιοχή Nakanoshima και επίσημα εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2004. Παράδειγμα μοντέρνας τέχνης.

Museu Oscar Niemeyer, Βραζιλία

 

Εγκαινιάστηκε το 2002 με το όνομα Novo Museu. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής και την κατασκευή ενός νέου παραρτήματος, ήταν έτοιμο στις 8 Ιουλίου 2003. Είναι επίσης γνωστό ως Museu do Olho ή Μουσείο του Ματιού, λόγω του σχεδιασμού του κτηρίου. Τα εκθέματά του εστιάζουν στις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και το design. Τολμηρές γεωμετρικές φόρμες, γλυπτικές καμπύλες και όγκοι.

Tel Aviv Museum of Art, Ισραήλ

 

Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ είναι το σημαντικότερο μουσείο τέχνης στο Ισραήλ και ένα σημαντικό μουσείο σύγχρονης τέχνης διεθνώς. Ιδρύθηκε το 1932 στην κατοικία του Μάγιερ Ντιγκεντσόφ και το 1971 μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις. Εκθέτει έργα τέχνης κύριος της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, και σύγχρονη τέχνη από το Ισραήλ. Διάφορα ρεύματα όπως ο Ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός αντιπροσωπεύονται με έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών.

Centre Pompidou, Μετς, Γαλλία

 

Πρόκειται για το παράρτημα του κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι που άνοιξε τις πύλες του το 2010. Το μουσείο στοίχισε πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιαιτερότητά του δεν εντοπίζεται μόνο στις συλλογές που διαθέτει αλλά και στην ”αρχιτεκτονικής παρέμβασης” με την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν. Το σχέδιο του Σιγκέρου Μπαν σφραγίζει αρχιτεκτονικά τη σύγχρονη Μετς, όπως έκανε και το Κέντρο Πομπιντού των Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970.

Shanghai Museum

 

Αυτό το μουσείο έχει έναν πολύ εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Κίνα. Όσοι το επισκεφθείτε θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ιστορικά, σύγχρονα και τεχνολογικά αντικείμενα. Το συγκεκριμένο κτήριο χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί. Στις 12 Οκτωβρίου 1996 ανοίγει τις πύλες του κοινό. Έχει ύψος 29.5 μέτρα και διαθέτει 11 μόνιμες συλλογές και 3 περιοδικές. Το σχέδιό του συμβολίζει την κινέζικη φιλοσοφία.

Kunsthaus Graz, Αυστρία

 

To Kunsthaus Graz έχει γίνει ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για την πόλη του Graz. Η ασυνήθιστη μορφή του διαφέρει κατά πολύ από τα συμβατικά εκθέματα, πολλά από τα οποία διατηρούν τη λογική του ρεύματος του μοντερνισμού. ”Friendly Alien”, έτσι το αποκαλούν οι μόνιμοι κάτοικοι. Το βράδυ τα δεκάδες φώτα που το περιβάλλουν κάνουν την εικόνα του μαγική.

Hanoi Museum, Βιετνάμ

 

Το μουσείο Ανόι, στο Βιετνάμ, σχεδιασμένο από τη Γερμανική ομάδα αρχιτεκτόνων GMP, θυμίζει μια ανάποδη πυραμίδα με τέσσερα επίπεδα από φθίνοντα τετράγωνα, με το χαμηλότερο επίπεδο να είναι σημαντικά μικρότερο ακόμη και από αυτό του πρώτου ορόφου. Το μουσείο εγκαινιάσθηκε το 2010 για την επέτειο της Χιλιετίας του Ανόι και στις αίθουσές του υπάρχουν πάνω από 50.000 εκθέματα σε μια συνολική έκταση περίπου 54.000 τετραγωνικών μέτρων.

Royal Ontario Museum, Καναδάς

 

Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο βρίσκεται στο Queens Park του Τορόντο και είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία παγκοσμίως, το πέμπτο μεγαλύτερο στη Βόρεια Αμερική. H κατασκευή του μουσείου ξεκίνησε το 1912 και ολοκληρώθηκε το 1914 όταν και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Οι αρχιτέκτονες “Darling and Pearson” δημιούργησαν αρχικά 5 ξεχωριστές πτέρυγες αρχαιολογίας, γεωλογίας, ορυκτολογίας, παλαιοντολογίας και ζωολογίας.

Museum of Islamic Art, Κατάρ

 

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης αποτελεί ένα εξαίρετο αρχιτεκτονικό δημιούργημα και σύμβολο της ευρύτερης περιοχής. Επιβλέπων του έργου ήταν ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ι.Μ. Pein. Σε αυτό το μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα που έχει κατασκευαστεί πάνω σε ένα τεχνητό νησί, στεγάζεται μία από τις πλουσιότερες συλλογές με πάνω από 800 πολύτιμα αντικείμενα Ισλαμικής Τέχνης, προερχόμενα από τρεις ηπείρους.Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 1η Δεκεμβρίου του 2008.

Solomon Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη

 

Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά στο κτήριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης. Η συλλογή του μουσείου άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ να σχεδιάσει το νέο κτήριο του μουσείου. Άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου 1959, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γκούγκενχαϊμ και έξι μήνες μετά τον θάνατο του Ράιτ. Το κτήριο του μουσείο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ού αιώνα.

Potala Palace, Θιβέτ

 

Το Παλάτι πήρε το όνομά του από το όρος Potalaka και ήταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για σύμβολο του θιβετιανού βουδισμού, χτισμένο στο Κόκκινο Βουνό σε υψόμετρο 3.700 μέτρων. Σήμερα, το Παλάτι είναι μουσείο και αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1994. Το κεντρικό τμήμα του παλατιού ονομάζεται “Κόκκινο Παλάτι”, ενώ ολόκληρο το παλάτι έχει επιφάνεια πάνω από 100.000 τετραγωνικά μέτρα.

Salvador Dali Museum, Φλόριντα

 

Το μουσείο τέχνης που φέρει το όνομα του διάσημου καλλιτέχνη περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ευρώπη με έργα του. Στόχος του μουσείου είναι να προβάλει τις δημιουργίες του Salvador Dali και να εμφυσήσει τη μαγεία της τέχνης στους επισκέπτες.

Museo Soumaya, Μεξικό

 

Το μουσείο Σουμάγια είναι το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής. Το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα εγκαινιάστηκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόμοσυ, τον Μεξικανό μεγιστάνα των Media Κάρλος Σλιμ. Το μουσείο φιλοξενεί την συλλογή του 74χρονου δισεκατομμυριούχου με έργα τέχνης από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει πάνω από 60.000 εκθέματα, από κομμάτια προ – ισπανικής τέχνης, έργα των συμπατριωτών του ζωγράφων Ρουφίνο Ταμάγιο και Ντιέγκο Ριβέρα, καθώς και μία από τις σημαντικότερες συλλογές γλυπτών του Γάλλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν στον κόσμο.