TRAVEL

5 παραλίες της Χίου που πρέπει να κολυμπήσεις

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις για ένα νησί, από το να ρωτήσεις άτομα που εμπιστεύεσαι και έχουν περάσει πολλούς μήνες της ζωής τους εκεί κι όχι μόνο να έχουν βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές. Αυτό έκανα, λοιπόν, και εγώ όταν θέλησα να αναζητήσω παραλίες που αξίζει να κολυμπήσει κανείς στη Χίο. Μίλησα με την Αγγελική και την Αθανασία. Είναι και οι δύο τους κάτω από τα 30 και ξέρουν καλά το νησί.

Η Χίος είναι πολύ όμορφη για να μιλήσεις για λίγες μόνο παραλίες της, όμως τις πίεσα να δώσουν τις καλύτερες κατά τη γνώμη τους. Παρακάτω μπορείς να δεις τι έβγαλε το ρεπορτάζ και να πειστείς ότι είναι ένα νησί που αξίζει την επίσκεψη.  Οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα διαρκούν περίπου 45 λεπτά, ενώ αν θες να πας με πλοίο θα σου πάρει πάρα πολύ περισσότερο (8- 12 ώρες αλλά αν επιλέξεις το βράδυ, είναι ένας ύπνος).

Μαύρα Βόλια

 

Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Χίου είναι τα Μαύρα Βόλια. Το μαύρο βότσαλο που έχει δημιουργηθεί από παλιά έκρηξη του ηφαιστείου Ψαρώνα, την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.  Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, δεν είναι οργανωμένη και το βότσαλο είναι μόνο για επιτόπου απόλαυση. Απαγορεύεται να πάρεις μαζί σου πέτρες όσο και να σου αρέσουν.

Αγία Δύναμη

 

Είναι λίγο μακρυά από το κέντρο της Χίου, αλλά όπως βλέπεις και στη φωτογραφία αξίζει τον κόπο. Δεν είναι οργανωμένη, τα νερά στην Αγία Δύναμη είναι καταγάλανα, η θάλασσα συνήθως ζεστή και έξω βότσαλο. Εκτός από τις Κυριακές που έχει αρκετό κόσμο, γενικά είναι μοναχική. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στη μια υπάρχουν περισσότερο οικογένειες και στην άλλη, συνήθως πάνε οι νεότεροι ανεβαίνοντας δύο βραχάκια.

Αποθήκα

 

Μια από τις πιο εναλλακτικές παραλίες του νησιού είναι η Αποθήκα. Δεν είναι οργανωμένη και εκεί συνήθως θα δεις να κάνουν θαλάσσια σπορ, όπως kite, κανό κλπ. Ψηλά πάνω στα βράχια έχει ένα beach bar το οποίο κατεβάζει τους καφέδες στην παραλία με τελεφερίκ. Η παραλία έχει χρώμα προς το κόκκινο, λόγω ενός ορυχείου που είναι δίπλα – μοιάζει σαν τριμμένο κεραμίδι. Επίσης, στην Αποθήκα υπάρχουν δύο σπηλιές για ερωτευμένους.

Γιόσωνας

 

Η παραλία του Γιόσωνα είναι ιδανική για καθημερινές βουτιές. Είναι από τη βόρεια μεριά του νησιού, έχει βότσαλο, ξαπλώστρες και μαξιλάρες.  Μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου παρέα με εξαιρετικά κοκτέηλ του Beach Bar Yoso.

Κώμη

 

Η Κώμη όπως και ο Γιόσωνας, είναι καλή επιλογή αν ψάχνεις κάτι κοντινό στην πόλη της Χίου και οργανωμένο. Είναι αμμώδης, έχει κανονικό βάθος και ζεστά νερά.