TRAVEL

Bενετία, Φλωρεντία, Μιλάνο, Ρώμη, Νάπολη: Η Ιταλία που αγαπάς

shutterstock

Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων. Η απόσταση μικρή, η ομορφιά αξεπέραστη. Δικαιολογία για να μην πας δεν θα βρεις. Οικονομικά πακέτα όμως θα βρεις όσο πιο νωρίς ψάξεις. Πόλεις για τις οποίες έχεις ακούσει αμέτρητες φορές αλλά θα θέλεις να επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Ρομάντζο στη Βενετία

shutterstock

 

Μία από τις πιο επισκέψιμες πόλεις στον κόσμο, η Βενετία, θα σε πείσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι μοναδική και αιώνια ροματική. Με τα ιστορικά της κανάλια, τα γραφικά στενάκια και τα αμέτρητα γεφυράκια μαγεύει κάθε επισκέπτη. Κατοχύρωσε μία φωτογραφία με τα περιστέρια μπροστά από τη επιβλητική Βασιλική του Σαν Μάρκο, που δεσπόζει τη ομόνυμη πλατεία και ζήσε την εμπειρία της βόλτας με τη γόνδολα. Εάν μάλιστα είσαι τυχερή και σου τραγουδήσει live ο γονδολιέρης, θα το θυμάσαι για καιρό.

Ακόμα μια μοναδική εμπειρία σε όλο το κόσμο αποτελεί και το Βενετσιάνικο Καρναβάλι. Ο Φεβρουάριος ζωντενεύει με 10 ημέρες ασταμάτητου χορού και διασκέδασης. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο γειτονικό αδελφάκι της Βενετίας, το νησάκι Μπουράνο, το οποίο είναι κυριολεκτικά βγαλμένο από καρτ-ποστάλ, με τα πολύχρωμα σπιτάκια να θυμίζουν ουράνιο τόξο.

Φλωρεντία, η μούσα του Μικελάντζελο

shutterstock

 

Αναμφισβήτητα από τις ομορφότερες πόλεις στο κόσμο, έχει την ικανότητα όταν χάνεσαι στα στενά της να σε μεταφέρει στην περίοδο της Αναγέννησης. Η Φλωρεντία, αν και μικρή πόλη, έχει πολλά να σου προσφέρει. Αξίζει να την επισκεφτείς για να απολαύσεις το εκπληκτικό φαγητό, το γευστικό κρασί, το καλύτερο παγωτό αλλά και την αξεπέραστη αρχιτεκτονική της.

Μερικά από τα πιο ευρέως γνωστά αξιοθέατά της αποτελούν ο καθεδρικός της πόλης Ντουόμο (Santa Maria del Fiore) ο οποίος διακρύνεται απο παντού, η γέφυρα του Ponte Vecchio -όπου πλέον απαγορεύεται να ανοίξει κανείς κάποιο κατάστημα εκεί, πέρα από κοσμηματοπωλείο- και το Palazo Vecchio. Φυσικά και δεν γίνεται να χάσεις μια επίσκεψη στη Galleria Degli Uffizi όπου θα βρεις μερικούς απο τους πιο διάσημους και ομορφότερους πίνακες παγκοσμίως, όπως τη Γέννηση της Αφροδίτης και την ‘Ανοιξη του Μποτιτσέλι.

Βάλε στο πρόγραμμά σου να επισκεφτείς το εσωτερικό της Santa Croce, την ανθισμένη Santa Maria Novella τη Galleria dell’Accademia όπου βρίσκεται το περίφημο άγαλμα του Δαβίδ και να κάνεις πικνίκ στους Κήπους Μπόμπολοι. Για ένα ηλιοβασίλεμα που ‘κόβει την ανάσα’ επιβάλλεται η ανάβαση στη piazzale Michelangelo όπου έχει πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης.

Μιλάνο, η πρωτεύουσα της μόδας

shutterstock

 

Για τρία πράγματα είναι γνωστό το Μιλάνο. Μόδα, Όπερα και ποδόσφαιρο! Που σημαίνει ότι όλοι μπορούν να περάσουν υπέροχα σε αυτή τη πόλη. Είτε θες να νιώσεις το παραμύθι στη Σκάλα του Μιλάνου είτε στη πλατεία Duomo, το σίγουρο είναι ότι πουθενά δεν θα μείνεις παραπονεμένος.

Από την άλλη, με απευθείας οικονομικά εισιτήρια από Θεσσαλονίκη αρκεί για να απολαύσεις από κοντά έναν αγώνα της Inter ή της AC Milan, αν ο σύντροφό σου  είναι αθλητικός τύπος και μαζί του κι εσύ.

Δεν είναι βέβαια λίγοι και αυτοί που πάντα θα επιλέγουν το Μιλάνο για τα ψώνια, μιας και εκεί βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι οίκοι που αξίζουν μία θέση στην γκαρνταρόμπα σου.  Κι όταν νυχτώσει, σίγουρα θα βρεις πληθώρα επιλογών για να διασκεδάσεις μιας και  ως γνωστόν οι Ιταλοί ξέρουν να περνούν καλά.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

shutterstock

 

Στην Ρώμη, την ‘Αιώνια Πόλη ‘, δεν σου φτάνει μια ζωή για να ανακαλύψεις όλη την ομορφιά της. Όσες φορές και να την επισκεφτείς πάντα θα βρίσκεις κάτι καινούριο. Από το επιβλητικό  Κολοσσαίο και το εντυπωσιακό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β’, μέχρι το Πάνθεον, τη Φοντάνα τη Τρέβι και την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά , η λίστα σου δεν θα έχει τέλος.

Δε γίνεται να φύγεις απο τη Ρώμη χωρίς να επισκεφτείς το Βατικανό και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την οικία του Πάπα. Στο μουσείο της εκπληκτικής αυτή εκκλησίας θα δεις και τη περίφημη Καπέλα Σιστίνα.Στο Castel Sant’Angelo δίπλα στο ποταμό Τίβερη έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας Κώδικας ΝταΒίντσι. Και για απίστευτο ηλιοβασίλεμα ανέβα στη Βίλα Μποργκέζε για μια θέα στο πιάτο της Piazza del Popolo.

Ξεχωριστή θέση στη καρδιά των αιώνιων θαυμαστών της Ιταλίας έχει η περιοχή Trastevere. Εκεί θα νιώσεις πραγματικά Ιταλίδα και θα γευτείς απίστευτη παραδοσιακή κουζίνα. Μη ξεχάσεις να  παραγγείλεις καλαμαράκια και να συνοδεύσεις το φαγητό σου με aperol spritz.

Νάπολη, η γενέτειρα της πίτσας

 

Η Νάπολη είναι μία από τις πιο παλιές και πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό ευρωπαϊκές πόλεις. Ξεχωρίζει κυρίως για δύο πράγματα: για τη μαφία και την πίτσα!  Για τη μαφία, καλύτερα θα σου μιλήσει ο κινηματογράφος, αλλά την πίτσα σίγουρα θα την δοκιμάσεις στην καλύτερη εκδοχή της, μιας και οι περισσότερες πιτσαρίες είναι εξαιρετικές και με μεγάλη ιστορία. Μα βόλτα στην υπόγεια Νάπολη μέσα από σήραγγες (υπολείμματα του 2ου Παγκοσμίου πολέμου) είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

Η Ιταλία σε περιμένει. Μην αργείς!