TIPS

Το μυστικό συστατικό που θα κάνει το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα

Αν κι εσύ χρησιμοποιείς αυτά τα ψεκαστικά χώρου από του σούπερ μάρκετ που πωλούν ''φρεσκάδα καλοκαιριού'' και ''άνθη λεμονιάς'' σε μορφή συμπιεσμένου αέρα, τότε σίγουρα θα εκτιμήσεις τις γράμμες που ακολουθούν.

Αν ξανακοιτάξεις τα συστατικά των αποσμητικών του εμπορίου, θα διαβάσεις φθαλικές ενώσεις, φορμαλδεΰδη, ρ-διχλωροβενζόλιο, λέξεις που βγάζουν αρκετά από το παιχνίδι των ”φυσικών αρωμάτων” τα σπρέυ χώρου.

Οι χημικές ουσίες στα κοινά αποσμητικά χώρου και ορισμένα κεριά, έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακές και αναπαραγωγικές διαταραχές, διάφορες μορφές καρκίνου και αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα.

Ευτυχώς η εναλλακτική για να μυρίσει όμορφα το σπίτι σου, είναι εντελώς φυσική και ακίνδυνη και ακούει στο όνομα ”αιθέρια έλαια”. Αυτά τα συμπυκνωμένα, ισχυρά έλαια φυτών, είναι μια δυνατή γροθιά στην κακοσμία (ή ”σπιτίλα” όπως τη λέω εγώ), και παράλληλα αποφεύγεις και τον κίνδυνο των χημικών αποσμητικών χώρου.

Υπάρχουν άπειρα αιθέρια έλαια για να διαλέξεις και να βρεις ακριβώς το άρωμα που σου ταιριάζει ώστε να φρεσκάρεις το σπίτι σου. Σε συνδυασμό με μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού και προϊόντα που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου (βότκααα, τατααααμ!), τα αιθέρια έλαια θα σε κάνουν να κολλάς τη μύτη σου σε κάθε γωνία του σπιτιού σου.

Συνταγή για ένα τέλειο αρωματικό χώρου

Υλικά:

24 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

16 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου

16 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

μικρό μπολ, για το συνδυασμό ελαίων

100-250ml μπουκάλι ψεκασμού

6 κουταλιές της σούπας νερό

2 κουταλιές της σούπας βότκα

Εκτέλεση

Βάλε στο μπολ όλα τα αιθέρια έλαια. Θα φτιάξεις ένα εξαιρετικό, αναζωογονητικό άρωμα για όλες τις χρήσεις, οπότε μπορείς αν θες να φτιάξεις και διπλή ή τριπλή ποσότητα ώστε να το χρησιμοποιήσεις σε καθαριστικά σπρέι, προϊόντα styling μαλλιών, αλλά και στο σώμα σου. Το έλαιο τεϊόδεντρου, κάνει αυτό το μείγμα κατάλληλο για αποσμητικά stick, πούδρες ή σπρέι. Μια φυσική, αντιβακτηριδιακή δύναμη είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Βάλε το νερό, τη βότκα και το μείγμα των ελαίων, στο μπουκαλάκι ψεκασμού. Κούμπωσέ το και ανακίνησέ το ώστε να γίνουν ένα. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Ανακίνησε καλά το μπουκαλάκι και ψέκασε με το αποσμητικό στον αέρα, γύρω από τα έπιπλα ή σε χαλιά και κουβέρτες.