TIPS

Έφτιαξες γλυκό ή ψωμί; Ο πιο γρήγορος τρόπος να πλύνεις τα λερωμένα σκεύη

Όσο χαλαρωτικό, ευχάριστο, αγχολυτικό, ανανεωτικό είναι να μπαίνεις στην κουζίνα και να δημιουργείς, τόσο πληκτικό και πεζό είναι να ξοδεύεις πολύτιμα λεπτά του χρόνου σου για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποίησες. Ειδικά όταν αυτά είναι πολλά περισσότερα από ένα μπολ.

Συνταγές όμως ψωμί, κέικ, τάρτες, κρέμες, πίτες ή άλλα που απαιτούν τη δημιουργία ζύμης ή άλλων μειγμάτων με αλεύρι, κάνουν το σπίτι να μυρίζει τέλεια όσο ψήνονται, αλλά σε αφήνουν και με μια στοίβα σκεύη στο νεροχύτη.

Κάτι να σου τύχει και να μην καταφέρεις να τα πλύνεις εκείνη τη στιγμή, έχεις μείνει με μια στοίβα άπλυτα γεμάτα ζύμη η οποία κολλάει σε αυτά με την ευκολία που εσύ κολλάς με ένα ζευγάρι γόβες.

Τι έκανες μέχρι τώρα για να τα πλύνεις: Άνοιγες τη βρύση στο ζεστό και άφηνες νερό να πέσει. Οk, ακούγεται λογικό αφού το ζεστό νερό διαλύει λίπη από έλαια. Δεν είναι όμως και το πιο σωστό αν θέλεις να τελειώνεις γρήγορα.

 

Οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με ζύμες πρέπει να πλένεται με κρύο νερό. Αυτό γιατί το κρύο νερό εμποδίζει τη γλουτένη που περιέχουν τα αλεύρια να ενεργοποιηθεί και να κολλήσει πρώτα στα σκεύη και μετά στο σφουγγάρι της κουζίνας.

Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αφήσεις να τρέξει κρύο νερό και να διώξεις τα περισσεύματα από την ζύμη με τα χέρια σου. Στη συνέχεια μπορείς να τα πλύνεις κανονικά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό.