ΣΠΙΤΙ

Πώς να καθαρίσεις το σπίτι σου στο μισό χρόνο

Από την Αθανασία Κουλέτα

Υπάρχει προφανής λόγο που το καθάρισμα του σπιτιού αποκαλείται συχνά "αγγαρεία". Κανείς δεν χαίρεται όταν η καθαριότητα του χώρου του είναι ικανή να του δεσμεύσει ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, έτσι όλοι -λίγο έως πολύ- ψάχνουμε τρόπους για να καθαρίζουμε το σπίτι μας στο μισό χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική αλήθεια: το μυστικό για μια γρήγορη καθημερινότητα καθαριότητας είναι ακριβώς αυτή η καθημερινότητα. Πρέπει να καθιερώσεις μια ρουτίνα που θα σε βοηθά να καθαρίζεις το σπίτι σου όχι απλά γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά. 

Επικεντρώσου σε ένα χώρο του σπιτιού τη φορά

Αν ξεκινάς να καθαρίσεις το σαλόνι και την κουζίνα και επειδή βρήκες κάτι που ανήκει στην κρεβατοκάμαρα φύγεις από το χώρο που δραστηριοποιείσαι προς το παρόν, είναι πολύ πιθανό να αφήσεις ό,τι έκανες έως τώρα και να ξεκινήσεις το καθάρισμα στην κρεβατοκάμαρα. Έτσι, όχι μόνο δεν καθαρίζεις αποτελεσματικά τους χώρους του σπιτιού σου, αλλά στην ουσία κάνεις μισές δουλειές στο κάθε δωμάτιο.

Άσε ό,τι βρίσκεις από άλλο χώρο σε ένα συγκεκριμένο σημείο και τακτοποίησέ το αφού ξεμπερδέψεις με την καθαριότητα του χώρου που βρίσκεσαι τώρα.

Καθάριζε από την κορυφή προς το πάτωμα

Πολλές φορές, η σειρά των πράξεων μετράει περισσότερο και από τα ίδια τα μαθηματικά. Αν αντιμετωπίζεις το νοικοκυριό με τη σωστή σειρά, θα εξοικονομήσεις και χρόνο αλλά και προσπάθεια.

Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (πχ. βιβλιοθήκη), συνέχισε με πάγκους και τραπέζια, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος.

Οργάνωσε το χώρο σου πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα

Το πραγματικό μυστικό για ένα γρήγορο και αποτελεσματικό νοικοκυριό είναι να “χτίσεις” μια ρουτίνα καθαριότητας.

Για να βεβαιωθείς ότι έχεις καθαρίσει και την τελευταία ίντσα κάθε χώρου, χώρισε νοητά το κάθε δωμάτιο σε τεταρτημόρια και ασχολήσου με ένα τεταρτημόριο τη φορά, από πάνω προς τα κάτω (όπως σου εξηγούμε στο δεύτερο βήμα).

Ό,τι αφορά στο κέντρο του δωματίου, μπορείς να το αφήσεις τελευταίο, ώστε μετά να ασχοληθείς αποκλειστικά με το δάπεδο.

Την επόμενη φορά που θα είναι η μέρα του νοικοκυριού, προσπάθησε να τηρήσεις αυτές τις απλές συμβουλές και θα δεις ότι σταδιακά η καθαριότητα του σπιτιού θα γίνει παιχνιδάκι για σένα.