ΣΠΙΤΙ

7 φυτά για σπίτια χωρίς πολύ φως

Πολλές έρευνες κυκλοφορούν εκεί έξω και έχουν αποδείξεις ότι το να έχουμε γύρω μας φυτά, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξηθεί η αποδοτικότητα μας στη δουλειά, να βελτιωθεί η συγκέντρωση μας, να μειωθεί το άγχος μας. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σίγουρα οι περισσότερες θέλουμε να έχουμε ένα φυτό στο σπίτι, όμως, συχνά μας φρενάρει το γεγονός ότι δε ξέρουμε πως να το περιοποιηθούμε αλλά και το ότι μερικές γωνίες στο σπίτι δεν είναι τόσο φωτεινές. Για κάποιο περίεργο λόγο έχουμε συνδέσει όλα τα φυτά με πολύ ήλιο κάτι που βέβαια δεν ευσταθεί.

Παρακάτω, μπορείς να δεις 7 φυτά τα οποία είναι αρκετά εύκολα στην περιοποίηση και ανθεκτικά. Το κυριότερο, δε χρειάζονται άμεσο φως! Διάλεξε, πάρε και δώσε στο σπίτι σου καλή ενέργεια και στιλ!

1. Σανσεβέρια

Το λιγότερο επιστημονικό όνομα αυτού του φυτού, είναι “γλώσσα της πεθεράς” ξεκάθαρα λόγω εμφάνισης. Δεν έχει ανάγκη από άμεση έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ ανθεκτικό και ιδανικό για ανθρώπους που δεν το έχουν και πολύ με φυτά, γιατί δε θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Τον χειμώνα θέλει πότισμα περίπου 1 φορά τις 20 μέρες και το καλοκαίρι λίγο πιο συχνά. Αρκεί να κοιτάξεις το χώμα για να καταλάβεις πότε είναι πολύ ξερό ώστε να το ποτίσεις.

Είναι Ιδανικό και για την κρεβατοκάμαρα! Είναι από τα λίγα φυτά τα οποία συνιστώνται για αυτό το δωμάτιο του σπιτιού, καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα και να παράγει οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα.

2. Δράκαινα Σαντεριάνα

Το συγκεκριμένο φυτό, είναι το γνωστό σε όλες μας μπαμπού. Είναι πολύ εύκολο στη συντήρηση και δε θέλει ήλιο για να μεγαλώσει. Του αρκεί η αντηλιά και η τακτική αλλαγή νερού. Μπορεί να το μεγαλώσεις και σε χώμα, ανάλογα τι σε βολεύει περισσότερο. Αν χρειάζεται κάτι να προσέξεις, τουλάχιστον σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, είναι ο αριθμός μπαμπού που θα έχεις. Τέσσερα μαζί απαγορεύεται, γιατί αυτό θεωρείται ότι φέρνει κακοτυχία.

3. Παχίρα

Συνεχίζουμε με φυτά που προτείνονται από το Φενγκ Σούι. Εδώ μιλάμε για μίνι δεντράκι! Είναι πολύ όμορφο και λατρεύει το νερό. Είναι γνωστό ως το “δέντρο του χρήματος” και θεωρείται πως φέρνει τύχη και πολλά χρήματα στο σπίτι. Μεγαλώνει σε έμμεσο φως, αντηλιά δηλαδή οπότε είναι ιδανικό για εσωτερικό χώρο. Θέλει πότισμα περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσες να το τοποθετήσεις σε μια πήλινη γλάστρα!

4. Πεπερόμια

 

Αυτό το όμορφο φυτό, είναι δημοφιλές για εσωτερική διακόσμηση γιατί δε μεγαλώνει γρήγορα και αντέχει στο λίγο φως. Χρειάζεται να μην το ξεχνάς και να παρατηρείς πότε ξεραίνεται το χώμα του ώστε να το ποτίζεις.

5. Πόθος

 

Αρχικά ας του αναγνωρίσουμε ότι έχει υπέροχο όνομα. Εναλλακτικά μπορεί να τον ξέρεις και ως κισσό του διαβόλου. Είναι εύκολο και εντυπωσιακό φυτό, που απορροφά βλαβερές ουσίες που μπορεί να αιωρούνται στο χώρο σου. Αντέχει στο λίγο φως και αγαπάει την υγρασία, οπότε αν το επιλέξεις μη ξεχνάς να ρίχνεις νερό και στα φύλλα του.

6. Φτέρη

 

Μπορείς να το αναζητήσεις ως φωλιά του πουλιού ή asplenium nidus. Είναι ένα φανταστικό φυτό που προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Θα περάσει μια χαρά σε σημεία ημισκιερά και αν ποτίζεται 1 με δύο φορές την εβδομάδα.

7. Ζάμια

Αναζήτησε το ως ΖΖ (zamioculcas zamiifolia) και αγάπησε το γιατί το αξίζει. Μπορεί να ζήσει ακόμα και μέσα στη ντουλάπα αλλά επειδή δε θα το καμαρώνεις, μη το δοκιμάσεις. Βάλ’ το σε όποιο σημείο σου αρέσει και φρόντισε να το ποτίζεις μια φορά ανά δύο εβδομάδας. Μεγαλώνει αργά.

*Ό,τι κι αν αποφάσισες, καλό είναι πριν κάνεις την αγορά σου να μιλήσεις και με έναν ειδικό ώστε να σου λύσει τυχόν απορίες και να σου διευκρινίσει αν το φυτό που επέλεξες μπορεί να συνυπάρξει με παιδιά, κατοικίδια κλπ.