ΣΠΙΤΙ

Επιχείρηση ντουλάπα: πώς θα βάλεις σε τάξη τα ρούχα σου

Κεφάλαιο ντουλάπα. Ένας από τους μεγαλύτερους "εφιάλτες" κάθε γυναίκας, ειδικά στις αλλαγές σεζόν. Η μία εποχή διαδέχεται την άλλη, ο καιρός αλλάζει κι εσύ πρέπει να έχεις πάντα σε πρώτη γραμμή τα κατάλληλα ρούχα. Συνήθως ξεμένεις με τα κοντομάνικα τον χειμώνα και με τα χοντρά πουλόβερ όταν οι πρώτες ζέστες κάνουν την εμφάνισή τους γιατί πολύ απλά δεν έχεις βρει το χρόνο να οργανώσεις την ντουλάπα σου. Ή απλά σε πιάνει πονοκέφαλος γιατί δεν ξέρεις πώς να το κάνεις.

Ρούχα με χοντρά υφάσματα, πλεκτά, ζακέτες, φορέματα και σακάκια μπλέκονται με T-shirts, σορτς, μαγιό και ανάλαφρα χρωματιστά φορέματα. Το αποτέλεσμα είναι να “χάνεσαι” κάθε φορά που ανοίγεις την ντουλάπα και ψάχνεις να βρεις τι θα φορέσεις σήμερα στο γραφείο, στο σινεμά, στη βόλτα, στο ποτό ή οπουδήποτε.

Ψάχνεις το αγαπημένο σου πουλόβερ και αντί αυτού πέφτεις πάνω σε εκείνο το υπέροχο στράπλες μπλουζάκι που σου έκανε δώρο ο σύντροφός σου πέρυσι το καλοκαίρι. Χάος.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θέλει την ντουλάπα σου να είναι όμορφη, οργανωμένη, βγαλμένη από περιοδικό μόδας. Δεν χρειάζεται να είσαι control freak για να το πετύχεις. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικά πολύ απλά βήματα που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Μόλις η ντουλάπα σου θα είναι πια έτοιμη, θα αναρωτιέσαι πώς ζούσες τόσο καιρό. Trust us.

Σημείωση: Πριν ξεκινήσεις, πρέπει να κάνεις μια μικρή προετοιμασία και να προμηθευτείς όλα όσα χρειάζεσαι, όπως για παράδειγμα κουτιά σε διάφορα μεγέθη, κρεμάστρες, αρωματικά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει την οργάνωση της ντουλάπας σου.

Βήμα 1ο: Άδειασε και καθάρισε την ντουλάπα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις όλα τα ρούχα και αξεσουάρ έξω από την ντουλάπα. Όταν θα την έχεις αδειάσει τελείως, θα εντυπωσιαστείς από το πόσος χώρος υπάρχει για να την οργανώσεις από την αρχή όπως θες για να διευκολύνεις τη ζωή σου και να κερδίζεις χρόνο κάθε φορά που ψάχνεις ένα συγκεκριμένο κομμάτι.

Αφού την αδειάσεις, καθάρισέ την. Η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να σε βοηθήσει πολύ σε αυτό. Μόλις απομακρύνεις την σκόνη, σκούπισε καλά τα ράφια και η ντουλάπα σου είναι έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τα ρούχα σου.

Βήμα 2ο: Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα

Αφού θα έχεις βγάλει τα ρούχα από την ντουλάπα σου, ήρθε η ώρα να τα χωρίσεις σε τρεις κατηγορίες. Στα αγαπημένα σου, αυτά δηλαδή που φοράς πολύ, σε αυτά που φοράς λιγότερο και σε αυτά που δεν έχουν πια θέση στην ντουλάπα σου, είτε επειδή τα βαρέθηκες, είτε επειδή δεν σου κάνουν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτά τα τελευταία, αν είναι σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα δώσεις σε ανθρώπους που ενδεχομένως τα έχουν ανάγκη. Κάνε μια μίνι έρευνα στο Google και θα βρεις τη λύση.

Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι αυτές που θα επιστρέψουν στα ράφια, στις κρεμάστρες, σε κουτιά ή σε οτιδήποτε άλλο έχεις επιλέξει για να οργανώσεις τον χώρο σου.

Βήμα 3ο: Φρέσκαρε τα ρούχα σου

Έχεις αποφασίσει να οργανώσεις την ντουλάπα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις σωστά. Και όταν λέμε σωστά, εννοούμε η ντουλάπα σου να είναι τόσο τέλεια που να σου είναι εξαιρετικά δύσκολο να την κάνεις πάλι άνω – κάτω.

Ένα από τα πιο βασικά βήματα για να φτάσεις, λοιπόν, στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να φρεσκάρεις τα ρούχα σου πριν τα βάλεις και πάλι μέσα στην ντουλάπα. Όταν λέμε “να φρεσκάρεις” εννοούμε να τα φροντίσεις για να είναι πάντα φρέσκα και μυρωδάτα και να προστατεύεις το χρώμα τους για να μοιάζουν σαν καινούρια.

 

Επειδή όμως αυτό δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου, πλένοντας στο χέρι όπως έκαναν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας, το νούμερο ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσεις είναι ένα καλό πλυντήριο. Ένα πλυντήριο εξαιρετικής τεχνολογίας και καινοτομίας AEG θα γίνει ο σύμμαχός σου στην προσπάθεια να διατηρείς τα ρούχα σου άψογα.

Η τεχνολογία ProSense εξασφαλίζει την καλύτερη φροντίδα κάθε ρούχου με την αυτόματη μέτρηση κάθε φορτίου και την προσαρμογή του προγράμματος. Αισθητήρες ρυθμίζουν τον χρόνο πλύσης για να αποφευχθεί το υπερβολικό πλύσιμο και τα ρούχα να βγαίνουν σαν καινούργια. Αυτό δεν θες από το πλυντήριό σου; Παράλληλα, η τεχνολογία ProSteam χρησιμοποιεί ατμό για εύκολη και γρήγορη ανανέωση των τσαλακωμένων ρούχων ώστε να είναι έτοιμα να τα φορέσεις.

Επιπλέον, για να μη χάνεις άπειρο χρόνο περιμένοντας τα ρούχα να στεγνώσουν, ένα στεγνωτήριο σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις και χρόνο και ενέργεια, ενώ θα απαλλαγείς και από κάθε άσχημη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα που καταλήγει στα ρούχα σου.

Επιλέγοντας το κατάλληλο στεγνωτήριο μέσα από την γκάμα στεγνωτηρίων AEG μπορείς να στεγνώνεις με ασφάλεια όλα σου τα ρούχα, ακόμη και τα ευαίσθητα, όπως τα μεταξωτά και τα μάλλινα. Τα υφάσματα δεν υπόκεινται σε περιττή θερμότητα χάρη στην τεχνολογία SensiDry που στεγνώνει τα ρούχα σου με χαμηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιεί αισθητήρες ακριβείας για την παρακολούθηση του στεγνώματος, διατηρώντας τα ρούχα σαν καινούργια για περισσότερο καιρό.

 

Βήμα 4ο: Χώρισε τα ρούχα ανά κατηγορία

Γι’ αυτό το βήμα πρέπει να βάλεις σε εφαρμογή τις οργανωτικές ικανότητές σου. Όσο τα ρούχα που θα έχεις επιλέξει να κρατήσεις θα είναι αραδιασμένα στο κρεβάτι και στις καρέκλες, ξεκίνα να τα χωρίζεις ανά κατηγορία. Πρώτα ξεχώρισέ τα σε καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα, ενώ καλό θα ήταν να φροντίσεις να υπάρχει και μια κατηγορία πασπαρτού. Σε αυτή θα τοποθετήσεις ορισμένα κομμάτια που μπορούν να φορεθούν και τις δύο εποχές, όπως για παράδειγμα ένα λεπτό σακάκι ή μια ψιλή ζακέτα.

Στη συνέχεια βάλε σε διαφορετικές στοίβες τα παντελόνια, τα μπλουζάκια και τα φορέματα αλλά και εκείνα που θα βάλεις στις κρεμάστρες. Γι’ αυτή την τελευταία κατηγορία προτίμησε ρούχα που τσαλακώνονται εύκολα ή κάποια που θες να τα βρίσκεις πολύ εύκολα. Τέλος, βάλε στην άκρη τα αξεσουάρ, τσάντες, φουλάρια κλπ. Αυτά καλό θα ήταν να τα τοποθετήσεις σε κουτιά.

 

Ανάλογα με τον χώρο που έχεις στην ντουλάπα σου, αλλά και το πώς είναι διαμορφωμένος μπορείς να κάνεις και τον αντίστοιχο προγραμματισμό. Για παράδειγμα, τα παντελόνια μπορούν να τοποθετηθούν διπλωμένα σε ένα ράφι και σε ένα άλλο τα μπλουζάκια.

Tip: Μια χρήσιμη συμβουλή για να κάνεις ακόμα πιο εύκολη την οργάνωση της ντουλάπας σου είναι να χωρίσεις τα ρούχα χρωματικά. Δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις.

Βήμα 5ο: Βάλε τα ρούχα ξανά στην ντουλάπα

Το τελευταίο βήμα είναι και το πιο καθοριστικό. Αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, ήρθε – επιτέλους – η στιγμή να βάλεις τα ρούχα και τα αξεσουάρ πίσω στην ντουλάπα. Φρόντισε να εκμεταλλευτείς όλο τον διαθέσιμο χώρο. Αν δεις ότι τα ρούχα σου δεν χωράνε στην ντουλάπα σου, μπορείς είτε να παρακολουθήσεις “how to” videos με χρήσιμες συμβουλές και tips για να διπλώνεις τα ρούχα σου και να μην πιάνουν πολύ χώρο, είτε να αγοράσεις μια εξτρα open closet.

Tip: Βάλε τα εποχικά ρούχα πιο κάτω και πιο ψηλά αυτά που είναι off season. Μόλις ο καιρός (και η εποχή) αλλάξει, κάνε το αντίστροφο.

Είσαι έτοιμη!