ΣΠΙΤΙ

Αυτό το τσαντάκι ίσως το έχεις κι εσύ. Το δικό μου κουβαλά αναμνήσεις ετών. Το δικό σου;

Δεν ξέρω σε εσένα πώς ακούγονται οι λέξεις συγκατοίκηση-μετακόμιση. Στους περισσότερους φαντάζει δύσκολη πίστα, μιας και καλούνται να μείνουν στο ίδιο σπίτι με έναν άνθρωπο (πιθανόν τον άνθρωπό τους - είδες ότι το «τους» τα αλλάζει όλα;) και φυσικά να στήσουν από την αρχή ένα ολόκληρο σπίτι. Πολλοί, λοιπόν, δεν ξέρουν από πού να πρωτοξεκινήσουν, πού να ψάξουν να βρουν όλα όσα χρειάζονται, πώς να διακοσμήσουν κάθε πιθανή γωνιά και φυσικά πώς να τα οργανώσουν όλα σωστά για να πάρουν τον δρόμο τους και να μην πάρουν τα βουνά από την πρώτη μέρα. Ευτυχώς εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Όταν αποφασίσαμε με τον σύντροφό μου να μετακομίσουμε σε καινούργιο σπίτι, μία λέξη μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά μου: ανυπομονησία. Ανυπομονησία να το φτιάξουμε όπως εμείς θέλουμε, από την αρχή. Να επιλέξουμε ένα-ένα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που θα μας συντροφεύουν τα επόμενά μας χρόνια κα να δημιουργήσουμε το δικό μας happy place. 

Συζητώντας με τον σύντροφό μου τις πιθανές εναλλακτικές μας για την οργάνωση και διακόσμηση του σπιτιού μας, η επιλογή της ΙΚΕΑ ήταν μονόδρομος. Κακά τα ψέματα, περίμενα ΠΟΛΛΑ χρόνια για να έρθει αυτή η μαγική στιγμή που θα περάσω το κατώφλι του καταστήματος ΙΚΕΑ Κηφισός με αέρα, γνωρίζοντας πως θα μπορώ να γεμίζω καρότσια και καρότσια με ό,τι βλέπω μπροστά μου και μου αρέσει.  

Κι έτσι κι έγινε. Περνώντας από όλα τα corners και μιλώντας με τους υπαλλήλους που με βοήθησαν σε ό,τι κι αν ζήτησα, έκλεψα ιδέες διακόσμησης (πόσο ωραία και κουκλίστικα είναι διακοσμημένα τα corners, θέλεις να τα πάρεις όπως είναι) και βρήκα λύσεις που δεν είχα ποτέ φανταστεί: από την οργάνωση των ρούχων και των παπουτσιών μου, μέχρι των ντουλαπιών της κουζίνας και του μπάνιου. Δεν υπήρχε κάτι που να αναζητούσα και να μην το έβρισκα σε δεκάδες παραλλαγές και σχέδια. Όλα γίνονται απλά μέσα στην ΙΚΕΑ, γιατί έχει λύσεις για κάθε ανάγκη και μέρος του σπιτιού. Η έννοια του smartliving. Ο παράδεισος όσων αγαπούν το σπίτι τους και θέλουν να το διατηρούν τακτοποιημένο και καθαρό. Όπως κατάλαβες, γύρισα στο νέο μας σπίτι με 39542049 διαφορετικά έπιπλα, αντικείμενα και μικροαντικείμενα και δεν πελάγωσα καθόλου, μιας και πήρα έμπνευση από τα δωμάτια εντός του καταστήματος. Αρκετά χρόνια μετά από αυτή την εμπειρία, έχω να σου πω πως έχω διατηρήσει το σπίτι όπως όταν πρωτομπήκα και αυτό είναι νίκη. Είναι νίκη ειδικά για ένα άτομο σαν εμένα που βαριέται πολύ εύκολα. Το να μπαίνω μέσα στο σπίτι μου και να μου αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι, είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα ικανοποίησης για το τρέξιμο που είχα ρίξει εκείνες τις ημέρες μαζί με τον σύντροφό μου.

Φτάνοντας στο παρόν, προσπαθώντας να απαντήσω στην ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο μου αντικείμενο;» κατέληξα στο συμπέρασμα πως τελικά κάτι πολύ απλό, κάτι πολύ καθημερινό, κάτι που όταν το αγόραζα από την ΙΚΕΑ δε φανταζόμουν ποτέ πως θα το επιλέξω ως το πιο αγαπημένο μου τόσα χρόνια μετά, είναι και αυτό το οποίο έχει συνδεθεί με πολλές όμορφες στιγμές μου στο σπίτι. Νομίζω αυτός είναι και ο σκοπός ενός item, να είναι πολυχρηστικό, να καλύπτει τις ανάγκες σου και να καταφέρνει να συνδέεται όμορφα με την καθημερινότητά σου.

 

Και αυτό το  κλασικό, πράσινο, ντιζαϊνάτο τσαντάκι για το φαγητό μου (το οποίο είναι αλήθεια πως το έχουν δεκάδες άνθρωποι γύρω μου) είναι το item που έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω.  Είναι τόσο ίδιο με δεκάδες άλλα στη δουλειά, αλλά και τόσο διαφορετικό γιατί είναι δικό μου και κουβαλά πάνω του πολλές ιστορίες.

 

Είναι το πρώτο πράγμα που πιάνω στα χέρια μου πριν φύγω για το γραφείο και το πρώτο που ακουμπάω στον πάγκο της κουζίνας επιστρέφοντας. Είναι το τσαντάκι που δεσπόζει στην κουζίνα περιμένοντας να γεμίσει με όλη μου την καθημερινότητα. Είναι τα βράδια που μαγειρεύω παρέα με τον Γιώργο τα γεύματα της επόμενης ημέρας, συζητώντας τα νέα μας, πότε γελώντας, πότε γκρινιάζοντας. Είναι όλες οι μυρωδιές και οι νοστιμιές της κουζίνας μας. Είναι το κόλλημά μας να επιμένουμε παρ’όλη την κούρασή μας να ετοιμάζουμε το φαγητό μας μόνοι μας και να το παίρνουμε στη δουλειά μας στο ταπεράκι την επόμενη ημέρα. Είναι η αγάπη μας για τις σπιτικές γεύσεις. Ένα τόσο απλό, λοιπόν, αντικείμενο έχει συνδεθεί υποσυνείδητα με τόσες όμορφες, καθημερινές στιγμές. ‘Ενα τόσο δα τσαντάκι, χωρά μέσα ό,τι χρειάζομαι για να περάσω τη μέρα μου. Από τα φρούτα, τις μπάρες και τους ξηρούς καρπούς μου, μέχρι το κυρίως γεύμα μου και το απογευματινό μου σνακ. Το τσαντάκι αυτό μυρίζει σπίτι. Είναι το σπίτι.

Φυσικά στο σημείο αυτό να πω πως αν είχε φωνή, πραγματικά, θα με έβριζε επισημαίνοντάς μου πόσο το έχω ταλαιπωρήσει. Τόσα χρόνια, παντού μαζί. Κι επειδή ό,τι αγαπάς λένε πρέπει να το προσέχεις, αποφάσισα πριν μερικούς μήνες να του βρω συνέταιρο. Μην κοροιδεύεις. Του βρήκα ταίρι. Ιδού:

 

Το νέο αυτό stylish τσαντάκι φαγητού μπήκε στη ζωή μου και αρχίζει και κερδίζει και αυτό έδαφος. Αρκεί να σου πω πως μου έκανε παρέα στο γραφείο όλο το καλοκαίρι. Ναι, το πράσινο vintage τσαντάκι χαλάρωνε στο σπίτι, όσο το νέο μου κόκκινο ΙΚΕΑ «έλιωνε» στο γραφείο όλο τον Ιούνη, Ιούλη και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Κι επειδή απεδείχθη καλός φίλος στις δύσκολες ημέρες που πέρασα το καλοκαίρι στο γραφείο δουλεύοντας όσο άλλοι είχαν άδεια και απολάμβαναν τις βουτιές τους, είπα να δοκιμάσω τη σχέση μας και στις διακοπές. Κι έχω να σου πω πως έβγαλα όλες τις καλοκαιρινές μου διακοπές με την τσάντα των αντηλιακών στο ένα χέρι και με το κόκκινο ΙΚΕΑ τσαντάκι στο άλλο. Μάντεψε, δεν πείνασα λεπτό όσο χαλάρωνα στην παραλία μέχρι τη δύση του ηλίου. Το τσαντάκι αυτό ταξίδεψε σε κάμποσα νησιά, έκανε την ηλιοθεραπεία του, έφαγε την αλμύρα του, άκουσε πολλές ιστορίες δίπλα στο κύμα, με απλά λόγια έκανε ζωάρα. Παράπονο δεν έχει.

 

Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, με ένα τόσο απλό ΙΚΕΑ αντικείμενο έζησα πιο πολλά από όσα περίμενα. Και ναι, μου αρέσει να εκπλήσσομαι διαρκώς. Και ναι, μου αρέσει να παίρνω περισσότερα από όσα περιμένω στη ζωή αυτή. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. ‘Cause we deserve it. Όχι;