TIPS

Τα 4 σημεία του σπιτιού που μαζεύουν πολλά μικρόβια

Unsplash

Αν νομίζεις ότι σου εφιστώ την προσοχή στα σημεία του σπιτιού που δεν τρίβεις με το πανάκι γιατί θέλω να γίνεις υποδειγματική νοικοκυρά, τότε χάρηκα πολύ, αλλά καλύτερα να κλείσεις αυτό το αρθράκι και το παράθυρο του Ladylike γενικότερα. Είναι αυστηρά και μόνο ζήτημα υγιεινής. Η οποία, σώζει ζωές ειδικά αυτή την εποχή.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τώρα που ο κορονοϊός είναι το πρώτο θέμα συζήτησης (κι ο Νο1 φόβος μας) αυτά που ακουμπάς, μένουν στα δάχτυλα τα οποία κατόπιν θ’ αγγίξουν το πρόσωπό σου και γενικώς μικρόβια παντού. Δώσε έμφαση στα παρακάτω σημεία. Μαζεύουν στρώσεις από νεκρική οργανική ύλη. Χώμα, τρίχες και νεκρά κύτταρα του σώματος ανθρώπων και ζώων. Σίγουρα σ’ έπεισα τώρα.

Χειριστήρια

Του air condition; της τηλεόρασης; Ρίξε μια ματιά στα κουμπάκια, τι βλέπεις; τα βλέπεις; άλλο ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείς ασταμάτητα και δεν καθαρίζεις τόσο συχνά όσο μια τυπική επιφάνεια του σπιτιού. Πέφτουν πάνω από τρίχες μέχρι σουσάμια. Κατάσταση αντίστοιχη με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Πόμολα

Σκέψου πόσα πόμολα αγγίζεις κάθε μέρα στο σπίτι. Από εκείνα της πόρτας μέχρι τα διάφορα χερούλια σε ντουλάπες, συρτάρια. Στην πλειονότητά τους μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα τα οποία πιάνονται από πολλά γυμνά χέρια. Ο κορονοϊός επιβιώνει σε πόμολα και χειρολαβές ως και 9 μέρες, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες. Πάρει λοιπόν το πανί και τρίψε καλά με αντισηπτικό.

Τηλέφωνο

Καλά, για το κινητό σου ούτε λόγος. Σκέψου πού το ακουμπάς και πόσο συχνά, φυσικά χωρίς ν’ απολυμάνεις τα χέρια σου και θα συνειδητοποιήσεις χωρίς κόπο πόσο απαραίτητο είναι να το καθαρίζεις συχνά και να μην το παρατάς οπουδήποτε. Παρόμοια αντιμετώπιση αξίζει και το οικιακό τηλέφωνο. Το οποίο έχει κουμπάκια και ακουστικό που έρχεται πολύ μα πολύ κοντά στο πρόσωπο. Σε απόσταση αναπνοής, για να είμαι ακριβής.

Κλιματιστικό

Τα φίλτρα συσσωρεύουν τόση σκόνη, βακτηρίδια και ακάρεα που είναι σχεδόν σοκαριστικό το πόσο μπουκώνουν αν το αμελήσεις. Ένα κλιματιστικό με βρόμικα φίλτρα προκαλεί από φτάρνισμα μέχρι σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά όταν καπνίζουμε μέσα στον χώρο. Η αφαίρεση των φίλτρων και ο καθαρισμός τους είναι μια διαδικασία που για λόγους υγείας πρέπει να επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι ανθυγιεινό. Όχι, δεν θα πάθεις κορονοϊό απευθείας από το air condition, αλλά ένα βρόμικο κλιματιστικό απο τη στιγμή που επιβαρύνει το αναπνευστικό, δεν είναι καλό να λειτουργεί, ούτε τώρα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ.