HOUSE TWENTY FOUR

3 βασικές δουλειές που μπορείς να κάνεις online για να εξοικονομείς χρόνο

Τεχνολογία. Τόσο ουσιαστική και αναγκαία, που όμως πια τη θεωρούμε δεδομένη. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πώς την παλεύαμε παλαιότερα χωρίς βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε τώρα. Αναπολώντας στιγμές από τα παιδικά μου χρόνια με πιάνουν τα γέλια όταν συγκρίνω το τώρα με το τότε.

Πάνε εκείνα τα χρόνια που φεύγαμε μακρινά ταξίδια με τους γονείς μου και ανοίγαμε στη διαδρομή 15 διαφορετικούς χάρτες για να καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τώρα πια αρκεί να γράψουμε στο gps του αυτοκινήτου μας τον προορισμό μας και σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχουμε στην οθόνη μας καταγεγραμμένη κάθε πιθανή διαδρομή. Αναζητάς τη συντομότερη διαδρομή; Επιλέγεις την 1η. Θέλεις να αποφύγεις τα διόδια; Πατάς τη 2η. Όλα είναι τόσο απλά και γρήγορα, με λίγα μόλις κλικ.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό; Όλες εκείνες οι φορές που χρειάστηκε να αναζητήσω πληροφορίες για κάποια εργασία μου στο σχολείο. Η διαδικασία που ακολουθούσα ήταν πάντοτε η ίδια. Ανέβαινα στη σκάλα και έψαχνα στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας ένα-ένα τα γράμματα στις εγκυκλοπαίδειες. Αφού εντόπιζα αυτές που έπρεπε καθόμουν στο κρεβάτι μου και έψαχνα ποιες πληροφορίες θα χρησιμοποιήσω και πώς θα τις συνδέσω μεταξύ τους. Πολλές φορές δεν έβρισκα ακριβώς αυτό που ήθελα και να σου και πάλι από την αρχή. Τώρα; Αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση στο Google και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά έχω μπροστά μου ό,τι χρειάζομαι. Δεν έχει υπάρξει φορά που να μη βρω αυτό που αναζητώ.

Τα παραδείγματα αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες άλλα που μου έχουν έρθει κατά καιρούς στο μυαλό. Πράγματι η ζωή μας έχει γίνει πιο πολύπλοκη με την τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας και τις απίστευτες δυνατότητές της, αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει και πολύ πιο εύκολη (οξύμωρο ε;). 

Η ουσία είναι μία: να γλιτώνουμε χρόνο στην καθημερινότητά μας και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Γιατί, λοιπόν, να παίρνουμε τους δρόμους όταν μπορούμε να κάνουμε βασικές μας δουλειές μέσω διαδικτύου;

Παρακάτω σου έχω 3 καθημερινές δουλειές που μπορείς να κάνεις από τον καναπέ του σπιτιού σου, χωρίς να ταλαιπωρηθείς.

#1 Αποπληρωμή λογαριασμών

Ποιος ο λόγος να πάρεις το αυτοκίνητό σου, να κολλήσεις στην κίνηση, να ψάχνεις με τις ώρες να παρκάρεις, να στήνεσαι στην ουρά για να πληρώσεις για παράδειγμα ένα λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, όταν μπορείς να το κάνεις μέσω Internet;  Μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά, από τον καναπέ του σπιτιού σου, αγκαλιά με μια κούπα ζεστό καφέ, έχεις καθαρίσει.  Τόσο απλά και γρήγορα. Άλλωστε το site της ΕΥΔΑΠ είναι τόσο εύκολο που πίστεψέ με μπορείς να το μάθεις και στη μαμά σου. Σύντομα θα επιστρέψει ανανεωμένο και το EYDAPP, το application της ΕΥΔΑΠ για να πληρώνεις ακόμη πιο γρήγορα τους λογαριασμούς σου απευθείας από το κινητό σου. Όχι, βρες μου ένα λόγο να πρέπει να πάρεις τους δρόμους. Σε προκαλώ!

Σε απελπιστική κατάσταση, ενώ βρίσκομαι κολλημένη στην κίνηση στη διαδρομή μου για να πάω να πληρώσω τους μηνιαίους μου λογαριασμούς.

 

Εγώ στην ηρεμία του σπιτιού μου, πληρώνοντας το λογαριασμό μου σε λίγα μόλις λεπτά.

#2 Ψώνια του supermarket

Ναι, μου αρέσει να πηγαίνω στο supermarket και να χαζεύω με τις ώρες τους ατελείωτους διαδρόμους. Αυτό φυσικά θέλω να το κάνω μια στο τόσο, όποτε και έχω ελεύθερο χρόνο για να σπαταλάω. Τις καθημερινές μου που γυρνάω στο σπίτι λιώμα από την κούραση, θέλω να τα έχω όλα στα πόδια μου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προτιμώ να κάνω τα ψώνια μου από τα online supermarkets. Ξέρεις πόσο χρόνο γλιτώνεις αν παραγγέλνεις μέσω internet τα καθημερινά σου ψώνια; Λαχανικά, γάλατα, χαρτικά, καθαριστικά με λίγα μόλις κλικ στην πόρτα σου. Λίγο το έχεις; Δε χρειάζεται να παίρνεις το αυτοκίνητό σου, να ψάχνεις στους διαδρόμους του supermarket τα προιόντα που θέλεις, να κουβαλάς τις σακούλες μέχρι το αυτοκίνητο κι έπειτα μέχρι το σπίτι. Επιλέγεις από την ησυχία του σπιτιού σου τι θέλεις να αγοράσεις και τσουπ σκάνε στην πόρτα του σπιτιού σου.

Όσο ψάχνω να παρκάρω μέσα στον πανικό της πόλης (και φυσικά βρίσκω πολύ μακριά από το κατάστημα).

Πίνω το χυμό μου, κάνω τα ψώνια της ημέρας άνετη στην καρέκλα του σπιτιού μου

και τα παραλαμβάνω στην πόρτα μου, χωρίς να κουραστώ καθόλου.

#3 Shopping για εσένα και τους δικούς σου

Λατρεύω το shopping. ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ, τι δεν καταλαβαίνεις; Μεγαλώνοντας όμως έχω αποκτήσει κι εγώ τις παραξενιές μου. Δεν αντέχω τον πολύ κόσμο, τις ουρές και τον πανικό με τα πεταμένα ρούχα από εδώ κι από εκεί. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους προτιμώ πια να ψωνίζω από e-shops. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του online shopping είναι ότι μπορείς να το κάνεις 24 ώρες το 24ωρο. Θέλεις να ψωνίσεις Κυριακή απόγευμα γιατί τότε βρήκες επιτέλους ελεύθερο χρόνο; Μπορείς. Θέλεις να ψωνίσεις στις 11 το βράδυ τη στιγμή που χαλαρώνεις στο κρεβάτι σου; Μπορείς. Κανένας περιορισμός ώρας στο online shopping. Όλα γίνονται χωρίς κόπο και εχμ αυτό είναι πολύ βασικό για εμένα.

Όταν θέλεις να πάρεις επειγόντως δώρο στη φίλη σου και συνειδητοποιείς πως τα μαγαζιά κλείνουν σε 10 λεπτά.

Ενώ από το σπιτάκι σου μπορείς να ψωνίσεις ό,τι ώρα επιθυμείς, χωρίς να έχεις άγχος για ωράρια, ουρές, κίνηση κλπ.

Ποιο είναι το συμπέρασμα, λοιπόν; Ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος. Τις δουλειές που μπορούμε να τις κάνουμε online και να εξοικονομούμε χρόνο, τις κάνουμε online. Τελεία και παύλα!