LIFE

3 τρόποι να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα και να μην αφήνεις τίποτα “για μετά”

Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να λέει τη φράση «Θα το κάνω μετά»;

Λένε (και πολύ σοφά μάλιστα) ότι δεν πρέπει να αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, αλλά είμαι από αυτούς που συνηθίζουν να κλείνουν τα αυτιά τους όταν το ακούν. Δε με συμφέρει όταν ξέρω ότι είμαι ειδική στο να αφήνω για «μετά» ή για «κάποια άλλη στιγμή» (δύο χρονικές συνθήκες συχνά που γίνονται «ποτέ») δουλειές που πρέπει να γίνουν «τώρα».

Δε θυμάμαι πόσο καιρό έχω να λάβω ένα «καθαρό» λογαριασμό, αφού πάντα μου έρχεται μαζί το ποσό που οφείλω από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό όμως είναι πταίσμα μπροστά στο ότι πρέπει να ξοδέψω το μισό μηνιάτικο σε delivery για να πάρω την απόφαση να πάω σούπερ μάρκετ ή να μην έχω τι άλλο να φορέσω (πάλι) για να βάλω πλυντήριο (hashtag αδιόρθωτη). Και εννοείται πως πρέπει να φτάσω λίγες ώρες πριν τη λήξη ενός deadline στη δουλειά για να κάτσω να το γράψω, λες και συμμετέχω σε διαγωνισμό ταχυδακτυλογραφίας.

Λέγεται αναβλητικότητα και συμπορεύομαι μαζί της από τότε που διάβαζα την σχολική ύλη μιας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε ένα βράδυ, ενώ το επόμενο πρωί είχα τελικό διαγώνισμα. Μπορώ να αναβάλω τα πάντα, από το να γράψω ένα κείμενο στην ώρα του μέχρι να κάνω μια σοβαρή συζήτηση.

 

Αναβάλω ακόμα και πράγματα που θέλω να κάνω, όπως να κλείσω εισιτήρια για ένα θέατρο, να τελειώσω ένα βιβλίο που «ταλαιπωρώ» από το καλοκαίρι ή να πάρω τηλέφωνο μια φίλη μου. Λες κι έχω ανάγκη να νιώσω την πίεση στο αίμα μου για να καταφέρω να αφοσιωθώ σε κάτι ή στον ίδιο μου τον εαυτό. Το να αφήνω κάτι για μετά που με κάνει να βαριέμαι, με κουράζει ή με αγχώνει ή που ξέρω ότι μπορεί να μην κάνω καλά, ώστε να κερδίσω λίγο ακόμα χρόνο «ελευθερίας» ή κενού scroll down στο Instagram, είναι το προσωπικό μου comfort zone. 

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, η Αρχή της Ευχαρίστησης (και η συνακόλουθη αποφυγή του πόνου) είναι μια από τις αιτίες που άνετα μπορεί να πάρει τα εύσημα για την τάση μας να αναβάλουμε αυτά που πρέπει να γίνουν. Κάποιος καθυστερεί τις εργασίες που του προκαλούν άγχος προκειμένου να αποφύγει τα αρνητικά συναισθήματα που του προκαλούν. Ταυτόχρονα, η άποψη ότι κάποιος δουλεύει καλύτερα υπό πίεση, όντως είναι ένα επιπλέον κίνητρο για την αναβολή των εργασιών.

 

Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις δεν είναι ζυμάρι που το αφήνεις να «ξεκουραστεί» και το πιάνεις μετά. Μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Γιατί, ο,τι και να λέμε, η αναβλητικότητα είναι γλυκιά μέχρι τη στιγμή που θα αναγκαστείς να φέρεις εις πέρας ο,τι έχεις αφήσει πίσω (και μάλιστα σε fast forward ρυθμούς προκειμένου να κερδίσεις το χρόνο που έχασες). Και κάπως έτσι, χάνεται οποιαδήποτε έννοια της τάξης από τη ζωή σου κι εσύ, αργά ή γρήγορα, μεταμορφώνεσαι στον τρελό λαγό από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Άσε που ο,τι αναβάλλεται για άλλη ώρα ή μέρα από αυτή που πρέπει να γίνει, σπάνια γίνεται σωστά.

Αν, κάπου ανάμεσα στις παραπάνω γραμμές αναγνώρισες τον εαυτό σου α. είσαι πολύ φίλη μου και β. να σου πω ότι υπάρχει τρόπος να διευκολύνεις τόσο πολύ την εκτέλεση των καθημερινών σου υποχρεώσεων ώστε δεν θα σου πηγαίνει καρδιά να τις αφήσεις για «μετά» (δηλαδή για ποτέ). Κι επειδή, φαντάζομαι ότι συμβουλές όπως «οργάνωσε καλύτερα τον χρόνο σου» ή « βάλε προτεραιότητες» ή «θέσε ρεαλιστικούς στόχους», είναι απλά όμορφα λόγια που δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις πράξη, θα σου μιλήσω πιο πρακτικά.

1. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία

Ας πούμε για παράδειγμα, ότι έχεις να πληρώσεις το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Ξέχνα τις φορές που έπρεπε να στηθείς στην ουρά ενός καταστήματος ΕΥΔΑΠ, μιας τράπεζας ή ενός ταχυδρομείου προκειμένου να κάνεις την αποπληρωμή. Η νέα εφαρμογή της ΕΥΔΑΠ είναι τόσο χρηστική που δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνεις τίποτα από τα παραπάνω. Δεν είναι απλά ότι μπορείς να εξοφλήσεις άμεσα το λογαριασμό σου, αυτό είναι μόνο η αρχή. Στην αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής EydApp (την κατεβάζεις δωρεάν και σε iOS και σε Android – πόσο τέλειο όνομα εν τω μεταξύ), εισάγοντας τον αριθμό μητρώου και τον αριθμό μετρητή σου, μπορείς να κάνεις πράγματα που πριν θα χρειαζόσουν ώρες για να διεκπεραιώσεις.

 

α. Να πληρώσεις μέσω του κινητού σου.

β. Να δεις αναλυτικά τις χρεώσεις σου και να ανατρέξεις σε προηγούμενους λογαριασμούς.

γ. Να ενημερωθείς έγκαιρα για τυχόν διακοπές νερού.

δ. Να αναφέρεις οποιοδήποτε πρόβλημα ύδρευσης ή αποχέτευσης με την αποστολή φωτογραφιών (σε περίπτωση που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών 1022). 

Ξέχασα κάτι; Α ναι! Με τη λειτουργία  «Oι Μετρητές Mου» μπορείς να εισάγεις και να αποθηκεύσεις περισσότερους από έναν μετρητές , όπως παραδείγματος χάρη του σπιτιού σου, του σπιτιού της μαμάς σου κ.ο.κ.

Όσο για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου να πώς θα τις διαγράψεις μία-μία από τις σημειώσεις σου.

2. Θέσε ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου

Ακόμα και ο πιο αναβλητικός άνθρωπος γνωρίζει ότι σε κάθε έργο, απλό ή σύνθετο, το να γίνει η αρχή είναι το δύσκολο part. Ένας καλός τρόπος να καταπολεμήσεις την απροθυμία σου είναι να ξεκινήσεις μια δουλειά με στόχο να της αφιερώσεις μόλις 15 λεπτά και ύστερα, αν εξακολουθείς να μην αντέχεις, να την παρατήσεις. Πίστεψέ με, το πιθανότερο είναι ότι θα την ολοκληρώσεις πριν το καταλάβεις.

3. Καν’ το ακόμα και πρόχειρα

Όταν για παράδειγμα, έχω να γράψω ένα κείμενο, ξεκινάω κάνοντας ένα προσχέδιο ή μια «πρόχειρη αρχή», όπως το αποκαλώ. Έτσι, ακόμα κι αν το αφήσω ατελείωτο, έχω κάνει την περισσότερη δουλειά.