LIFE

16 τρόποι για να σώσεις το νερό στην καθημερινότητά σου

Η σχέση μας με το νερό, είναι άρρηκτη και διαχρονική. Δυστυχώς όμως, αν συνεχίσουμε την παράλογη σπατάλη του, δεν θα είναι καλά τα πράγματα.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που μιλήσαμε με πέντε διαφορετικούς ανθρώπους για το πόσο σημαντικό – βασικά απαραίτητο – είναι το νερό για όλους μας. H EΥΔΑΠ, ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης της μείζονος περιοχής της Αττικής, εστιάζει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησής μας με στόχο την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανεπάρκεια των υδατικών πόρων σε όλο τον πλανήτη, ανάγει σε πολύ σημαντική την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας, ώστε να το διαφυλάξουμε. Υπάρχουν πολύ απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, προκειμένου να μην σπαταλάς άδικα το νερό, γιατί η ΕΥΔΑΠ, “τιμωρεί” την αλόγιστη χρήση του.

1. Κλείνε τη βρύση όταν πλένεις το πρόσωπό σου

 

Δεν υπάρχει λόγος να τρέχει το νερό, ενώ δεν το χρησιμοποιείς. Την ξανανοίγεις προκειμένου να ξεπλυθείς.

2. Κάνε το ίδιο όταν πλένεις τα δόντια σου

Δε χρειάζεται να τρέχει το νερό, ενώ εσύ βουρτσίζεις τα δόντια σου και τρέχεις να προλάβεις την τερηδόνα (see what I did there?)

3. Πίνε νερό από το ίδιο ποτήρι κατά τη διάρκεια της ημέρας

Έτσι θα χρειαστεί να πλύνεις μόνο ένα ποτήρι στο τέλος, αντί να χρησιμοποιείς διαφορετικό για κάθε φορά που διψάς και να καταλήξεις να πλένεις δέκα.

4. Μην περιμένεις να τρέξει κρύο νερό

 

Να έχεις μπουκάλια στο ψυγείο, ώστε να έχεις το κρύο νερό, ανά πάσα στιγμή έτοιμο, αντί να ανοίγεις τη βρύση και να περιμένεις να κατέβει το πιο δροσερό νερό.

5. Κλείνε την βρύση όταν σαπουνίζεις τα πιάτα

 

Δε χρειάζεται να τρέχει το νερό, όσο εσύ σαπουνίζεις τα πιάτα και τα ποτήρια. Άνοιξε τη βρύση μόνο για να τα ξεπλύνεις.

6. Να μουλιάζεις τα πιάτα σε νερό για να φύγουν τα δύσκολα υπολείμματα τροφών

 

Αντί να ανοίξεις την βρύση και να ρίχνεις επίμονα νερό πάνω στα λίπη και να τρίβεις με το σφουγγάρι, απλά γέμισε το πιάτο/δοχείο/ταψί/κατσαρόλα με νερό και άστο λίγη ώρα να μουλιάσει. Μόλις το αδειάσεις, θα έχουν εξαφανιστεί.

7. Να ξεπλένεις το σφουγγάρι των πιάτων σε ένα δοχείο με νερό

 

Αντί να έχεις συνέχεια τη βρύση ανοιχτή κατά το πλύσιμο των πιάτων, αφού έχεις απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και κάνεις το τελικό πλύσιμο, γέμισε ένα δοχείο με νερό και υγρό για πλύσιμο πιάτων και βύθιζε εκεί το σφουγγάρι, κάθε φορά που θα χρειάζεται να το ξαναβρέξεις.

8. Μην πετάς άσχετα πράγματα στη λεκάνη

 

Σίγουρα σου έχει τύχει να πετάξεις στη λεκάνη κάποιο ταμπόν, χαρτί, βαμβάκι ή ακόμα και τις τρίχες από τα μαλλιά σου. Αντί, λοιπόν να τραβάς το καζανάκι για κάτι τέτοιο, μείνε στο να το χρησιμοποιείς ώστε να στείλει στο βόθρο αυτά για τα οποία προορίζεται και χρησιμοποίησε τον κάδο σκουπιδιών.

9. Βάλε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει

 

Μην βάζεις το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία, ενώ έχει μόνο δύο πιάτα. Περίμενε μέχρι να γεμίσει και πλύνε τα όλα μαζί.

10. Χρησιμοποίησε το οικονομικό πρόγραμμα πλυσίματος

 

Όταν θα θέσεις το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία, προτίμησε την ECO λειτουργία του, που είναι φιλική προς το περιβάλλον και την ΕΥΔΑΠ.

11. Μην πετάς το βρασμένο νερό

 

Αν για παράδειγμα μαγειρέψεις μακαρόνια, μην πετάξεις το νερό που χρησιμοποίησε γι’ αυτό, αλλά άφησέ το να κρυώσει και πότισε τις γλάστρες σου.

12. Πότιζε όταν έχει πέσει ο ήλιος

Έτσι το νερό δε θα εξατμιστεί και τα φυτά δε θα χρειαστούν σύντομα, ξανά πότισμα. Επίσης, δεν χρειάζεται να τα ποτίζεις και κάθε μέρα. Κάνε λίγο κράτει.

13. Έλεγξε τις σωληνώσεις για τυχόν διαρροές

 

Από τους πιο ύπουλους εχθρούς, είναι οι διαρροές στις σωληνώσεις και το καζανάκι. Κάλεσε έναν υδραυλικό για να τα ελέγξει μια στο τόσο, ειδικά αν είναι παλιό το σπίτι και το υδραυλικό σύστημα. Αλλιώς, μπορείς να ελέγξεις και τα νούμερα στα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ, απ’ όπου μπορείς επίσης να ψυλλιαστείς κάποια διαρροή.

14. Κάνε ντους, όχι αφρόλουτρο

 

Ποιος ο λόγος να γεμίσεις την μπανιέρα και να βυθιστείς μέσα για ώρες. Χαλάρωσε ανάβοντας κεριά και ακούγοντας μουσική. Για τον καθαρισμό του σώματός σου, προτίμησε ένα γρήγορο και πολύ πιο οικονομικό ντουζάκι.

15. Κλείνε την βρύση όταν ξυρίζεσαι

 

Όπως και όταν σαπουνίζεσαι, ή πλένεις τα μαλλιά σου, η βρύση πρέπει να είναι κλειστή, αφού εκείνη τη στιγμή δεν χρειάζεσαι νερό και δεν το χρησιμοποιείς. Ποιος ο λόγος να το σπαταλάς;

16. Περίμενε να γεμίσει το πλυντήριο με ρούχα

 

Ακόμα κι αν είναι μέσα το αγαπημένο σου μπλουζάκι, μην βάλεις το πλυντήριο να δουλέψει, αν δεν έχει γεμίσει το καλάθι του. Γιατί έτσι θα χρειαστεί πάρα πολύ σύντομα να ξαναπλύνεις.

Φωτογραφίες/Gifs: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson