LIFE

10 πράγματα που μάθαμε από τη νέα γενιά

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις που μας κάνουν να χάνουμε κάθε ψήγμα ελπίδας ότι αυτός ο κόσμος θα γίνει κάποια στιγμή καλύτερος και ότι θα υπάρξει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, θα εξαλειφθεί η φτώχεια και η ανεργία και δεν θα κακοποιούνται παιδιά και ζώα. Μέσα σε όλα αυτά τα άσχημα όμως γεγονότα που μας κάνουν να χάνουμε το κουράγιο μας, υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνθρωποι που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, παίρνουν ρίσκα και τολμάνε να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους, με σκοπό να αλλάξουν, όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και των συνανθρώπων τους προς το καλύτερο. Αυτοί οι άνθρωποι μας χαρίζουν ελπίδα και μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι και να μην το βάλουμε κάτω.

Η Nissan αναγνωρίζοντας την ανάγκη του κοινού να ανακτήσει την πίστη του στους ανθρώπους και έχοντας ως στόχο να βοηθήσει όλους εκείνους που προσπαθούν καθημερινά να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτό, δημιούργησε το διαγωνισμό Nissan Generation N, μέσω του οποίου γνωρίσαμε 20 ομάδες και ανθρώπους, που οργανώνουν εθελοντικές δράσεις, προτείνουν επιχειρηματικό μοντέλα και κάνουν start- ups. Στο επίσημο site του διαγωνισμού nissangenerationn.gr το κοινό μπορούσε να δει συγκεντρωμένα 20 βίντεο- 20 προσπάθειες, που άξιζαν την προσοχή μας, και να αναδείξει τις 10 ομάδες ή ανθρώπους, οι οποίες/ οι θα κέρδιζαν ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν χρόνο, για να τους βοηθήσει στη δουλειά, που έκαναν ενώ παράλληλα θα αποκτούσαν και τον τίτλο του πρέσβη αυτής της ”Generation N”.

Δεν ήταν απλά ένας διαγωνισμός, αλλά μια μικρή υπενθύμιση πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των συνανθρώπων μας προς το καλύτερο και σίγουρα μια πηγή έμπνευσης για να δοκιμάσεις να κάνεις πραγματικότητα αυτά που ονειρεύεσαι.

Πέρυσι δέκα ξεχωριστοί εκπρόσωποι της Generation N κέρδισαν ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο, χάρη στην ψήφο του κόσμου. Σήμερα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους περσινούς νικητές και καλούμε και εσένα να μπεις στην Generation N!

Αν είσαι 18- 35 ετών, έχεις παρουσιάσει κάποια σημαντική δράση σε τομείς όπως επιχειρηματικότητα, κοινωνική προσφορά, επιστήμη, τέχνη, αθλητισμό και πιστεύεις ότι ένα αυτοκίνητο NISSAN θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, τότε μπες στο www.nissangenerationn.gr, συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής και ίσως γίνεις μέλος της Generation N.

Τι μάθαμε, λοιπόν, από τους ανθρώπους της γενιάς αυτής;

1. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

+2feet

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κέρδισε ο Βασίλης Τζιγκούρας, ένας άνθρωπος που αποδεικνύει με τη δουλειά του πως όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και ότι τα ζώα με  κινητικά προβλήματα μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή με την κατάλληλη φροντίδα. Με όπλο τις δεξιότητές του και κύριο όχημά του, τη σελίδα του στο Facebook, την +2feet, βοηθά ανάπηρα ζώα να περπατήσουν ξανά, κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αναπηρικά αμαξίδια. Μέσα σε αυτό το χρόνο η ομάδα της +2Feet βοήθησε σκυλιά, γατιά και πουλιά, μάλιστα ανέλαβε να βοηθήσει ένα αρκουδάκι 8 μηνών, που βρέθηκε παράλυτο στα Σκόπια, το οποίο γλίτωσε την ευθανασία και ζει φορώντας το τρίτο αμαξίδιό του.

2. Μια μικρή πράξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου

ITHACA

Μπορεί να τους έχεις δει στην πλατεία απέναντι από τη Βαρβάκειο αγορά. Το βανάκι του ITHACA σταθερό στο ραντεβού του φροντίζει να παρέχει στους άστεγους καθαρά ρούχα, βοηθώντάς τους έτσι να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Ο 22χρονος Θάνος Σπηλιόπουλος και η ομάδα του δημιούργησαν το ITHACA, την κινητή αυτή μονάδα με την οποία πλένουν ρούχα αστέγων σε διάφορα σημεία της πόλης για να καλύψουν τη βασική ανάγκη της υγιεινής αλλά και της αξιοπρέπειας των συνανθρώπων μας. Το εγχείρημα μπήκε σε εφαρμογή το 2016 και η δραστηριότητα του ITHACA διαρκώς επεκτείνεται.

2

3. Εμπιστεύσου εναλλακτικές ιδέες

Elektronio

Το όραμα του Παντελή Ζάρκου και της ‘Αννας Χλιούρα από τη Θεσσαλονίκη ήταν να φτιάξουν τον ιδανικό τρόπο αστικής μετακίνησης, έτσι ίδρυσαν το 2015 την start -up εταιρεία ποδηλάτων Elektronio και δημιούργησαν το Play. Το πρώτο τρίτροχο, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο, χειροποίητο και με ιδιαίτερο ντιζάιν ποδήλατο. Το Play, απευθύνεται σε άτομα που κινούνται στην πόλη και αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς. Η Elektronio έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς για start – ups, ενώ έχει ακόμα και πολλές συμμετοχές σε επιχειρηματικά φεστιβάλ.

4. Μια μικρή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα

Brainance

Η ιατρική εξελίσσεται μέρα με την μέρα και αυτό γίνεται χάρη στους ανθρώπους που τολμάνε να δοκιμάσουν τις πιο τρελές ιδέες που έχουν με σκοπό να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Το λογισμικό Brainance για την επεξεργασία εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας από τους γιατρούς είναι ένα από αυτά. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Advantis, μια ελληνική start up που δημιούργησε αυτό το καινοτόμο cloud-based λογισμικό, που έχει ήδη κερδίσει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας.

5. Η ανακύκλωση πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής

Phee

Η σημαντικότητα της ανακύκλωσης είναι τεράστια και αν όλοι οι άνθρωποι κάναμε το ελάχιστο που μπορούμε για να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και να εκμεταλλευτούμε τα σκουπίδια τότε όλα θα ήταν πολύ καλύτερα. Ο Σταύρος Τσομπανίδης αποφάσισε όμως να κάνει το κάτι παραπάνω και δημιούργησε την start-up εταιρεία Phee, που επεξεργάζεται τα νεκρά φύκια των ελληνικών θαλασσών με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων, από θήκες κινητών, μέχρι πολυτελείς συσκευασίες, αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.

6. Μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, ακόμα αν βρεθούν εμπόδια μπροστά σου

Πάνος Τριανταφύλλου

Ο Πάνος Τριανταφύλλου σε νεαρή ηλικία είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στη θωρακική μοίρα, έπειτα από τροχαίο ατύχημα, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Πάνος αγωνίζεται στη σπάθη καθώς και στο ξίφος μονοχαμίας και έκανε το διεθνές ντεμπούτο του στο Μόντρεαλ, το 2009 κι από τότε μετρά πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, με κορυφαία το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, ακόμα και αν βρεθούν εμπόδια μπροστά σου.

7. Να ονειρεύεσαι το άπιαστο

Prom Racing Team

Μία ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ δείχνει τον δρόμο για την καινοτομία. Η ομάδα τους, Prom Racing Team δημιούργησε ένα αγωνιστικό μονοθέσιο στα πρότυπα της Formula 1, που έχει κερδίσει ήδη διεθνείς διαγωνισμούς και συνεχίζει να παίρνει μέρος σε διεθνείς φοιτητικούς αγώνες. Γιατί το να ονειρεύεσαι το άπιαστο, μπορεί να σε οδηγήσει παρακάτω και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πράγματα που δεν είχες φανταστεί ποτέ.

8. Η επιστροφή στις ρίζες μας είναι σημαντική για να πάμε παρακάτω

Finest Roots

Η αναβίωση παλιών παραδοσιακών συνταγών από την ελληνική φύση με σκοπό να τις προσφέρει στο κοινό εντός και εκτός Ελλάδας με μια premium προσέγγιση είναι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τα λικέρ Finest Roots. Δύο αδέρφια, ο Μάνος Σμυρλάκης και ο Νικόλας αποφάσισαν να φέρουν ξανά το λικέρ στο προσκήνιο δημιουργώντας προϊόντα φυσικής εκχύλισης χωρίς προσθήκες τεχνητών ουσιών και αρωμάτων και αυτό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Τα δύο αδέρφια πρόσφατα είδαν την Finest Roots να κερδίζει ένα από τα 8 βραβεία ”Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016”.

9. Με γνώσεις, θέληση και σωστή καθοδήγηση μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις

Effect

Η νεανική ανεργία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα μας, γεγονός που αποτέλεσε έμπνευση για δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σωτήρη Μπαράτσα και την Μαριάνθη Νίκα και τους οδήγησε στη δημιουργία της Effect, μιας καινοτόμου κοινωνικής επιχείρησης στο χώρο της εκπαίδευσης. Σκοπός των παιδιών είναι βοηθήσουν όσους ψάχνουν δουλειά, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχουν τους στόχους τους και να εξελιχθούν στον τομέα τους.

10. Ο εθελοντισμός μας φέρνει κοντά

Ethelon

Η ανάγκη να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας είναι μεγάλη, όσο ποτέ άλλοτε και η Volunteer4Greece μαζί με την GloVo-Global Volunteers Platform, που αναδεικνύουν την αξία του εθελοντισμού, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την Ethelon. Αυτή η συνεργασία οδήγησε σε μία βάση εθελοντών που αποτελείται από νέους ενεργούς ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν κοινωνικά, έναν μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων MKO, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, βοηθώντας έτσι έμπρακτα όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Η Εthelon, αποτελεί το σημείο συνάντησης και εφαρμογής στην πράξη όλων όσων συστήνουν την έννοια του εθελοντισμού.

10