ΦΑΓΗΤΟ

Γαλοπούλα: Τα μυστικά για να την ψήσεις σωστά

Unsplash

Γαλοπούλα στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Λέγεται ότι το έθιμο έφεραν πρώτοι στην Ευρώπη οι Ισπανοί το 1824 μ.Χ από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Φέτος θα το τιμήσεις κι εσύ και θα την φτιάξεις μόνη σου.

Δεν είναι όσο δύσκολη ακούγεται η διαδικασία με τη γαλοπούλα αλλά χρειάζεται να προσέξεις κάποια πράγματα ώστε να γίνει το ψήσιμο το σωστό. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι καλοψημένο αλλά και ζουμερό. Ακολουθούν τα μυστικά της επιτυχίας.

Το στέγνωμα

Πριν μπει η γαλοπούλα στο φούρνο πρέπει να είναι στεγνή. Καλό θα ήταν να μην την αποψύξεις την ίδια ημέρα που θα την γεμίσεις και θα την ψήσεις γιατί κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχει προλάβει να στεγνώσει σωστά. Με ένα χαρτί κουζίνας τη στεγνώνεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η πέτσα της θα γίνει τραγανή και λαχταριστή.

Σε θερμοκρασία δωματίου

Πριν τη γεμίσεις και τη βάλεις στο φούρνο θα πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη βγάζεις από το ψυγείο και την αφήνεις για μία ώρα (περίπου) εκτός. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.

Το γέμισμα

Αν θέλεις να ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα πέρα από το καλό στέγνωμα και τη θερμοκρασία θα πρέπει να είσαι προσεκτική και με τη γέμιση. 1 με 1½ κούπα γέμιση για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι η αναλογία που πρέπει να έχεις κατά νου. Η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί.

Το ψήσιμο

Για να ψήσεις ολόκληρη γαλοπούλα στον φούρνο χρειάζονται 30-40 λεπτά ανά κιλό για τη σκέτη και 45-50 λεπτά ανά κιλό για τη γαλοπούλα με γέμιση. Όσο για τη θερμοκρασία, την ψήνεις στους 170-180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο πάντα.

Η τοποθέτηση

Τοποθετείς τη γαλοπούλα στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω και την αφήνεις να ψηθεί χωρίς να την γυρίσεις κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Μέσα στο ταψί

Μέσα στο ταψί θα πρέπει να έχεις συνέχεια υγρά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην στεγνώσει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό πορτοκάλι, κονιάκ, κρασί, λικέρ ή ζωμό της αρεσκείας σου.