ΦΑΓΗΤΟ

Χοιρινό με σταμναγκάθι. Μια συνταγή βγαλμένη από την καρδιά της κρητικής διατροφής

Έχεις  αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει την Κρήτη τόσο ξεχωριστή σε όλο τον κόσμο; Πώς γίνεται αυτή η γωνιά του πλανήτη να έχει προσφέρει μια εμπειρία, απαύγασμα αιώνων, από την οποία έχει προκύψει η πιο διάσημη, υγιεινή και παινεμένη διατροφή στην υφήλιο; Η μεσογειακή διατροφή, που έχει σαν βάση της την μεσογειακή, αποτελεί πρότυπο για τους ειδικούς ανά τον κόσμο και το μοντέλο για υγεία, ομορφιά και μακροζωία.

 

Με ένα πακέτο κουλουρίτσες με λιναρόσπορο στο χέρι, από την σειρά μίνι παξιμαδιών με γεύσεις της Κρητών Άρτος, αποφασίσαμε να βάλουμε τα μυστικά της κρητικής διατροφής στην κατσαρόλα. Χοιρινό, το σφάγιο που έμπαινε σε κάθε ελληνικό σπίτι, συνήθως εκεί κατά τα Χριστούγεννα. Σταμναγκάθι, το χόρτο που παρά το όνομά του αποτελεί την πιο εκλεκτή σαλάτα του νησιού. Πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και πολυφαινόλες, με την χαρακτηριστική του πικράδα και την ιδιαίτερη υφή των οδοντωτών φύλλων του αποτελεί μια «βρακοφορεμένη» παραλλαγή του κλασικού πιάτου «χοιρινό με σέλινο». Και φυσικά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η βάση για την μαγειρική κάθε συνταγής που θέλει να μένει πιστή στα ιδανικά της μεσογειακής κουζίνας.

 

Χοιρινό με σταμναγκάθι

  • 500γρ. χοιρινό μπούτι σε κομμάτια
  • 300γρ. σταμναγκάθι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • Το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Θυμάρι ξερό
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  1. Τρίβουμε το κρεμμύδι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ετοιμάζουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και αφού κάψει καλά, σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο χλιαρό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1 1/2 ώρα.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το σταμναγκάθι καθαρισμένο και πλυμένο (μην αφαιρέσεις τις ρίζες), τον άνηθο και βράζουμε για 10-15 λεπτά να μαραθούν τα λαχανικά.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Σερβίρουμε με κουλουρίτσες με λιναρόσπορο Κρητών Άρτος

 

Tip: Μην σε απασχολεί το γεγονός πως συνήθως το σταμναγκάθι μαζεύεται το χειμώνα. Πλέον οι καλλιέργειες του επιτρέπουν να φύεται και το καλοκαίρι για τις νόστιμες σαλάτες μας

 

 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τέσσερις λαχταριστές συνταγές, μεταξύ αυτών και το χοιρινό με σταμναγκάθι, με έμπνευση από την Κρήτη: