VEGAN

Τα chips καρότου είναι το vegan μπέικον που θα λατρέψεις

Μέρα με τη μέρα δεν μπορεί παρά να ακούς γύρω σου όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν είτε να κόψουν εντελώς το κρέας από τη διατροφή τους, είτε να το μειώσουν αισθητά ή απλώς να περιορίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι ξεχνάνε τα ζωικά λίπη. Και το μπέικον κυρία. Ναι και το μπέικον. Ή, μάλλον, όχι ακριβώς.

Έχουμε πει με πολλές αφορμές ότι η φύση έχει τον τρόπο να μας υποκαθιστά, αν όχι όλα, σχεδόν τα περισσότερα και σε πιο υγιεινές εκδοχές από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και γλυκά. Αρκεί μόνο να ψάξεις λίγο παραπάνω και θα βρεις ότι υπάρχουν φυτικά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια πχ. τη ζωική πρωτεΐνη, την επεξεργασμένη ζάχαρη κ.ο.κ.

Το θέμα μας όμως ήταν το ζωικό μπέικον και τι γίνεται στην περίπτωση που αποφασίσεις να το βγάλεις από τη ζωή σου για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Υπάρχει λύση, είναι νοστιμότατη και βασίζεται σε ένα πολύ ωφέλιμο και υγιεινό λαχανικό: το καρότο. Ναι, μόλις φτιάξεις αυτά τα τσιπς καρότου θα τα λατρέψεις και δε θα σε απασχολεί να επιστρέψεις στην παλιά αγαπημένη σου εκδοχή, το ζωικό μπέικον.

Υλικά (για δύο μερίδες)

1 μεγάλο καρότο

1 κουταλιά της σούπας ταχίνι

1 κουταλιά της σούπας λάδι canola ή απλώς ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1.5 κουταλιά της σούπας μείγμα από εκχυλίσματα καρύδας (υπάρχει σε ειδικά καταστήματα) ή 1.5 κουταλιά της σούπας σως σόγιας

1 κουταλάκι του γλυκού υγρό για καπνιστή γεύση

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 °C. Με έναν ειδικό κόφτη για τεμαχισμό λαχανικών, κόβεις το καρότο σε πολύ λεπτές φέτες (όπως θα ήταν κομμένο το κανονικό μπέικον). Στη συνέχεια, ανακατεύεις σ’ ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια παχύρευστη σάλτσα. Έπειτα, τοποθετείς τις φέτες του καρότου στο μπολ, ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν πλήρως με τη σάλτσα και τις αφήνεις να μαριναριστούν για περίπου 30′. Αφού περάσει η απαιτούμενη ώρα, τοποθετείς τις φέτες καρότου σε ένα ταψί στο οποίο έχεις πρώτα τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις περιχύνεις με όση σάλτσα περισσέψει στο μπολ. Τέλος, ψήνεις για 15′-20′ ή μέχρι τα καρότα να είναι τραγανά κι έχεις το πιο νόστιμο φυτικό μπέικον που έφαγες ποτέ.