ΦΑΓΗΤΟ

Το ιδανικό χριστουγεννιάτικο πλατό ανάλογα τους καλεσμένους σου

Υπάρχουν δεκάδες μυστικά που θα μπορούσε να μοιραστεί κάποιος για την προετοιμασία ενός τραπεζιού ή ενός πλατό για τους καλεσμένους του. Εγώ θα σου πω το μόνο μυστικό που έχω εγώ στο μυαλό μου πολύ πριν ξεκινήσω να δημιουργώ. Κάθομαι αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού μου και ονειρεύομαι τι θα ήθελα εγώ να αντικρίσω μπαίνοντας σε ένα σπίτι δίπλα σε γιορτινά στολίδια.

Βλέπεις η διαδικασία του να δημιουργείς ένα πλατό είναι μία σύνθεση γεύσεων και εικόνων. Οπότε οφείλεις να βάλεις τη φαντασία σου να λειτουργήσει και να αναρωτηθείς τι θα ήθελες εσύ αλλά και τι θα ήθελαν οι καλεσμένοι σου να τσιμπήσουν.

Επόμενο βήμα; Ένα από τα αγαπημένο μου πράγματα σε αυτή τη ζωή. Το να χάνομαι στους διαδρόμους ενός καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος και με μόνο σύμμαχο ένα καρότσι να ταξιδεύω σε γεύσεις και δημιουργίες πολύ πριν φτάσω στο σπίτι φορτωμένος με τα πράγματα. Ειδικά αυτή την περίοδο, η επίσκεψη στα ΑΒ κρίνεται απαραίτητη μιας και ενόψει εορτών. Γιατί δίπλα στις κλασικές αγαπημένες επιλογές, υπάρχουν μερικές εορταστικές γεύσεις που θα κερδίσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Παρακάτω, στα διαφορετικά πλατό, θα αναδείξω κάποιες από αυτές τις εορταστικές προτάσεις. Αλλά πάμε να δούμε τις διάφορες προτάσεις!

Για τους τολμηρούς της γεύσης

Το πόσο θες να φύγεις από τα τετριμμένα, το ξέρεις μόνο εσύ. Αυτό που θα σε συμβουλεύσω εγώ είναι να πειραματιστείς με λίγες γεύσεις στο πλατό σου και να μην γεμίσεις ένα πιάτο με πολύ διαφορετικές υφές και επιλογές. Ο σταρ του πλατό σου θα είναι φουαγκρά οπότε οι υπόλοιπες γεύσεις οφείλουν να μην είναι πολύ μακριά. Δοκίμασε να επιλέξεις κάποιο ωραίο γαλλικό ή ελβετικό τυρί με ιδιαίτερο άρωμα. Να συνοδεύσεις το πλατό με μερικά φρούτα και μαρμελάδες που θα αναδείξουν τις τολμηρές σου γεύσεις.

 

Ο σταρ του πλατό σου: Φουαγκρά πάπιας. Ένα γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι πάπιας που είναι για αρκετά απαιτητικούς ουρανίσκους και για τους πραγματικούς λάτρεις της πάπιας.

Για τους γονείς και τους παραδοσιακούς σου φίλους

Εδώ δεν θέλει ιδιαίτερο ερώτημα ποια θα είναι η πρώτη σου στάση. Στον πάγκο των αλλαντικών και τυριών στα ΑΒ βρίσκεις κάθε φορά τα πιο ιδιαίτερα, τα πιο γευστικά αλλαντικά και τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του πλανήτη. Αν θες να παίξεις στα σίγουρα, δοκίμασε να κάνεις έναν συνδυασμό από ένα εκλεκτό ζαμπόν και prosciutto crudo δίπλα ισπανικό jamon αλλά και ένα ανσάμπλ από τυριά. Η χώρα μας έχει εξαιρετικά τυριά οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις εκείνα που ταιριάζουν στις δικές σας γεύσεις.

Οι δύο σταρ του πλατό σου: Μία εκλεκτή Γραβιέρα Κρήτης ΑΒ Επιλογή για να εκμεταλλευτείς την πλούσια και πιπεράτη γεύση που της χάρισαν οι 6 μήνες ωρίμανσης αλλά και μία γεύση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το αυγοτάραχο Τρικαλινός, το φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό Κεφάλου, χωρίς συντηρητικά. Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί σωστά το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του.

Για τους πολύ πεινασμένους των γιορτών

Και είναι πολλοί αυτοί ανάμεσά μας οπότε προετοιμάσου για να τους φιλοξενήσεις. Η μαγική λέξη των πεινασμένων είναι η “bruschetta”. Φρυγάνισε ψωμιά και παίξει με κλασικές αλλά και εναλλακτικές γεύσεις. Ντομάτα – σκόρδο – βασιλικό, κρέμα τυριού – lime – σολομό, ντιπ μελιτζάνας – καπνιστό τυρί και ό,τι άλλο φανταστείς. Κι αυτά δίπλα σε μεγάλα κομμάτια γευστικών τυριών και κριτσίνια που κρατούν χορτάτους όλους τους καλεσμένους.

Οι δύο σταρ του πλατό σου: Baby gouda with Red Chili Peppers, ένα τυρί Gouda Ολλανδίας από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, με πιπεριές jalapeno για πικάντική γεύση, το οποίο θα ταιριάξει ιδανικά με λίγο παστράμι γαλοπούλας. Και τα δύο, μια ευχάριστη έκπληξη για τους μεγαλύτερους που μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς αυτές τις γεύσεις αλλά σίγουρα θα τις λατρέψουν.

Για το πρώτο girly brunch της νέας χρονιάς

Οι φίλες σου αξίζουν σίγουρα το καλύτερο γι’ αυτό και οφείλεις να τις περιποιηθείς με εκλεκτές γεύσεις και πρωτότυπες επιλογές. Μην πας σε πολύ λιπαρά προϊόντα ή σε βαριές γεύσεις. Μείνε σε φίνα τυριά και ελαφριά αλλαντικά, φρόντισε στο πλατό σου να υπάρχουν μερικά στικς λαχανικών και δοκίμασε να παίξεις με κινόα στις διάφορες εκδοχές της για μικρά σφηνάκια σαλάτας.

 

Οι δύο σταρ του πλατό σου: Πέρλες Pescaviar φράουλα για να γίνει το πλατό σου απόλυτο instagrammικό. Αυτές οι λαμπερές πέρλες θα αναδείξουν τα τυριά που έχεις επιλέξει, ενώ ένα κρασί Miraval, θα έρθει να ολοκληρώσει ένα υπέροχο πλατό. Μιλάμε για ένα Γαλλικό, δροσερό κρασί με αρώματα λουλουδιών. Όπως ακριβώς αναμένεις να είναι η χρονιά που ξεκινά.

Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη ποικιλία εδώ!