TIPS

12 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ στο μπλέντερ

Η ενασχόληση με την μαγειρική μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική- ειδικά όταν έχεις να λερώσεις πολλά κατσαρολικά και να αναστατώσεις την κουζίνα με διάφορα υλικά που χρειάζονται ανακάτεμα. Οι περισσότεροι για να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, το χαμό χρησιμοποιούμε για τα κουζινικά μας gadget ακόμα και όταν δεν πρέπει.

Πάρε για παράδειγμα το μπλέντερ, το οποίο κάνει την εμφάνισή του όταν φτιάχνεις σούπα, πουρέ, smoothie ή σάλτσες. Το ήξερες όμως ότι δεν κάνει να το χρησιμοποιείς σε κάθε περίπτωση; Παρακάτω θα βρεις 12 περιπτώσεις που καλό είναι να αφήσεις το μπλέντερ σου στο ντουλάπι και να συνεχίσεις τις μαγειρικές σου δραστηριότητες χωρίς αυτό.

Πρασινά φυλλώδη λαχανικά

Η μεταλλική λεπίδα του μπλέντερ οξειδώνει τα ευαίσθητα φύλλα και αν δεν θέλεις να καταλήξεις με ένα καφέ ρόφημα καλό είναι να βάζεις τα πράσινα λαχανικά για 5-10 λεπτά σε παγωμένο νερό για να μην μαυρίσουν κατά το χτύπημα.

Κατεψυγμένα φρούτα

Όταν φτιάχνεις smoothies καλό είναι να χρησιμοποιείς μόνο φρέσκα φρούτα ή έστω να έχεις ξεπαγώσει αυτά που έχεις στην κατάψυξη ώστε να μην καταλήξεις με ένα νερουλό και με μεγάλα κομμάτια smoothie. Άσε που έτσι μπορεί να χαλάσεις και το μπλέντερ σου.

Κόκκους καφέ/ κακάο

Οι κόκκοι καφέ ή κακάο δεν μπορούν να κοπούν σωστά σε ένα σπιτικό μπλέντερ- όσο και να προσπαθείς. Το μόνο που θα καταφερεις είναι να το λερώσεις (γιατί οι μικροί κόκκοι θα χωθούν ΠΑΝΤΟΥ) και να αποκτήσεις καφέ/ κακάο με λάθος υφή.

Οτιδήποτε με δυνατό άρωμα

Καλό είναι να αποφύγεις το σκόρδο, εκτός αν θέλεις ό,τι κόβεις από εδώ και πέρα να μυρίζει σαν σκορδαλιά. Ιδανικά δεν πρέπει να κόβεις ούτε κρεμμύδια, αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται μπορείς τουλάχιστον μετά να το ξεπλένεις αμέσως με κρύο νερό και σαπούνι για να διώξεις την έντονη μυρωδιά.

Οτιδήποτε με κόκαλο

Εκτός του ότι δεν θέλεις να φας κοκκαλάκι σε σκόνη, θέλεις να ζήσει και το μπλέντερ σου, σωστά; Οπότε όταν βάζεις κομμάτια κρέας ή ψαριού για να κάνεις κιμά για κεφτεδάκια καλό είναι να προσέχεις μην έχουν κόκκαλα.

Κρέας

Προφανώς και μπορείς να λιώσεις μαγειρεμένο κρέας αν θέλεις να ταΐσεις ένα μωρό, αλλά για ποιον άλλο λόγο να θέλεις να λιώσεις το μοσχαράκι ή το λεμονάτο χοιρινό που έκανες; Αν η συνταγή σου λέει να κόψεις σε μικρά κομμάτια το κρέας προτίμησε να το κάνεις με ένα μαχαίρι, όχι με το μπλέντερ.

Λιαστές ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες είναι λίγο ύπουλες και μπορεί να καταστρέψουν το μπλέντερ σου- αν η συνταγή σου χρειάζεται ψιλοκομμένες ντομάτες ωστόσο και βαριέσαι να το κάνεις με το μαχαίρι, μούλιασέ τες λίγο σε νερό για να μαλακώσουν.

Σάλτσα ντομάτας

Όταν φτιάχνεις σπιτική σάλτσα ντομάτας καλό είναι να αποφεύγεις το ανακάτεμα με το μπλέντερ γιατί έτσι η σάλτσα ”θα πάρει αέρα” και δεν θα έχει σωστή σύσταση και υφή.

Πατάτες

Ο σπιτικός πουρές είναι υπέροχος αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με τον chef Chris Nirschel, δεν πρέπει να κόβουμε τις πατάτες στο μπλέντερ γιατί αλλοιώνεται σημαντικά η υφή και η γεύση τους.

Οτιδήποτε καυτό

Αρχικά δεν θα μπορείς να πιάσεις στα χέρια σου τον κάδο του μπλέντερ για να τον κρατήσεις όσο χτυπάς το μείγμα, επίσης ο ατμός που εγκλωβίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενδέχεται να κάνει ζημιά στο μηχάνημα αλλά και να ‘τινάξει’ το καπάκι και να σε τραυματίσει.

Ζύμη

Οκ, μπορείς να ετοιμάσεις τη ζύμη για κρέπες γιατί είναι αρκετά υγρή ωστόσο δεν μπορείς να κάνεις ζύμη για μπισκότα ή κέικ- για αυτή τη δουλειά υπάρχουν τα μίξερ.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ δεν μπορεί να κοπεί σωστά στο μπλέντερ, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να λερώσεις τον κάδο, να καταστρέψεις το τζίντζερ και να μην κάνεις σωστά τη δουλειά σου.