ΓΛΥΚΑ

Πανετόνε, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα

Το Tastyday.gr ετοιμάζει πανετόνε. Μία συνταγή με πολλά υλικά αλλά εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά

Μπράντυ 75ml

Σταφίδες 180γρ.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 – 600γρ.

Βούτυρο 175γρ.

Αλάτι 1κ.γ.

Ψιλή ζάχαρη 65γρ.

Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο αλάτι

Εκχύλισμα βανίλιας 1/2 κ.γ.

Ξηρή μαγά 10,5γρ.

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 αυγά

2 κρόκους αυγών

Γάλα 175ml

Ψιλοκομμένες ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού κα. 180γραμμ.

Μέλι ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον δέκα πόντους από το χείλος του σκεύους. Βάζουμε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-4 ώρες.

Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις φλούδες, τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Αφαιρούμε το μπολ, το σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και το αφήνουμε για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίζουμε τις σταφίδες.

Προσαρμόζουμε ξανά το μπολ και τον γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε για περίπου δύο λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι. Χαράζουμε έναν βαθύ σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και την αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5εκ πάνω από τα ταψάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε το πανετόνε για 15 λεπτά. Μειώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήνουμε το ταψάκι να κρυώσει εντελώς. Απλώνουμε το μέλι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).

 

Διάβασε ακόμα στο Tastyday.gr

Mελομακάρονα με αλεύρι αμυγδάλου

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ

Μελομακάρονα γεμιστά, της Λασκαρίνας Γερασίμου