ΠΡΩΙΝΟ

Συνταγή για ρολάκια κανέλας, ιδανικά για πρωινό

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα group chats και τραπεζαρίες με φίλους, τα πρωινά της Κυριακής συνδυάζονται εξαιρετικά με γλυκά πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα, τα οποία καταλανώνονται συνοδεία ζεστού καφέ και φρεσκοστυμμένου χυμού.

Αν, λοιπόν, ξύπνησες με μια επιθυμία για γλυκό, συνέχισε να διαβάζεις γιατί παρακάτω θα βρεις μια φανταστική συνταγή για ρολάκια κανέλας!

Υλικά

Κρέμα γέμισης

1/2 φλ. βούτυρο

1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

αλάτι

Μείγμα καστανής ζάχαρης

6 κ.σ καστανή ζάχαρη

3 κ.γ κανέλα σκόνη

1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη ζύμη

 325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

4 γρ. ξηρή μαγιά

1/4 κ.γ αλάτι

25 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

240 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό

1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

50 ml ηλιέλαιο

Για το γλάσο

1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώσε το βούτυρο, πρόσθεσε την καστανη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά για να λιώσει και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μόλις αρχίσει να βράζει αφαίρεσε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και το αλατι. Άδειασε το μείγμα σε ένα μπολ και άφησέ το στην άκρη για να κρυώσει.

Για τα ρολάκια

1. Ζέστανε το γάλα και άφησέ το στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε  τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Πρόσθεσε το χλιαρό γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το ηλιέλαιο και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν δεις ότι το μείγμα είναι υδαρό, πρόσθεσε λίγο αλεύρι ακόμα. Άδειασε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο μπολ και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 60-90 λεπτά.

2. Βάλε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα πλάστη  άνοιξέ τη σε ορθογώνιο 30×40 εκ. Άπλωσε στη ζύμη το 1/4 φλ. βούτυρο με ένα πινέλο και αφού ανακατέψεις την κανέλα με τη ζάχαρη, πασπάλισέ τη (κράτησε περίπου 1 κ.σ στην ακρη).

3. Τύλιξε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου και με ένα καλό μαχαίρι κόψε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες (περίπου 2 εκ.) και βάλ’τα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (24×30 εκ.).

4. Άφησε τα ρολάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά ψήσ’τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στον αέρα για 10-15 λεπτά.

Για το γλάσο
1. Κοσκίνισε τη ζάχαρη και στη συνέχεια πρόσθεσε τη βανίλια και το γάλα, και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε και άλλη ζάχαρη άχνη  αν το γλάσο είναι αραιό, και λίγο γάλα αν είναι πηχτό. Ρίξε το γλάσο στα ρολά όταν κρυώσουν.