ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για μια διαφορετική βασιλόπιτα, που αξίζει να δοκιμάσεις

Η βασιλόπιτα είναι μια από τις πιο όμορφες πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις που τηρούμε όλοι στην Ελλάδα, ο καθένας ακολουθώντας μια διαφορετική συνταγή. Έτσι, κάνουν την εμφάνισή τους πίτες αλμυρές, απλά κέικ βουτύρου αλλά και πιο εντυπωσιακά, όπως αυτό το carrot cake που βρήκαμε στο www.thefauxmartha.com.

Αν λοιπόν φέτος θέλεις να κάνεις τη διαφορά και είσαι έτοιμη να τολμήσεις κάτι μη παραδοσιακό, αυτή η συνταγή αξίζει μια δοκιμή!

Υλικά για το κέικ

1/2 κιλό καρότα, ψιλοκομμένα

3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλ. ζάχαρη

1 1/2 φλ. λάδι κανόλα (το βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)

1/3 φλ. ξινόγαλα

1 1/2 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γ μαγειρική σόδα

2 κ.γ μπέικιν

1 κ.γ αλάτι

1 κ.γ κανέλα

1 κ.γ τριμμένο τζίντερ

1/8 κ.γ γαρύφαλλο

Υλικά για το frosting

230 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

450 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

λίγο αλάτι

3-4 φλ. ζάχαρη άχνη

Ινδοκάρυδο για τη διακόσμηση

Εκτέλεση για το κέικ

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και ετοίμασε δύο στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 23 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.

2. Ανακάτεψε το τριμμένο καρότο με τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι, το ξινόγαλο και τη βανίλια.

3. Σε άλλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχάρια και στη συνέχεια πρόσθεσε το στεγνό αυτό μείγμα στο άλλο με το καρότο.

4. Μοίρασε τη ζύμη σε ίσα μέρη στα δύο ταψιά και ψήσε για 30- 40 λεπτά. Άφησέ τα να κρυώσουν και ξεκίνα τη διαδικασία για το frosting.

Εκτέλεση για το frosting

1. Λιώσε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα βούτυρου σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα (περίπου 5 λεπτά) και στη συνέχεια βάλε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.

2. Χτύπα το βούτυρο που έβγαλες από το ψυγείο με το υπόλοιπο βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε τη βανίλια και το αλάτι και συνέχισε το χτύπημα.

3. Πρόσθεσε την άχνη, ένα φλυτζάνι τη φορά και χτύπα σε μέτρια ταχύτητα. Μετά το 3ο φλυτζάνι άχνη δοκίμασε για να δεις αν χρειάζεται και άλλο.

Συναρμολόγηση

Βάλε στην πιατέλα που θα σερβίρεις τη βασιλόπιτα την πρώτη στρώση κέικ και άπλωσε μια δόση γέμισης, συνέχισε με τη δεύτερη στρώση και κάλυψε την πίτα με το υπόλοιπο frosting. Βάλε τη βασιλόπιτα στο ψυγείο, για να σταθεροποιηθεί και πριν σερβίρεις ρίξε λίγο ινδοκάρυδο για το στολισμό. Μπορείς να κάνεις γραμμικά σχέδια στην επιφάνειά της χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή να προσθέσεις χριστουγεννιάτικα στολίδια.