ΓΛΥΚΟ

Συνταγή για clafoutis με κεράσια και chocolate chips, από την Madame Gâteaux

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού, με το που βγαίνουν τα καλά κεράσια, το έχω παράδοση πια να φτιάχνω τουλάχιστον ένα clafoutis. Είναι πανεύκολο, γρήγορο και ό,τι πρέπει για επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό δείπνο. Και το ωραίο είναι ότι μπορείτε κάλλιστα να το μοιραστείτε στο τραπέζι τρώγοντάς το κατευθείαν με το κουτάλι μέσα από το ταψάκι.

Το clafoutis (προφέρεται «κλαφουτί») είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο που κατάγεται από την νοτιοκεντρική επαρχία Limousin. Η λέξη clafoutis προέρχεται από το ρήμα clafir ή claufir που στην οξιτανική διάλεκτο σημαίνει «γεμίζω», επειδή το γλυκό γεμίζεται με κεράσια. Παραδοσιακά φτιάχνεται με μαύρα κεράσια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αντικαθίστανται από άλλα φρούτα, όπως κόκκινα κεράσια, διάφορα βατόμουρα, δαμάσκηνα, φράουλες, ροδάκινα ή αχλάδια. Όταν, ωστόσο τα φρούτα αντικαθίστανται, το επιδόρπιο κανονικά δεν λέγεται clafoutis, αλλά flaugnarde («φλονιάρντ»). Τόσο το clafoutis, όσο και το flaugnarde δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε και πώς δημιουργήθηκαν, αλλά σίγουρα άρχισαν να διαδίδονται και να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή μου:

 

Υλικά:

30 γρ. βούτυρο μαλακό

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αυγά

150 ml  γάλα πλήρες

Λίγο εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

60 γρ. αλεύρι

20 κεράσια, χωρίς το κουκούτσι

30 γρ. chocolate chips

Για το σερβίρισμα:

Παγωτό βανίλια (αγοράστε το έτοιμο ή δείτε τη συνταγή της Madame Gâteaux)

Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

 

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χύνουμε τον χυλό μέσα σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.

Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και σκορπίζουμε τα chocolate chips.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς ώσπου το clafoutis να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με παγωτό βανίλια. Τρώγεται με το κουτάλι κατευθείαν μέσα από το τηγάνι, ή μπορείτε να το κόψετε και να το σερβίρετε σε φέτες.

* Η Madame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

 

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.