ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Συνταγή από το Cookpad.gr για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Για να μπαίνουμε σε γιορτινό mood σιγά σιγά.

Υλικά

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

100 γραμ. μαγιά νωπή

40 γραμ. ζάχαρη

80 γραμ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη

250 γραμ. φρέσκο βούτυρο

300 γραμ. ζάχαρη

3 αυγά

2 κρόκους από μεγάλα αβγά

350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες 1100 γρ

1.100 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

1/2 κ.γλ. αλάτι

3 δάκρυα μαστίχα κοπανισμένα σε σκόνη

30 γραμ. μαχλέπι κοπανισμένο

50 γραμ λιωμένο φρέσκο βούτυρο

φιλέ αμύγδαλου

Για το διάλυμα αυγού

1 κρόκο

1 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Για τα αφράτα πασχαλινά τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς C.

Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής 

για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται.

Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά με πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πηρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.

Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο. Μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια η πολλά μικρότερα. Αν φτιάξατε 2 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ COOKPAD.GR

Κουλουράκια πασχαλινά

Γιαννιώτικα παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια

Μαγειρίτσα vegan

*Βρες περισσότερες συνταγές στο cookpad.gr