ΣΥΝΤΑΓΗ

Πασχαλινά σταφιδόψωμα, από την Madame Gâteaux

Σε όποιον Άγγλο και να αναφέρετε τα hot cross buns, η αντίδρασή του θα είναι ακριβώς όπως και η δική μας αντίδραση στο άκουσμα της λέξης «τσουρέκι». Θα γλείψει τα χείλη του και θα γουρλώσει τα μάτια του, θα τρίψει τα χέρια του και θα σας είναι ευγνώμων όταν του τα  προσφέρετε. Τα hot cross buns είναι μικρά στρογγυλά σταφιδόψωμα που παίρνουν το όνομά τους από τον σταυρό που σχηματίζουμε στην επιφάνειά τους με ένα μείγμα από νερό και αλεύρι. Τρώγονται παραδοσιακά κατά την Good Friday, την Παρασκευή πριν το Πάσχα των καθολικών, και σηματοδοτούν το τέλος της νηστείας, ενώ ο σταυρός φυσικά συμβολίζει τη σταύρωση του Ιησού. 

Όσον αφορά τα hot cross buns, υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες προκαταλήψεις. Λέγεται, για παράδειγμα, πως τα ψωμάκια που ψήνονται την Good Friday είναι αδύνατο να χαλάσουν ή να μουχλιάσουν. Ως εκ τούτου, δίνεται η συμβουλή να κρατάμε κάποια αφάγωτα στο σπίτι, για ιατρικούς σκοπούς, αφού λένε πως βοηθάνε στην ανάρρωση από διάφορες ασθένειες. Αν τα κρεμάσετε στην κουζίνα, θα προστατεύσουν το σπίτι σας από πυρκαγιά, ενώ αν τα πάρετε μαζί σας σε ένα ταξίδι με πλοίο, θα σας προφυλάξουν από ναυάγιο. Επίσης, λέγεται πως αν δωρίσετε σε κάποιον hot cross buns, το άτομο αυτό θα παραμείνει φίλος σας για μια ολόκληρη ζωή. Ακολουθεί η συνταγή τους. 

 

Υλικά:

(για περίπου 20 ψωμάκια)

Για τα ψωμάκια:

80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

15 γρ μαγιά ξηρή (περ. 2 φακελάκια)

1/2 κτγ κανέλα

1/4 κτγ γαρύφαλο

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ τζίντζερ

1/4 κάρδαμο

1/4 μπαχάρι

1/4 κτγ αλάτι

200 γρ σταφίδες

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

750 γρ αλεύρι σκληρό

400 μλ γάλα πλήρες

100 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια

1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

λίγο ηλιέλαιο

100 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

80 μλ νερό

Για το σιρόπι:

75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1/4 κτγ κανέλα

75 μλ νερό

 

Μέθοδος:

Για τα ψωμάκια:

Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τις σταφίδες και το ξύσμα.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κι έπειτα ανακατεύουμε μέσα το αυγό με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο για περίπου δέκα λεπτά, ώσπου η ζύμη να γίνει μπάλα.

Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και σχηματίζουμε περίπου 20 ψωμάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα.

Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το αλεύρι με 1 κτσ ηλιέλαιο και το νερό, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο, παχύρρευστο μείγμα. Το τοποθετούμε σε ένα μικρό κορνέ με μικρή στρογγυλή μύτη και σχηματίζουμε έναν σταυρό επάνω σε κάθε ψωμάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 10-15 λεπτά, ώσπου τα ψωμάκια να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και να ξεκολλάνε από το ταψί.

 

Για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα να βράσουν για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει ένα αραιό σιρόπι.

Βγάζουμε από τη φωτιά και ενώ τα ψωμάκια είναι ακόμα ζεστά, τα αλείφουμε με το σιρόπι με ένα πινέλο.

Σερβίρουμε τα ψωμάκια ζεστά, μαζί με βούτυρο. Φυλάμε τα ψωμάκια σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 3-4 μέρες.

 

Madame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.

 

Φωτογραφίες: Madame Gâteaux