ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Banana Bread: Η πιο εύκολη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις

Τα κέικ μπανάνας είναι ίσως η πιο λαχταριστή λύση κατά της σπατάλης τροφίμων. Βλέπεις, όσες μπανάνες δεν προλάβεις να φας κατά τη διάρκεια της βδομάδας, μπορείς -την Κυριακή που θα χεις χρόνο- να τις μετατρέψεις σε πεντανόστιμο banana bread. Μπανάνες μαλακές, γεμάτες μαύρες κηλίδες, μπανάνες που δεν θα τόλμαγες να τις πετάξεις στο πρωινό σου γιαούρτι, κάνουν ένα κέικ γήινο, καθημερινό και νόστιμο, που θα κάνει το σπίτι σου να μυρίσει θαλπωρή.

Η δική μου εκδοχή για banana bread είναι η πιο απλή βασική συνταγή: πρωταγωνιστούν οι μπανάνες. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις αρωματικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο και βέβαια σταγόνες σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μπορείς επίσης να αυξομειώσεις ελαφρώς την ποσότητα ζάχαρης, αναλόγως τα γούστα σου: για ένα πιο “άγλυκο” κέικ θα βάλεις 280 γρ. ζάχαρη, αντί για 330γρ., ενώ για πιο “επιδόρπιο” θα βάλεις 350 γρ. Ό,τι κι αν κάνεις, να θυμάσαι: μην πετάξεις τις υπερώριμες μπανάνες!

Κέικ μπανάνας (ή banana bread)

Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Σκεύος: μακρόστενη φόρμα κέικ (μήκους 30 εκ.)

Υλικά:

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
4 ώριμες μπανάνες
330 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
220 ml σπορέλαιο (ή μισή ποσότητα σπορέλαιο/μισή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση:

1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.

2) Λιώνουμε καλά τις μπανάνες με πιρούνι και τις ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.

3) Ρίχνουμε στο μείγμα με τις μπανάνες, το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

*Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά της επιλογής μας όπως: 100 γρ. κοπανισμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας ή 150 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή 120 γρ. σταφίδες/cranberries/αποξηραμένα μύρτιλλα κ.λ.π. Σε αυτή την περίπτωση πασπαλίζουμε τα επιπλέον υλικά με μια 1 κ.σ. αλεύρι κι έπειτα τα ενσωματώνουμε στο τελικό μείγμα.

4) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα και περασμένη με λαδόκολλα.

5) Ψήνουμε το κέικ στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα.

6) Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

7) Απολαμβάνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και φυλάμε εκτός ψυγείου και καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, για 4-5 μέρες.