ΣΥΝΤΑΓΗ

Η ελληνική εκδοχή της κρεμμυδόσουπας

123RF

Το Tastyday.gr φτιάχνει κρεμμυδόσουπα και μας δείχνει μια ελληνική παραλλαγή της κλασικής γαλλικής συνταγής.

Υλικά

6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες

70 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό ή αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδο

3 κουταλιές σούπας αλεύρι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη καστανή

2 λίτρα περίπου ζωμός κοτόπουλου

1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι χοντροκομμένο

8 φέτες ζυμωτό ψωμί

1 κουταλιά σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ( ή αποξηραμένη, αν δεν υπάρχει φρέσκια, ή μαϊντανό φρέσκο, αν και το αποτέλεσμα βγαίνει διαφορετικό ).

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι ν αρχίσουν να γυαλίζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να μελώσουν. Τότε, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι και τα γυρίζουμε μερικές φορές ακόμη.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Μετά χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 με 55 λεπτά. Λίγο πριν το σερβίρισμα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού είτε στη σχάρα του φούρνου είτε στο τηγάνι με λίγο λάδι ( η πρώτη εκδοχή είναι πιο ελαφριά, η δεύτερη πιο νόστιμη ). Περιμένουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πάνω τους τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και τις αφήνουμε ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί.

Για να σερβίρουμε, βάζουμε στον πάτο κάθε πιάτου μία φέτα ψωμί με τυρί, ρίχνουμε στη σούπα το υπόλοιπο τυρί και την περιχύνουμε.

Προσθέτουμε το μυρωδικό που έχουμε επιλέξει και σερβίρουμε.

 

Διάβασε ακόμα στο Tastyday.gr

Σούπα αμυγδάλου, διαφορετική, δροσιστική και νόστιμη

Κρύα σούπα καρότου με τζίντζερ

Ταρατόρι, η αγαπημένη σούπα του Καραγάτση