ΣΥΝΤΑΓΗ

4 συνταγές χριστουγεννιάτικων μπισκότων για τεμπέλες

Καλοί οι κουραμπιέδες και ακόμα πιο φανταστικά τα μελομακάρονα (δεν λέμε), αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να τα ετοιμάσεις είναι αρκετός ενώ κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα μοιάζουν 100% με αυτά που ετοιμάζει η μαμά σου (εντάξει, κανένα γλυκό δεν μοιάζει με της μαμάς μας). Κρίμα δεν είναι, λοιπόν, να σπαταλήσεις χρόνο για να τα φτιάξεις; Αντ' αυτού δοκίμασε να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα μπισκότα, που θα μοσχομυρίζουν βανίλια, βούτυρο και θα έχουν χρωματιστά κουφέτα σοκολάτας και τριμμένη καρύδα.

Παρακάτω θα βρεις 4 συνταγές, οι οποίες μπορεί να σου φαίνονται δύσκολες, αλλά έχουν τα απολύτως απαραίτητα βήματα. Πάτησε play στα χριστουγεννιάτικα τραγούδια της Mariah και ξεκίνα να ψήνεις!

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Υλικά (για 16 μεγάλα μπισκότα)

250 γρ. φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ μαγειρική σόδα

1 1/2 κ.γ κορν φλάουρ

1/2 κ.γ αλάτι

170 γρ. φλ. λιωμένο βούτυρο

150 γρ. καστανή ζάχαρη

100 γρ. λευκή ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό και κρόκος από 1 αυγό

2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

90 γρ. κομμάτια σοκολάτας

85 γρ. κουφέτα σοκολάτας πολύχρωμα

Εκτέλεση

1. Ανακάτεψε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το κορν φλάουρ και το αλάτι και άφησε το μείγμα στην άκρη.

2. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το βούτυρο, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη μέχρι να λιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην έχει γρομπαλάκια το μείγμα.

3. Στη συνέχεια πρόσθεσε το αυγό, τον κρόκο και τη βανίλια, ανακάτεψε για λίγα λεπτά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πρόσθεσε το μείγμα στο μπολ που έχεις το αλεύρι. Ανακάτεψε με πλαστική κουτάλα, όχι με το μίξερ.

4. Πρόσθεσε τα κομμάτια σοκολάτας και τα κουφέτα, σκέπασε το μπολ και άφησέ το στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες (η ζύμη αντέχει στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες). Βγάλε το μπολ από το ψυγείο, άφησέ το λίγα λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, στο πάνω κάτω, βάλε αντικολλητικό χαρτί στα ταψάκια και τοποθέτησε με το κουτάλι τα μπισκότα (υπολόγιζε ότι θα πλάσεις 3 κουταλιές ζύμης περίπου για κάθε μπισκότο).

6. Ψήσε τα μπισκότα για περίπου 13 λεπτά (ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σου) και μετά άφησέ τα λίγο να κρυώσουν πριν τα φας.

Τα μπισκότα αντέχουν σε καλά κλειστό τάπερ, περίπου 10 μέρες.

Μαστιχωτά ζαχαρένια μπισκότα

Υλικά (για 48 περίπου μπισκότα)

2 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ μπέικιν

3/4 κ.γ αλάτι

220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

3 με 4 κ.σ βουτυρόγαλα

πολύχρωμη τρούφα για διακόσμηση

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στο πάνω κάτω.

2. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν και το αλάτι.

3. Σε ένα άλλο χτύπησε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα, στη συνέχεια πρόσθεσε το αυγό και τη βανίλια και σιγά- σιγά ρίξε το μείγμα με το αλεύρι. Πρόσθεσε όσο βουτυρόγαλα χρειάζεται για να μαλακώσει η ζύμη- προσοχή να μην γίνει πολύ υγρή.

4. Πλάσε τα μπισκότα σε μεσαίες μπαλίτσες και βάλ’τα στο ταψί με σχετικό κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν όταν απλωθούν.

5. Μούσκεψε τα μπισκότα με λίγο βουτυρόγαλα με τη βοήθεια ενός πινέλου και πίεσε ελαφρά τις μπάλες. Πασπάλισε με λίγη τρούφα από πάνω και ψήσε για 10 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι οι άκρες έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα.

Άφησέ τα λίγο να κρυώσουν πριν τα σερβίρεις.

Μπισκότα χιονάνθρωπου με καρύδα

Υλικά (για 16 μπισκότα)

1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ καστανή ζάχαρη

1/2 κ.γ αλάτι

12 κ.σ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

1 κρόκο από μεγάλο αυγό

1 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. τριμμένη καρύδα

1 φλ. ζάχαρη άχνη

4 κ.γ γάλα

κομμάτια σοκολάτας για διακόσμηση

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπλέντερ χτύπα τα δύο είδη ζάχαρης με το αλάτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

2. Πρόσθεσε το βούτυρο, τον κρόκο και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε καλά.

3. Χώρισε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα να είναι διπλάσιο του άλλου. Πλάσε τα κομμάτια της ζύμης σε δύο ρολά (αναλόγως πόσο μεγάλα θέλεις να είναι το πάνω και το κάτω μέρος του χιονάνθρωπου), τύλιξέ τα με πλαστική μεμβράνη και βάλ’τα στο ψυγείο για 2 ώρες.

4. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί στα ταψάκια.

5. Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο, ξετύλιξέ την από τη μεμβράνη και κόψε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τα μπισκότα και τοποθέτησέ τα στο ταψί κολλητά, δημιουργώντας έτσι τον χιονάνθρωπο.

6. Ψήσε τα μπισκότα περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι οι άκρες έχουν αλλάξει χρώμα. Μόλις ψηθούν άφησέ τα στην άκρη για να κρυώσουν τελείως.

7. Χτύπα την καρύδα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει τελείως σκόνη, ανακάτεψέ την με την ζάχαρη άχνη και το γάλα και άπλωσε το γλάσο προσεκτικά με ένα κουτάλι πάνω από κάθε μπισκοτοχιονάνθρωπο. Τελείωσε τη διακόσμηση με λίγη ακόμα τριμμένη καρύδα και κομμάτια σοκολάτας για να δημιουργήσεις μάτια και κουμπάκια στον χιονάνθρωπο.

Μπισκότα με γεύση μέντα και frosting με κρέμα τυριού

Υλικά

2 1/2 φλ. αλεύρι

2 κ.σ κορν φλαουρ

1 1/2 κ.γ μπέικιν

1/2 κ.γ αλάτι

1/2 φλ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1/4 φλ. cup ηλιέλαιο σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

ασπράδι από 1 μεγάλο αυγό

2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κ.γ εκχύλισμα μέντας

candy canes σπασμένα για διακόσμηση

Για το frosting

115 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

4 κ.σ ανάλατο βούτυρο

1/2 κ.γ εκχύλισμα μέντας

2 1/2 φλ. ζάχαρης άχνης

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκίνισε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακάτεψε ελαφριά και άφησε το μείγμα στην άκρη.

2. Σε ένα άλλο μπολ χτύπησε, με μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο με την άχνη και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε το αυγό, το ασπράδι, το εκχύλισμα βανίλιας και μέντας  και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος πρόσθεσε σιγά- σιγά το μείγμα με το αλεύρι, χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ.

3. Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησέ τη στο ψυγείο για 2 ώρες.

4. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο για να πλάσεις τα μπισκότα.

5. Άπλωσέ τα (όχι πολύ κοντά για να μην κολλήσουν) στο ταψί που έχεις καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήσ’τα για περίπου 12 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο που έχεις) ή μέχρι να δεις ότι οι άκρες έχουν αλλάξει χρώμα.

6. Άφησε τα μπισκότα να κρυώσουν και ετοίμασε το frosting, ανακατεύοντας την κρέμα τυριού με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα, πρόσθεσε το εκχύλισμα μέντας και την άχνη και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν τελείως.

7. Σπάσε με ένα σφυράκι τα μπαστουνάκια και ρίξε τα τρίμματα πάνω από τα μπισκότα.