VEGAN

Συνταγή για την πιο νόστιμη σπαγγέτι με κιμά σόγιας που έχεις φάει ποτέ

Shutterstock

Μπορεί να μην ακολουθείς χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αλλά να τρως κανονικά κρέας. Είτε όμως επειδή θέλεις να το περιορίσεις, είτε επειδή σε έπιασε να κάνεις μια νηστεία, είτε επειδή απλώς θέλεις να έχεις άποψη, αποφάσισες να φτιάξεις κιμά σόγιας για τα μακαρόνια σου. Εμείς σου δίνουμε την ευχή μας και μια συνταγή για να ετοιμάσεις κάτι πραγματικά απολαυστικό.

Δε θα σου πούμε ότι όλα είναι τέλεια. Ο κιμάς σόγιας έχει την τέχνη του.

Αν τον μαγειρέψεις χωρίς να έχεις ιδέα, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα φας κάτι που θα σου φανεί κυριολεκτικά άγευστο. Αν όμως τον χειριστείς σωστά, μπορεί (και έχει τα φόντα) να γίνει ένα πολύ τίμιο υποκατάστατό του.

Τα μακαρόνια με κιμά σόγιας μπορεί να γίνουν ένα πιάτο που θα αγαπήσεις τόσο εσύ όσο και τα άτομα στα οποία θα το προσφέρεις (ναι, ακόμα και οι φανατικοί φαν του κρέατος) ενώ είναι μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική ακόμα και για ένα παιδί (ναι, ακόμα και ένα πολύ δύσκολο παιδί στο φαγητό).

Τι θα χρειαστείς:

(Υλικά για 4 μερίδες)

400 γρ. κιμά σόγιας

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κ.σ. γεμάτη πελτέ τομάτας

2 συσκευασίες ( 800 γρ.) αποφλοιωμένα ντοματάκια ολόκληρα

1 κ.γ. κάρυ

1/2 κ.γ. κανέλα

λίγη ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 πακέτο μακαρόνια (ιδανικά ολικής άλεσης)

Εκτέλεση:

1. Βράζεις τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία. Βράζεις και τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία (συνήθως πρέπει να τον αφήσεις για 15-20′ σε ζεστό νερό και ύστερα να τον στίψεις πολύ καλά).

2. Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και ρίχνεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σταδιακά ρίχνεις το πράσο και το καρότο. Σωτάρεις για 4-5 λεπτά. Σβήνεις με το κρασί και περιμένεις περίπου 3-4 ‘ να εξατμιστεί.

3. Προσθέτεις τη σόγια και συνεχίζεις το ανακάτεμα για 5′ επιπλέον.

4. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, τις συσκευασίες με τα ντοματάκι και λίγο ζάχαρη και ανακατεύεις για άλλα 5′. Ρίχνεις όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα υλικά και χαμηλώνεις τη φωτιά. Σκεπάζεις με ένα καπάκι και αφήνεις να σιγοβράσει για 20′ . Αν χρειαστεί προσθέτεις νερό.

5. Αφού έχει τραβήξει τα πολλά υγρά, ανοίγεις το καπάκι και ρίχνεις τον μαϊντανό, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνεις να βράσει για άλλα 10′ . Είναι έτοιμος να μπει πάνω από τα μακαρόνια ή το ρύζι σου.