ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φίλες, φύλλα και συνταγές για σένα που σ’ αρέσει να μοιράζεσαι στιγμές

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν, που ο χρόνος τα βάζει με τις φιλίες και τις παρέες, όλο και κάποια πανέξυπνη φίλη, στην περίπτωσή μας η Χρυσή Ζύμη, εθελοντικά και με πολλή συμπάθεια επαναφέρει μικρές ιστορίες ξεγνοιασιάς σε μια κουζίνα. Κι αυτή εδώ είναι μια ολοκαίνουργια κουζίνα, ή καλύτερα η κουζίνα του σπιτιού της 24 Media, που θέλησα να εγκαινιάσω, σαν ένα ψυχολογικό πείραμα στις γιορτινές μέρες που διανύουμε.

 

Πριν περάσω στο παρασύνθημα δύο απλών και πάρα πολύ εύκολων συνταγών για πίτες με φύλλα Χρυσή Ζύμη (που λατρεύω) να σου συστήσω τη φίλη μου Μαρία. Η Μαρία καλείται να αντιμετωπίσει ή καλύτερα διαχειριστεί το φούρνο που ανάβει για 1η φορά, εμένα που όσα ξέρω για τα αλμυρά δεν τα ξέρω για τα γλυκά, την κάμερα που χει στηθεί για να αποτυπώσει τις αστραπιαίες κινήσεις μας, ενώ παράλληλα χαμογελάει στο φακό όταν μια ολόκληρη παραγωγή ανυπομονεί να γευτεί ή πιο σωστά εξαφανίσει ό,τι ετοιμάστηκε με περίσσιο πάθος.

 

Πολλά τα λόγια και λίγος ο χρόνος, Γι’ αυτό ώρα να ζουμάρεις στον ενθουσιασμό των μικρών τυμπανιστών που μπήκαν αυθόρμητα στην παρέα (εννοώ στο πλάνο), να αποστηθίσεις την εκτέλεση και να σημειώσεις κάπου τα υλικά, προκειμένου να φτιάξεις κι εσύ με μια φίλη σου 2 από τις πιο αφράτες, δοκιμασμένες και υπεραγαπημένες συνταγές με φύλλα Χρυσή Ζύμη, που κάνουν τη χειροπιαστή αγάπη να είναι το ωραιότερο δώρο που μπορείς να (σου) κάνεις λίγο πριν αποχαιρετήσεις με χαμόγελο το 2017.

 

 

Αλμυρή συνταγή με Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη: Βελούδινη τυρόπιτα με φέτα  και γιαούρτι

Η κάθε λογής τυρόπιτα θα μας φέρνει πάντα λίγο πιο κοντά με φίλες που έχουμε κάπως παραμελήσει. Κι είναι ονειρεμένες αυτές οι πίτες που φτιάχνονται με το χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη και σου δίνουν αυτή την αίσθηση του σπιτικού, της μαμάς, ή της γιαγιάς, που μόλις άνοιξε φύλλο και σκόρπισε γνώση και ζεστασιά ο χώρος. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι ωραίες ελληνικές πίτες φτιαχνόντουσαν από πάντα χωρίς πολλά και φαντασμαγορικά υλικά, παρά μόνο λίγα και καλά, που να κάνουν σωστό παρεάκι μεταξύ τους για να δέσουν. Έτσι ακολουθώντας αυτή την λογική, με απόλυτη εμπιστοσύνη στην λατρεμένη μου Χρυσή Ζύμη, επιλέγω για τυρόπιτες (κυρίως) το παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο, που είναι ζυμωμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και με βοηθάει τόσο κι άλλο τόσο να ξετυλίξω μαζί του συναισθηματικές ώρες και να βάλω καρδιά στη συνταγή, πριν βάλω την πίτα στο φούρνο.

Υλικά

500 γρ. φέτα

350 γρ. ανθότυρο

2 αυγά

λίγο λάδι

1 κουτ. της σούπας θυμάρι

1 κεσεδάκι γιαούρτι

αλάτι

πιπέρι

κουρκουμάς

1 πακέτο Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη

 

Εκτέλεση 

Σ ένα μπολ, βάζουμε φέτα, και ανθότυρο και αναμειγνύουμε καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και 2 χτυπημένα αυγά, και ξαναανακεύτουμε. Έπειτα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και αρκετό αρωματικό θυμάρι. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και λαδώνουμε το ταψί αρχίζοντας να στρώνουμε τα φύλλα μας περνώντας τα παράλληλα με λάδι. Μεταφέρουμε τη  βελούδινη γέμιση στο πυρέξ και βάζουμε και τα τελευταία φύλλα για να καλύψουμε την πίτα.

Εξτραδάκι: Λαδώνουμε ενδιάμεσα κι ειδικά τις άκρες για να ξεροψηθεί  και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.

Γλυκιά συνταγή με Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη: Τρυφερή πίτα με μήλα και φράουλες 

“Μίλα μου για μήλα”, είπα στη Μαρία κι εκείνη ξεκίνησε να καθαρίζει και να κόβει περίτεχνα μερικά απ’ αυτά. Έχει κάτι πονηρό και παθιασμένο αυτό το φρούτο κι όπως να συνδυαστεί δίνει στην κάθε στιγμή, αλλά και στην όποια συνταγή μια δήλωση γεμάτη από αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Φαντάσου αυτά να τα συνδυάσεις με φράουλες, που είναι πιο γλυκιές και σέξι και να τις κλείσεις μέσα σε Ζύμη Σφολιάτας που είναι πάντα αφράτη κι εύπλαστη. Απλά, μαγεία!

 

Υλικά

4 μήλα

500 γρ. φράουλες

μισή κούπα καρύδια

1 κούπα καστανή ζάχαρη

κανέλα

γαρύφαλο

μοσχοκάρυδο

το χυμό μισό λεμονιού

1 κουτ. ταπιόκα ή κόρν φλάουρ

1 πακέτο Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη

Εκτέλεση

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε ένα πυρέξ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το βούτυρο, τις  ζάχαρες και τα μπαχαρικά μας να κάτσουν παρεάκι και τα τοποθετούμε στο φούρνο μέχρι να ενωθούν αυτά τα υλικά και να ταιριάξουν τέλεια μεταξύ τους. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε ροδέλες. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα των μήλων μέσα στο πυρέξ στο φούρνο κι αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά, αφού πρώτα τα ανακατέψουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας Χρυσή Ζύμη στον πάτο.  Ό,τι περισσεύει από τη σφολιάτα το κόβουμε. Βγάζουμε από το φούρνο το πυρέξ και μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μήλα μέσα και την ταπιόκα που έχουμε διαλύσει μέσα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε. Έπειτα το μείγμα του μπολ το μεταφέρουμε στο ταψί μας.
Προσθέτουμε τις φράουλες και τα καρύδια από πάνω για να πάνε παντού και με τη δεύτερη σφολιάτα σκεπάζουμε την πίτα μας. Γυρίζουμε τις άκρες και έπειτα πιέζουμε μ’ ένα πιρούνι ή τα δάχτυλα για να δημιουργήσουμε σχέδια. Στο σημείο αυτό, μ’ ένα μαχαίρι κάνουμε αρκετές τρυπούλες στην επιφάνεια για να απελευθερωθεί ο αέρας. 
Εξτραδάκι: Εδώ χτυπάμε λίγο αυγό με ξύδι και αλείφουμε μ’ αυτό την επιφάνεια. Τέλος, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και βάζουμε να ψηθεί για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. 

Το φαγητό θέλει καλή παρέα

Φωτογραφίες: Μάριος Κουρουνιώτης

Βίντεο παραγωγή: Μάριος Κουρουνιώτης, Δημήτριος Πατρίκιος.

εις το επανιδείν