TIPS

Τα λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις αυγά (με οποιοδήποτε τρόπο)

Μπορεί η ανθρωπότητα να μην καταφέρει ποτέ να απαντήσει με ακρίβεια στο ερώτημα αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό, αλλά μπορεί να συνηγορήσει στο ότι το αυγό, όπως κι αν εμφανίστηκε στον πλανήτη Γη, είναι μία από τις πιο νόστιμες και θρεπτικές τροφές.

Και, εκτός από τη διατροφική του αξία, είναι ένα υλικό που μπορείς να φτιάξεις σε διάφορες παραλλαγές και να το ευχαριστηθείς εξίσου σε όλες: βραστό, τηγανητό, scrambled, benedict είναι μόνο μερικές από τις εναλλακτικές που σου δίνει αυτό το γεμάτο πρωτεϊνη τρόφιμο.

Είσαι, όμως, σίγουρη ότι το μαγειρεύεις σωστά σε όποια από τις διαθέσιμες παραλλαγές κι αν επιλέξεις; Για να έχεις το maximum του αποτελέσματος και της γεύσης, δες μερικά κοινά λάθη που πιθανόν να κάνεις κι εσύ στο μαγείρεμα του αυγού, ώστε να τα αποφεύγεις στο εξής.

1) Κάνεις την ποσέ εκδοχή σε σκέτο νερό

Πρακτικά, τα αυγά ποσέ δεν είναι τόσο δύσκολο να τα πετύχεις όσο φαίνεται αρκεί να προσέξεις μια μικρή λεπτομέρεια: δεν πρέπει να τα βράσεις σε απλό, σκέτο νερό αλλά σε νερό που έχεις ρίξει λίγο ξίδι ή χυμό λεμόνι. Το οξύ που περιέχουν αυτά τα υγρά θα βοηθήσει τα ασπράδια να μείνουν ενωμένα και τους κρόκους να μη διαλυθούν.

2) Τα “χτυπάς” υπέρ το δέον

Αν θες να κάνεις ομελέτα ή scrambled eggs καλό θα είναι να χτυπήσεις τα αυγά με ένα απλό σύρμα και όχι με οποιόδηποτε μίξερ (έστω και χειρός) γιατί τότε θα χάσεις όλη την ελαστικότητα και το αποτέλεσμα που θα έχεις δεν θα είναι καθόλου αφράτο.

3) Βάζεις το οποιοδήποτε topping πολύ νωρίς

Στην περίπτωση που φτιάχνεις scrambled eggs και θες να προσθέσεις πχ. τοματίνια ή σπανάκι, απλώς δώσε λίγο χρόνο στα αυγά και μην τα ανακατεύεις σαν μανιακή. Κράτα μεσαία θερμοκρασία και λίγο πριν είναι έτοιμα τα αυγά, πρόσθεσε όποιο topping επιθυμείς.

4) Σπας τον κρόκο όταν γυρνάς ανάποδα το αυγό

Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν το αυγό τους τηγανισμένο και από τις δύο μεριές αλλά δεν ξέρεις πώς να το πετύχεις αυτό, αφού όποτε το προσπάθησες απλώς έσπασες τον κρόκο, μην στενοχωριέσαι γιατί υπάρχει λύση (μέχρι να εξασκηθείς). Κάλυψε το τηγάνι με ένα στεγανό καπάκι και χαμήλωσε τη θερμοκρασία. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα κάνει το ασπράδι να καλύψει τον κρόκο και θα έχεις ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με το επιθυμητό.

5) Τα βράζεις πάρα πολύ

Μπορεί να θες σφιχτά τα βραστά αυγά σου, αλλά αν τελικά έχεις κρόκους με γκρι χρώμα, τότε κάτι δεν έχεις κάνει σωστά. Βάλε τα αυγά σε νερό που βράζει και άφησέ τα για 8-11 λεπτά (ανάλογα πόσο σφιχτά τα θες). Στη συνέχεια, βάλτα σε ένα άλλο σκεύος που θα τοποθετήσεις για λίγο στο ψυγείο. Τα αυγά σου θα είναι σφιχτά μεν, τρυφερά και με κίτρινο κρόκο δε.