ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Η πίτσα με μελιτζάνα, τυριά και λαχανικά θα μπει στις αγαπημένες σου γεύσεις

Shutterstock

Ανήκει στα λαχανικά που (συνήθως) απεχθάνεσαι ως παιδί, αλλά λαχταράς ως ενήλικας. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση της μελιτζάνας; Να μιλήσει τώρα, αλλιώς να σωπάσει για πάντα. Είναι ένα από τα λαχανικά (αν όχι ΤΟ λαχανικό) που όταν ψήνεται ή τηγανίζεται αποκτά μια γεύση λουκούμι.

Βλέπεις η ταπεινή, αλλά ταυτόχρονα αρχοντική μελιτζάνα γεμίζει τα φαγητά με γεύση, αρώματα και μπορεί να σταθεί και σαν το βασικό συστατικό ενός πιάτου. Ιμαμ, παπουτσάκια, μουσακάς, μελιτζάνες γιαχνί. Για την ώρα όμως αφήνουμε αυτά τα πιάτα στα χέρια των ειδικών (των μαμάδων) δηλαδή και πιάνουμε μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει τόσο εσένα όσο και τα άτομα με τα οποία θα τη μοιραστείς.

Πίτσα με κομμάτια μελιτζάνας.

Θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη (εκτός αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη, οπότε προσπέρασε αυτό το βήμα)

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

320 ml γάλα χλιαρό

30 γρ. μαγιά

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1½ κ.γλ. αλάτι

Για τη σάλτσα

300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

150 γρ. φέτα

2 φλ. σάλτσα ντομάτας

1 κολοκυθάκι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο

1 μελιτζάνα μεσαίου μεγέθους

10 ντομαντίνια

1 σκελίδα σκόρδο

½ φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. νερό

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αν φτιάξεις ζύμη, σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύεις με ένα κουτάλι και κάνεις ένα μια λακούβα στη μέση. Διαλύεις τη μαγιά στο γάλα και προσθέτεις και τη ζάχαρη. Ρίχνεις το μείγμα με τη μαγιά μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύεις. Όταν προκύψει μι σταθερή ομογενοποιημένη μάζα , καλύπτεις με μια μεμβράνη και αφήνεις τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

2. Κόβεις τη μελιτζάνα σε ροδέλες και σε αντικολλητικό τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, τις τηγανίζεις ελαφρά. Όταν μαλακώσουν προσθέτεις  και τη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη.

3. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνεις το χυμό ντομάτας μαζί με λίγο ελαιόλαδο, το κολοκυθάκι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και βράζεις για 10 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να προκύψει μια πηχτή σάλτσα (τελειώνουμε)

4. Σε ένα ταψί μέσα στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα, απλώνεις τη ζύμη. Με μια σπάτουλα απλώνεις τη σάλτσα που έχεις φτιάξει και από πάνω ρίχνεις τα ντοματίνια και τα τυριά. Ψήνεις για 30 με 35 λεπτά στους 180 βαθμούς κελσίου.