HACK MY LIFE

Λαχανικά: Πώς να δημιουργήσεις νέα από τα κοτσάνια τους. Το super οικολογικό hack του TikTok

Πόσες φορές έχεις πετάξει ασυναίσθητα φαγητό που έμεινε στο πιάτο σου; Πόσες φορές έχει καταλήξει στα σκουπίδια φαγητό, γιατί δεν υπολόγισες καλά την ποσότητα που μαγείρεψες; Πόσες φορές έχεις πετάξει ένα πιάτο φαγητού που είχες ξεχασμένο εδώ και μέρες στο ψυγείο; Πόσες φορές έτυχε να πετάξεις χαλασμένα φρούτα και λαχανικά ή προϊόντα που έληξαν; Ίσως οι παραπάνω περιγραφές να σου φαίνονται οικίες. Επίσης, ίσως πιστεύεις πως αυτές οι πράξεις δεν έχουν καμία βαρύτητα. Κι όμως, αυτές σου οι πράξεις έχουν τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα. Οι έρευνες και οι αριθμοί που προκύπτουν, είναι δεδομένα που μιλούν από μόνα τους.

 

Σε εθνικό επίπεδο, λοιπόν, και σύμφωνα με σχετική έρευνα, 142 κιλά φαγητού απορρίπτεται στα σκουπίδια ανά κεφαλή ετησίως στα ελληνικά νοικοκυριά, ανάμεσα τους φυσικά και εκατοντάδες κιλά από λαχανικά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως. Σε αυτή την ποσότητα, φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2019 από το UNEP Food Waste Index των Ηνωμένων Εθνών, 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, κατέληξαν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι, η σπατάλη τροφίμων είναι πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και μας αφορά όλους. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατέδειξε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ρίζες και οι κόνδυλοι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης απ’ οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Δημιούργησε νέα λαχανικά από τα κοτσάνια τους. Εύκολα, οικονομικά, βιώσιμα

Το παρακάτω hack από το TikTok, λοιπόν, βάζει εν μέρει «φρένο» στην σπατάλη τροφίμων που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα και εντείνει τα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Την επόμενη φορά που θα κόψεις φρέσκο κρεμμύδι και μαρούλι για τη σαλάτα σου, σέλινο για τη σούπα σου ή ακόμα και φρέσκο σκόρδο, κράτα τα κοτσάνια τους και μην τα απορρίψεις. Τοποθετώντας τα παραπάνω λαχανικά σε ένα ποτήρι ή μια γυάλα με νερό, μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις νέα λαχανικά. Σε λίγες μόνο μέρες, θα δεις πως οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν και νέα πρασινάδα θα αρχίσει να ξεπροβάλλει. Η αναγέννηση των λαχανικών είναι εδώ!

Οι επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα

Όπως κατέδειξαν οι έρευνες, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τη στιγμή που εκατομμύρια ανθρώπων υποσιτίζονται. Εάν έστω το ¼ των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως σωζόταν, θα ήταν αρκετό ώστε να τραφούν 870 εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Πέρα από το κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, το περιβαλλοντολογικό δεν είναι αμελητέο. Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω κλιματικής κρίσης, περίπου το 8% ως 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές όπου καίγονται. Κατά την καύση τους, εκλύονται αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και εντείνουν την κλιματική αλλαγή.