ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

123RF

Γιατί τρώμε όλοι μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου; Το tastyday.gr έχει την απάντηση.

Η εξήγηση για την ψαροφαγία της ημέρας συνδέεται με την εκκλησιαστική παράδοση, η οποία μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής επιτρέπει μόνον δύο εξαιρέσεις, κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι.

Η μία είναι της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου, η μόνη ίσως χαρμόσυνη γιορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής, και η δεύτερη η Κυριακή των Βαΐων.

Όσο για την επιλογή του παστού μπακαλιάρου φαίνεται ότι έγινε κυρίως γιατί σε αντίθεση με όσους ζούσαν κοντά στη θάλασσα και είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια, όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα και ορεινά χωριά, ακόμη κι αν μπορούσαν να προμηθευτούν ψάρια, δεν ήταν δυνατόν να τα συντηρήσουν.

Επιπρόσθετα, εκείνα τα χρόνια ο μπακαλιάρος ήταν μία οικονομική επιλογή.