ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί δεν πρέπει να βάλεις ποτέ ξανά φέτα λεμόνι στο ποτό σου

Ένα μεγάλο δροσερό ποτήρι μοχίτο, ένα απολαυστικό gin tonic και μια απλή σόδα· ποιο είναι το κοινό αυτών των τριών ποτών; Μια (ή και παραπάνω) φέτα λεμόνι/ lime που κολυμπάει ανάμεσα στα παγάκια και σου δίνει αυτή την γαργαλιστική φρέσκια γεύση.

Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ ότι αυτή η φαινομενικά αθώα φέτα που προσφέρει απλόχερα τη μυρωδιά και τη γεύση της απογειώνοντας το ποτό σου μπορεί να είναι πολύ βρώμικη;

Μια παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Enviromental Health είχε δείξει ότι 70% του δείγματος, που είχαν πάρει από 21 διαφορετικά μπαρ ανέπτυξε μικρόβια.

”Τα μικρόβια που βρέθηκαν στα δείγματα του λεμονιού έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες σε διάφορα σημεία του σώματος” λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Αυτό φυσικά συμβαίνει όταν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όταν δηλαδή αυτοί που κόβουν και τοποθετούν τις φέτες λεμονιού σε μπολ δεν έχουν καθαρά χέρια αλλά και όταν οι barmen τοποθετούν τα λεμόνια με το χέρι και όχι με τσιμπίδα.

Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι πιο δυνατά ποτά, όπως το τζιν ή η βότκα σκοτώνουν μεγάλο μέρος των μικροβίων (αλλά όχι τους ιούς) σε αντίθεση με τα κοκτέιλ που δεν έχουν την ίδια δύναμη.

Για να είσαι πάντως σίγουρη ότι δεν θα κολλήσεις κάτι μπορείς να ζητήσεις να σου σερβίρουν μια φέτα λεμόνι και να το στύψεις μόνη σου μέσα στο ποτό- ακούγεται κουραστικό αλλά έτσι δεν θα αγχωθείς ποτέ ξανά αν ο barman έχει πλύνει τα χέρια του.