ΦΑΓΗΤΟ

Ποια φρούτα έχουν περισσότερη ζάχαρη;

Βάζω στοίχημα πως έστω και μια φορά στη ζωή σου, όταν έχεις ζητήσει γλυκό από την μαμά σου έχεις πάρει την εξής (εκνευριστική) απάντηση ''φάε ένα φρούτο''.

Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να εξηγήσω γιατί κάθε φορά που άκουγα αυτή την ατάκα έκανα eye roll, ωστόσο η μαμά μας είχε εν μέρει δίκαιο.

Γιατί; Γιατί όπως ξέρεις τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς να  τα διαταράσσει.

Ας κάνουμε μια παύση για ένα μικρό μάθημα χημείας.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να διασπά τη φρουκτόζη (που είναι φυσικό σάκχαρο) και όχι την βιομηχανοποιημένη ζάχαρη. Έτσι όταν τρώμε σοκολάτα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν απότομα, με αποτέλεσμα το πάγκρεάς μας να παράγει πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να  τα επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα κάτι που οδηγεί σε πολύ γρήγορη πτώση και έντονες λιγούρες!

Για αυτό λοιπόν η μαμά μας είχε δίκαιο όταν μας έλεγε να φάμε ένα φρούτο, ωστόσο υπάρχουν κάποια που έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη και καλό είναι να τα αποφεύγεις αν κάνεις διατροφή.

Αναλυτικά τα φρούτα είναι τα εξής; (η μέτρηση γίνεται σε γρ./ κούπα

Σύκα: 27 γρ.

Μάνγκο: 23 γρ.

Μπανάνα: 18 γρ.

Κεράσια: 18 γρ.

Πορτοκάλι: 17 γρ.

Blueberries: 15 γρ.

Σταφύλια: 15 γρ.

Ροδάκινα: 13 γρ.

Μήλο: 11 γρ.

Φράουλες: 7 γρ.