ΚΑΦΕΣ

Σου αρέσει ο καφές; Τότε μάλλον καλά θα κάνεις να πιεις όσο ακόμα μπορείς

Αν ο κόσμος μας είναι ένα δωμάτιο οι κλιματικές αλλαγές είναι ο ελέφαντας μέσα σε αυτό, τον οποίο φυσικά αγνοούμε καθημερινά και αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι όχι μόνο είναι εκεί αλλά μας ενοχλεί κιόλας. Όσο εμείς παριστάνουμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, η καταστροφή του περιβάλλοντος *δυστυχώς* γίνεται με σταθερά βήματα και τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν μιλήσει πολλές φορές για το πως θα αλλάξει ο κόσμος αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι και δεν αλλάξουν συνήθειες. Η αύξηση της θερμοκρασίας για παράδειγμα έχει επηρέασει τις καλλιέργειες, κάτι που σύμφωνα μια έρευνα που δημοσίευσε το Cilmate Institute έχει ως αποτέλεσμα διάφορα τρόφιμα να μην μπορούν να καλλιεργηθούν- όπως ο καφές, ο οποίος μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια.

Αναλυτικότερα η έρευνα έδειξε ότι μέχρι το 2050 θα έχουν μειωθεί κατά 50% οι κατάλληλες εκτάσεις για καλλιέργεια του καφέ, ενώ μέχρι το 2080 δεν θα υπάρχει ίχνος άγριας καλλιέργειας καφέ στον κόσμο. Αυτό φυσικά θα έχει τρομερές επιπτώσεις, τόσο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη ζωή των 120 εκ. ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια.

Και αν νομίζεις ότι εσύ που δεν είσαι αγρότης ή επιχειρηματίας δεν θα επηρεαστείς, think again γιατί αν πίνεις καφέ καθημερινά θα πρέπει να προετοιμαστείς για αλλαγή στην ποιότητά του αλλά στην τιμή του, η οποία αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της πιο δύσκολης παραγωγής του.

Για να μην κλαιμε σαν την Rory λοιπόν, μήπως να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι για τον ελέφαντα στο δωμάτιο;